​Φίλοι και συγγενείς έχουν απορίες σχετικά με το μητρικό σου φίλτρο και πότε θα ενεργοποιηθεί, πότε θα χρησιμοποιηθεί στη ζωή σου. Με ή χωρίς σύντροφο, υπάρχει μία πίεση από τους άλλους για να γίνεις μαμά. Έχουν αρχίσει να ρωτάνε πιο συχνά, άμεσα ή έμμεσα, αν θέλεις, αν μπορείς και αν σκέφτεσαι να γίνεις μητέρα και να αποκτήσεις σύντομα ή στο μέλλον ένα παιδάκι.

Προτού ξεκινήσουμε την περαιτέρω ανάλυση, να τονίσουμε πως είναι πολύ συχνό, ειδικά σε χώρες σαν την Ελλάδα, όπου οι οικογένειες συνηθίζουν να είναι πολύ δεμένες και να συζητάνε επίμονα ορισμένα προσωπικά θέματα που μας φέρνουν σε δύσκολη θέση, να υπάρχει μία ιδιαίτερη αγωνία με τη μητρότητα και τη δημιουργία οικογένειας. Κανείς δεν θα σου πει ότι έχουν άδικο ή δίκιο, εξάλλου ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του – όσο κι αν γίνεται παρεμβατική ή ενοχλητική. Αυτό που είναι το θέμα μας είναι πόσο εσύ επιτρέπεις να σε επηρεάζουν τα λόγια, οι απόψεις και οι συμβουλές τους.

Αγχώνεσαι, στεναχωριέσαι, θυμώνεις και προβληματίζεσαι. Τους ακούς να λένε ιστορίες για τα παιδιά τους και για όσα θα μάθεις κι εσύ μόλις γίνεις μαμά. Συχνά, παγιδεύεσαι σκεπτόμενη “εγώ μήπως έχω αργήσει; Κάνω άραγε κάποιο λάθος;” και έπειτα ξεκινάς έναν φαύλο κύκλο σκέψεων για να δικαιολογήσεις, σε σένα και τους άλλους, πως και δεν έχεις ήδη παιδί. Ξεχνώντας, από την αρχή της σκέψης κιόλας, εάν είναι κάτι το οποίο θες εσύ σαν άτομο ή αν πρόκειται για κάτι που θες επειδή το λένε/έχουν οι άλλοι.

Όρια

Φυσικά και ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι σκέφτεται, αρκεί να του το έχεις επιτρέψει πρώτα εσύ. Συνεπώς, όταν ακούς εκείνα που σε αγχώνουν, σε εκνευρίζουν και σου δημιουργούν μία γενικότερη δυσφορία, μπορείς να πεις στους γονείς, τους φίλους, τους συγγενείς σου, ότι δεν σε βοηθά πολύ η τοποθέτησή τους και θα προτιμούσες να μην επαναλαμβάνουν τα ίδια λόγια ξανά και ξανά. Θα υπάρχουν, φυσικά, και εκείνοι που θα είναι πιο επίμονοι και δεν θα ακούσουν την επιθυμία σου. Εκεί χρειάζεται να βάλεις δικά σου εσωτερικά όρια και να αναρωτηθείς σε τι σημείο ακριβώς σε αγγίζουν τα λόγια τους και σου προκαλούν αυτή την ταραχή. Υπάρχει άραγε κάποια σκέψη σου που στα λόγια τους επαληθεύεται ή κάποιος φόβος σου που με τις προτροπές τους πλησιάζει;

Εγώ τι θέλω;

“Μήπως εγώ τελικά θέλω, αλλά λέω όχι από αντίδραση; Μήπως θέλω, αλλά ο σύντροφός μου δεν με κάνει να νιώθω πως μπορούμε να αποκτήσουμε μαζί ένα παιδάκι; Μήπως φοβάμαι ότι θα γίνω κακή μαμά και για αυτό το αποφεύγω; Και αν το μετανιώσω στο μέλλον, όταν δεν θα μπορώ πλέον να γίνω μητέρα;” αυτές είναι λίγες μόνο από τις πολλές σκέψεις που μπορεί να περνούν από το μυαλό σου όταν το θέμα “παιδί και μητρότητα” προκύπτει σε μία συζήτηση. Είναι ερωτήσεις που σχετίζονται με μελλοντικές καταστάσεις και ζητούν απαντήσεις για τις οποίες δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρη. Πρόκειται, λοιπόν, για ερωτήσεις που περισσότερο θα σε αγχώσουν και θα σε μπερδέψουν παρά θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι είναι αυτό που εσύ πραγματικά επιθυμείς. Καλύτερα, θα μπορούσες να παρατηρήσεις τις σκέψεις που αυθόρμητα σου έρχονται όταν συζητάς σε ουδέτερο έδαφος σχετικά με τη μητρότητα και επίσης, όταν αυτή η συζήτηση γίνεται με τον σύντροφό σου. Ποια είναι αυτά που σε κάνουν να θες ένα παιδί και ποια εκείνα που κάνουν την ιδέα αποτρεπτική; Είναι πραγματικά και ρεαλιστικά; Τέτοιες ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις καλύτερα την εσωτερική σου επιθυμία.

Ειλικρίνεια

Τόσο με τους γύρω σου όσο και με τον σύντροφό σου, η ειλικρίνεια είναι από τα βασικά σου όπλα. Ξεκινάς, βέβαια, από το δεδομένο πως δέχεσαι όλες τις επιθυμίες και τις ανάγκες που έχεις μέσα σου, χωρίς να είσαι επικριτική και τις αποδέχεσαι με ειλικρίνεια και ρεαλισμό. Καθώς μέσα σου θα γνωρίζεις ακριβώς αυτά που χρειάζεσαι από τη ζωή σου, αναζήτησε τους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να τα επικοινωνήσεις και στους δικούς σου ανθρώπους. Παραποιώντας την πραγματικότητά σου για να τους ξεφορτωθείς ή για να μην τους φέρεις αντίρρηση, στο τέλος θα φτάσεις να είσαι και εσύ μπερδεμένη και εκείνοι να μην έχουν άδικο να σε πιέζουν αφού δεν τους έχεις πει ποτέ ότι μία εγκυμοσύνη δεν είναι στα άμεσα σχέδιά σου.

Πρόκειται για μία προσωπική και μόνιμη απόφαση, οπότε θα είναι απαραίτητο να ληφθεί πρώτα από εσένα και σιγά σιγά να συλλέξεις ό,τι άλλο χρειάζεσαι από τους γύρω σου. Κάνε λίγο χώρο σε εσένα για εσένα και όσα χρειάζεσαι από τη ζωή σου, και μην ακούς τις συμβουλές των άλλων αλλά όσες σκέψεις και εικόνες έρχονται στο μυαλό σου με κάθε συζήτηση-πίεση γύρω από την μητρότητα. 

Εσύ θέλεις να γίνεις μαμά; Και αν θέλεις, πότε;



Similar Posts