Πώς διαφέρουν οι αντρικές από τις γυναικείες φιλίες;

Φίλοι έχουμε όλοι και φίλους θέλουμε όλοι. Είναι αποδεδειγμένο πως όσοι έχουν καλούς και πραγματικούς φίλους, έχουν υψηλότερη ποιότητα ζωής και αυτό τους δίνει μια ζωή μεγαλύτερης διαρκείας. Εύκολο είναι λοιπόν να σκεφτεί κανείς πως μάλλον το ότι το προσδόκιμο ζωής για τους άντρες είναι μικρότερο, δεν είναι τόσο ασύνδετο με τις φιλίες τους. Για αυτό έγινε μια αναζήτησή στις έρευνες σχετικά με τις φιλίες των αντρών και των γυναικών ώστε να καταλήξουμε στις διαφορές αλλά και τις αιτίες.

Από μικρά τα κορίτσια μαθαίνουν να φροντίζουν τον εαυτό τους, την εικόνα τους, την σπουδαιότητα του μαζί αλλά και την αξία της τρυφερότητας και της εγγύτητας. Από παιδιά λοιπόν, θα τους είναι πιο εύκολο να έρχονται κοντά με τους άλλους αλλά και να ενδιαφέρονται και να φροντίζουν την σχέση τους με τους άλλους. Τα αγόρια από την άλλη, έχουν περισσότερες ασχολίες, χόμπι και δραστηριότητες που είναι ομαδικές αλλά σωματικές κυρίως. Τα συναισθήματα της ομαδικότητας και του σεβασμού είναι χαρακτηριστικά τους όμως φαίνεται να λείπουν περισσότερο τρυφερές και ευαίσθητες εκδηλώσεις.

Έτσι μεγαλώνουν για να δημιουργήσουν με αντίστοιχα έντονη ανάγκη αλλά με διαφορετική προσέγγιση φιλιες. Οι πιο συχνές και χαρακτηριστικές διαφορές που έχουν αποδειχθεί ερευνητικά είναι οι:

  • Συναίσθημα

Οι φιλίες των γυναικών είναι πιο πλούσιες συναισθηματικά, σε βαθμό θεραπευτικό σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτο σημαίνει πως ποιότητες όπως αυτή της εμπιστοσύνης, της αποδοχής και της ειλικρίνειας κυριαρχούν στην σχέση τους. Οι ποιότητες αυτές που καθένας χρειάζεται τόσο για να νιώθει άνετα με τον άλλο, όσο και με τον εαυτό του αλλά και για να του δίνει η σχέση του χώρο για να εξελιχθεί και να δοκιμάσει. Στους άντρες που αυτά είναι λιγότερο εύκολο να εκφραστούν, παρατηρούμε περισσότερα μυστικά ή δυσκολία έκφρασης, ανταγωνισμό ή ελλιπή κοντινότητα. Αντίστοιχα λοιπόν, το κομμάτι που οι γυναίκες γεμίζουν με το συναισθηματικό τους μοίρασμα, οι άντρες φαίνεται να το γεμίζουν με το μοίρασμα τους σε ασχολίες και δραστηριότητες (όπως το ποδόσφαιρο και τα ταξίδια).

  • Επένδυση

Οι άντρες δεν θα αφιερώσουν αρκετό χρόνο για να επικοινωνήσουν μέσα στην ημέρα με τους φίλους τους, αντίθετα με τις γυναίκες που έχουν πιο έντονα και συχνά την ανάγκη να μοιραστούν κάτι που συνέβη στην δουλειά ή κάτι που σκέφτονται πως θέλουν να προγραμματίσουν για τα χριστούγεννα. Καθώς υπάρχει πιο συναισθηματικό δέσιμο, περιμένει κανείς πως θα υπάρχουν και περισσότερα πράγματα που θα θέλουν να μοιραστούν μεταξύ τους. Είναι ενδιαφέρον πως οι γυναίκες-φίλες θα βγουν άνετα για φαγητό, ποτό, ψώνια, ή βόλτα αλλά οι άντρες-φίλοι θα προτιμήσουν να βγουν για ποτό, μιας και το αλκοόλ βοηθάει να χαλαρώσουν και να μιλήσουν πιο άνετα ο ένας στον άλλον.

Οι φίλοι είναι σημαντικοί για όλους, άντρες και γυναίκες και οι φυλετικές ταμπέλες κυρίως εξυπηρετούν την επεξήγηση της γενικότερης στάσης και συμπεριφοράς. Άλλωστε, οι συναισθηματικές ανάγκες είναι μέσα σε όλους, απλά συμβαίνει να μην τις ονομάζουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο όπως επίσης, να μην τις έχουμε με την ίδια σειρα σε προτεραιότητα.

Ανακαλύπτοντας και αγκαλιάζοντας όλα τα εσωτερικά μας συναισθηματικά κομμάτια που θέλουν γέμισμα και ενδιαφέρον, συνεπώς ξεκινόντας από τις ανάγκες που έχουμε εμείς σαν άτομα, μπορούμε να προχωρήσουμε, να δημιουργήσουν και να αναπτύξουμε τις φιλίες μας στον βαθμό που χρειαζόμαστε και επιθυμούμε, ανεξάρτητα με το τι ‘πρέπει να κάνουν οι γυναίκες ή οι άντρες’ αλλά κυρίως βάση του τι θέλω.

Δημοσιευμένο άρθρο στο Joytv.gr

Similar Posts