Η αλήθεια για το πόσο συχνά κάνουμε σεξ, αλλά και πόσο πρέπει να κάνουμε!
“Θέλω σεξ σημαίνει ότι πρέπει να κάνω σεξ”
“Οι γυναίκες δεν θέλουν σεξ όσο συχνά θέλουν οι άντρες”
“Οι άντρες έχουν περισσότερες σεξουαλικές συντρόφους από τις γυναίκες”
“Όταν ερωτηθούν, οι άντρες αυξάνουν και οι γυναίκες μειώνουν τον αριθμό των σεξουαλικών τους συντρόφων”
Είναι βασικές “αρχές” που όλοι έχουμε ακούσει. Γενικότερα, με το σεξ ασχολούμαστε καθημερινά στις συζητήσεις μας και τελικά φαίνεται ότι ενώ λέγονται πολλά, στην πραγματικότητα γίνονται λίγα… Τα δεδομένα, δείχνουν πως ο μέσος όρος των σεξουαλικών επαφών που έχει ένα άτομο ηλικίας 20-27 και είναι 111 φορές το χρόνο. Σε αυτό, αναλογικά με την ηλικία, φαίνεται να εμφανίζεται μια μείωση 20% ανά τις δεκαετίες. Κάτι τέτοιο, εξηγείται με ευκολία τόσο από οργανικούς όσο και από ψυχολογικούς παράγοντες.
Πλέον, η επιστημονική κοινότητα έχει πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλικότητα του ατόμου, τη φυσιολογία της λειτουργίας της αλλά και την ποικιλία στη συναισθηματική αξία που δίνουν οι άνθρωποι στο σεξ, τόσο σαν πράξη αλλά όσο και σαν έννοια. Για παράδειγμα, είναι γνωστό πως μια στύση δεν είναι και αυτόματη ένδειξη της ανάγκης για σεξουαλική επαφή, αλλά μπορεί να είναι και μια απλή αντανακλαστική συμπεριφορά του οργανισμού όπως επίσης, μια σεξουαλική επαφή χωρίς οργασμό δεν είναι απαραίτητα μια κακή επαφή αλλά μία ημιτελής επικοινωνία ανάμεσα στους συντρόφους, η οποία μπορεί να τροποποιηθεί. Παρόλα αυτά, δεν φαίνεται να είναι μια συνθήκη που το άτομο αποδέχεται με ευκολία και για αυτό καταλήγει σε ψέματα σχετικά με την σεξουαλική του εκφραστικότητα.
Πιο συγκεκριμένα, θα χρειαστεί να λάβουμε υπόψη τελευταίες έρευνες σε Αμερική και Ευρώπη, οι οποίες κάλεσαν το κοινό να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με τη σεξουαλική του ζωή και δραστηριότητα. Το πρόβλημα είναι ότι οι απαντήσεις είναι ψεύτικες όταν πρόκειται για το σεξ. Ακόμη και όταν πρόκειται για επιστημονικό σκοπό, έχουμε την τάση να λέμε ψέματα αναφορικά με τη σεξουαλική μας ζωή. Το πιο σύνηθες είναι να είναι ψεύτικες οι απαντήσεις ειδικότερα όσο αφορά στη συχνότητα.
Παρατηρείται λοιπόν, πως θέλουμε να δηλώνουμε ότι κάνουμε περισσότερο σεξ. Τόσο για την άποψη που θα σχηματίσουν για μας οι άλλοι αλλά και επειδή έτσι θέλουμε να πιστεύουμε και οι ίδιοι.
Αυτό που μπορεί να δώσει μια εξήγηση σχετικά με το θέμα είναι: η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, η ανάγκη για την αποδοχή από τους άλλους αλλά και η σημασία που έχει το σεξ για τον καθένα ξεχωριστά. Αναλυτικότερα:
Εικόνα εαυτού
Για να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, έχουμε ορίσει κάποιες ποιότητες τις οποίες χρειαζόμαστε. Συχνά, η ερωτική μας ζωή, και πιο συγκεκριμένα η σεξουαλική δραστηριότητα, μπορεί να είναι πυρηνικά χαρακτηριστικά που θα μας αποδίδουν και θετικά χαρακτηριστικά. Αυτό συμβαίνει όταν, για παράδειγμα, μια γυναίκα νιώθει αυτοπεποίθηση την περίοδο που έχει δύο διαφορετικές σεξουαλικές σχέσεις και όταν αυτές λείπουν από τη ζωή της νιώθει γενικότερα λιγότερο πετυχημένη.
Αποδοχή από τους γύρω μας
Καθώς όλοι μιλάνε για σεξ, πέρνα ως αυτονόητο πως χρειάζεται να έχουν όλοι αρκετές και ποικίλες εμπειρίες και ιστορίες να διηγηθούν αλλιώς θα είναι…ξενέρωτοι. Στην προσπάθεια, λοιπόν, να γίνουμε κοινωνικά αποδεκτοί και να μην ξεχωρίζουμε ως διαφορετικοί, πιέζουμε λίγο περισσότερο τον εαυτό μας να κάνουμε αυτό που (δηλώνουν ότι) κάνουν και οι πολλοί. Δηλαδή, καλούμαστε να πούμε ψέματα σχετικά με το σεξ και την ερωτική μας ζωή ή να δεχθούμε συμπεριφορές και καταστάσεις που δεν επιθυμούμε αλλά “πρέπει αφού το κάνουν όλοι”.
Το σεξ και η σημασία του
Συνδυαστικά με τα παραπάνω, είναι φανερό πως υπάρχουν δύο έννοιες για το σεξ: αυτή που έχουν όλοι και η προσωπική μας. Όπως σε πολλές συνθήκες, έτσι και με το σεξ, συνηθίζεται να υποστηρίζουμε τη γενική ιδέα που υπάρχει και να ντρεπόμαστε για την προσωπική μας-καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να ταράξουμε έναν από τους προαναφερθέντες παράγοντες. Συνηγορούμε, λοιπόν, σε απόψεις και συμπεριφορές που ίσως μας βρίσκουν αντίθετους αλλά (εικονικά) συμφωνούμε χωρίς να αφήνουμε χώρο στη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα που φέρνει ο καθένας μας. Το σεξ, εκτός από τη σωματική επικοινωνία ανάμεσα στα άτομα που επιθυμούν να συνευρεθούν ερωτικά, έχει πολλές και διαφορετικές έννοιες για τον καθένα επηρεασμένες από το παρελθόν του, τις προτιμήσεις του, την ψυχική και τη σωματική του κατάσταση, καθώς και την καθημερινότητα του.
Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί και η τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια να αυτοπροσδιορίζονται άτομα ως “σεξομανή” ή αλλιώς υπερσεξουαλικά – χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούν κυρίως ως θετικούς για τον εαυτό τους. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν κανείς αναρωτιέται πόσο σεξ είναι φυσιολογικό να κάνει κάποιος. Αν, λοιπόν, θέσει ο καθένας μας μια συχνότητα ως φυσιολογική, καταλήγει μετά να θεωρεί τον εαυτό του υπερσεξουαλικό ή και ανέραστο σε ορισμένες περιπτώσεις. Για να είναι ξεκάθαρο, η συχνότητα του σεξ που ικανοποιεί κάθε άτομο ή κάθε ζευγάρι, δεν είναι προκαθορισμένη βάση οτιδήποτε άλλου πάρα μόνο της επιθυμίας και της ευχαρίστησης που έχει κάποιος. Στις περιπτώσεις που υπάρχει δυσφορία και κακή διάθεση ή προβληματική σχέση λόγω του σεξ, τότε χρειάζεται να απευθυνθεί κανείς στον ειδικό που θα τον βοηθήσει να βρει τι τον ενοχλεί στην σεξουαλική του ζωή. Εάν νιώθεις καλά και ικανοποίηση με τη συχνότητα σεξ που έχεις, τότε κάνεις όσο σεξ χρειάζεσαι!