Η επιστροφή στη δουλειά μετά την εγκυμοσύνη: Πώς θα γίνει ομαλά;
Μετά από τους τελευταίους μήνες που ήσουν η μαμά καθημερινά, αρχίζεις να σκέφτεσαι την επιστροφή σου στη ζωή σου πριν την εγκυμοσύνη και στη δουλειά.
Όλα όσα προσφέρει η δουλειά σε κάθε άτομο ξεχωριστά είναι ήδη γνωστά. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι όταν κάποιος εργάζεται η αυτοπεποίθηση, η δημιουργικότητα και η ευεξίααυξάνονται. Συνεπώς, η επιστροφή σου στον εργασιακό χώρο θα είναι οφέλιμη για εσένα προσωπικά αλλά και για την οικογένειά σου καθώς θα ενισχύσει την ισορροπία στις σχέσεις, αλλά και στα οικονομικά σας.
Παρόλα αυτά, είναι ένα βήμα που προκαλεί αμηχανία, καθώς πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση που έχει καθιερωθεί το διάστημα μετά την εγκυμοσύνη και τα κυρίαρχα συναισθήματα είναι ανησυχία, άγχος, φόβος, κάποιες φορές ενοχή, ντροπή αλλά και ενθουσιασμός.
Τι θα βοηθούσε ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά;
· Προγραμματισμός & καταμερισμός ευθυνών
Καθώς δεν θα υπάρχει πλεόν η ίδια διαθεσιμότητα, χρειάζεται να γίνει εκ νέου προγραμματισμός τόσο των αναγκών του παιδιού όσο και των αναγκών που θα προκύπτουν σχετικά με τη δουλειά. Οι ώρες που θα αφιερώνονται στη δουλειά, θα χρειαστεί να είναι οι ώρες που κάποιος άλλος θα είναι με το μωρό, για παράδειγμα, και αυτό μπορεί να είναι και ένα στοιχείο που θα χρησιμοποιηθεί σαν κριτήριο για την επιλογή του κατάλληλου ωράριου εργασίας. Μία βασική συνθήκη που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως όλα τα μέλη της οικογένειας μπορούν να βοηθήσουν, το καθένα με διαφορετικό τρόπο.
· Μπλεγμένα συναισθήματα
Μία περίεργη συναισθηματική φόρτιση είναι απόλυτα φυσικό να εμφανίζεται, για μεγαλύτερα ή μικρότερα διαστήματα. Από την μία ενθουσιασμός και ανυπομονησία για την επιστροφή στη δουλειά αλλά από την άλλη, σε μία αντίστοιχη αναλογία, φόβος και ενοχές που το μωρό δεν θα είναι διαρκώς με τη μαμά και δεν θα την έχει διαθέσιμη. Η αναζήτηση ρεαλιστικών σκέψεων είναι πολύ βοηθητική για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο. “Γίνεται να είμαι μαζί με το παιδί μου διαρκώς;”, “Τι είναι πραγματικά πιθανό να συμβεί αν δεν είμαι εγώ εκεί;”, “Υπάρχει κάποια εναλλακτική σε αυτό το δυσάρεστο σενάριο που έχω φτιάξει στο μυαλό μου;”
· Επαναπροσδιορισμός (ικανοτήτων, επιλογών, αναγκών)
Η εργασιακή ανάγκη αλλά και προσφορά δεν είναι ίδιες με εκείνες πριν την εγκυμοσύνη, για αυτό και η επάνοδος στη δουλειά μπορεί να γίνει σε ένα άλλο περιβάλλον, με νέες συνθήκες, ακόμη και διαφορετικό αντικείμενο. Πιο συγκεκριμένα, οι ικανότητες βάση γνώσεων και προϋπηρεσίες, συνδυαστικά με τις εργασιακές επιλογές και τις ανάγκες τόσο σχετικά με τη μισθοδοσία αλλά και το ωράριο που θα ήταν πιο βολικο, είναι η συνάρτηση που θα υποδείξει το καταληλλότερο εργασιακό περιβάλλον για τη νέα μαμά.
“Πως θα επηρεαστεί το μωρό μου;”
Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανησυχία των μαμάδων που επιστρέφουν στη δουλειά. Το 2016 εκδόθηκε μία χρόνια έρευνα που μελετούσε αυτό ακριβώς, ακολουθόντας παιδιά μέχρι και την αρχή της εφηβείας τους. Το συμπέρασμα είναι πως μία μητέρα που επιστρέφει στη δουλειά, ακόμη και αν το μωρό της είναι λίγων μηνών, δεν πρόκειται να τραυματίσει το μωρό της, ούτε και να είναι λιγότερο καλή μητέρα. Ο παράγοντας που είναι πιο σημαντικός από όλους είναι η ίδια η σχέση που θα αναπτυχθεί ανάμεσα σε μητέρα και παιδί και το πόσο ικανή θα είναι να ακούει τις ανάγκες που έχει το παιδί της, αλλά και με ποιο τρόπο θα τις απαντά. Με αυτόν τον τρόπο, τονίζεται και η αξία άλλων νέων ερευνών που υποστηρίζουν πως οι μητέρες που δεν επιλέγουν να επιστρέψουν στη δουλειά για να μην στερήσουν από τα παιδιά τους τη σχέση τους, δημιουργούν συναισθήματα άγχους, δυσκολία στον αποχωρισμό, λιγότερο γρήγορη μαθησιακή ανάπτυξη και όλα αυτά επιστρέφουν και φορτίζουν επιπλέον και την ίδια τη μητέρα με περισσότερο στρες και καταθλιπτικά συμπτώματα.
Κλείνοντας, αυτό που είναι απαραίτητο να θυμάσαι είναι πως η μητρότητα έφερε έναν νέο ρόλο που θα προκαλέσει αλλαγές σε κάθε προηγούμενο. Οι τύψεις, ο θυμός και η ντροπή δεν είναι βοηθητικά στη φάση που βρίσκεσαι, αλλά είναι αναμενόμενα συναισθήματα. Προσπάθησε να δώσεις στον εαυτό σου τον χρόνο που χρειάζεσαι για να εγκλιματιστείς στις αλλαγές και να επαναπροσδιορίσεις τις επιθυμίες σου.