Η κρίση, το άγχος και πως να μην επηρεαστεί η σχέση σας

Η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην χώρα, δεν αφήνει αδιάφορο σχεδόν κανένα. Η αγωνία, το άγχος, η αβεβαιότητα, ο φόβος, ο θυμός και μία ένταση που αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι λίγο πολύ τα συναισθήματα που μας επισκέπτονται. Αυτά όλα μαζί αλλά και ξεχωριστά, εύκολα επηρεάζουν και τη λειτουργικότητά μας στην καθημερινή μας ζωή, από τη δουλειά και τη σχέση μας ως και τον ύπνο και τη διατροφή μας.

Τι γίνεται σε μία σχέση που είτε και οι δύο είτε ο ένας περισσότερο από τον άλλον ανησυχεί και δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως πριν περιμένοντας τις επόμενες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις;


Αυτή την περίοδο οι σχέσεις χαρακτηρίζονται από:
·         ένταση και συχνούς καυγάδες
·         σιωπή, καθώς ο κάθε σύντροφος θα κλείνεται στον εαυτό του
·         επικοινωνία που θα δίνει στήριξη και στους δύο συντρόφους
Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει το άγχος στον καθένα σας μπορεί να σχετίζονται κυρίως με τη σωματική αλλά και την ψυχική σας υγεία.
Πιο αναλυτικά:
1. Αλλαγή στη σκέψη και τη διάθεση
Ο εγκέφαλός σου στην περίοδο άγχους δουλεύει διαφορετικά και με μεγαλύτερη δυσκολία. Η λήψη αποφάσεων γίνεται μία διαδικασία που φέρνει περισσότερο άγχος καθώς είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς και να δεις καθαρά, χωρίς να χρωματίζεις με αρνητικό χρώμα τις σκέψεις σου. Επίσης, μπορεί να ξεχνάς πιο πολύ από ότι συνήθως και είναι χαρακτηριστικό της σκέψης σου πως θα υπάρχει μία διαρκής  ανησυχία. Είναι λοιπόν φυσική εξέλιξη, όλα αυτά να σε κάνουν να μην μπορείς να συγκεντρωθείς και αυτό να χαλάει την διάθεσή σου, να αυξάνει την επιθετικότητά σου ή να σε κάνει να θέλεις να απομονωθείς. Συνέχεια αυτών θα έχει να γίνεται πιο δυσάρεστη η διάθεσή σου, να μην κοιμάσαι και να μην τρως όπως πριν, να αρχίσεις νευρικές συνήθειες όπως το να τρως τα νύχια σου, ακόμη και να ψάξεις τρόπο να χαλαρώσεις στην κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα.
2. Προβληματική επικοινωνία
Συνδυαστικά με τα παραπάνω, και κυρίως εξαιτίας της εσωτερικής επίδρασης που έχει το άγχος, βασική δυσκολία εμφανίζεται στην έκφραση και την εξωτερίκευση των σκέψεων και των συναισθημάτων σου. Συνεπώς, είτε στην προσπάθειά σου να μιλήσεις για όσα σκέφτεσαι, είτε ακόμη και όταν πλησιάζεις τον σύντροφό σου για να τον υποστηρίξεις, είναι πολύ πιθανό αυτό να σου φανεί ως ένα τεράστιο βουνό. Να μην ξέρεις από που να ξεκινήσεις, να μην ξέρεις πως να μιλήσεις, να ανησυχείς, να στεναχωριέσαι, να νευριάζεις και το αποτέλεσμα καμιά φορά να κάνει την κατάσταση χειρότερη από όσο ήταν πριν.
3. Σεξουαλικές δυσκολίες
Βασικό αποτέλεσμα του άγχους είναι η μείωση – ως και εξαφάνιση – της σεξουαλικής επιθυμίας σου. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που μπορεί να μην σκέφτεσαι το σεξ, εσύ ή ο σύντροφός σου. Ενδέχεται βέβαια, αν ένας από τους δύο δεν θέλει, στην προσπάθειά του να τον κάνει να νιώσει καλύτερα ο σύντροφός του, να δείξει πως έχει διάθεση για σεξουαλική επαφή και να κάνει την κίνηση. Οι δρόμοι είναι δύο: το σεξ ή θα είναι βοηθητικό, ακόμη και λυτρωτικό και θα αφήσει και τους δύο σας να ξεσπάσετε και να νιώσετε έστω και λίγο πιο ήρεμοι (είναι εξάλλου αποδεδειγμένο πως το σεξ μειώνει το στρες και το άγχος) ή θα είναι προβληματικό, παρουσιάζοντας σεξουαλικές διαταραχές και χαλώντας ακόμη περισσότερο την διάθεσή σας αλλά και αυξάνοντας το άγχος σας. Η δυσκολία απόκτησης στύσης, ο κολπικός πόνος κατά την διείσδυση, η πρόωρη εκσπερμάτιση και η απουσία οργασμού, είναι οι βασικότερες συνέπειες του δεύτερου σεναρίου.
Η πραγματική κατανόηση και από τις δύο μεριές είναι η εξασφαλισμένη λύση για να διαχειριστείτε αυτή την κρίση χωρίς να ταράξετε τη σχέση σας. Πάρε και ταυτόχρονα δώσε στον σύντροφό σου  προσωπικό χώρο και χρόνο. Η δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ σας παρόλα αυτά, δεν σταματά να υπάρχει. Χωρίς να πιέζετε και να “πνίγετε” ο ένας τον άλλον, θα ξέρετε ότι μπορείτε να συζητήσετε τόσο σχετικά όσα και άσχετα θέματα όταν θα το θέλετε. Με τον τρόπο αυτό, θα είστε όσο εσωτερικοί αλλά και όσο επικοινωνιακοί νιώθετε την ανάγκη να είστε. Σε περίπτωση που υπήρχαν από παλιότερα άλυτες και προβληματικές υποθέσεις, ενδέχεται η συνύπαρξή σας στη σχέση να είναι ακόμη πιο δύσκολη τώρα. Σε αυτή την περίπτωση, αύξησε τον χώρο και τον χρόνο που θα έχει ο καθένας μόνος, ώστε να μην αυξάνετε περισσότερο ο ένας το άγχος του άλλου. Σκοπός είναι η κρίση αυτή να σας φέρει πιο κοντά, χωρίς να βάλει ανάμεσά σας προβλήματα που δεν υπήρχαν λίγες μέρες πριν. Γνωρίζοντας πως έχεις υποστήριξη, θα είναι λιγότερο δύσκολο να κάνεις την υπομονή που απαιτεί η περίοδος που διανύουμε. Όρισε τον τρόπο που θέλεις να σε βοηθήσει και πως μπορείς να τον στηρίξεις εσύ και μαζί διαχειριστείτε αυτές τις απαιτητικές και πιεστικές ημέρες.

Similar Posts