Πως είναι η «φυσιολογική» σεξουαλική ζωή;

“Στο σεξ μου αρέσει να… Είναι φυσιολογικό;”

“Θεωρείται λάθος που μετά το σεξ, εγώ και ο σύντροφός μου θέλουμε να…;”

“Με τον σύντροφό μου συνηθίζουμε να κάνουμε σεξ… είναι ανώμαλο;”

Με τα αποσιωπητικά καλύπτεται μια προσωπική στιγμή του καθένα, μία πολύ συγκεκριμένη στιγμή που τον οδηγεί σε σημείο να νιώθει ντροπή ή ενοχή που ευχαριστιέται διάφορες συμπεριφορές του σχετικά με το σεξ, στον βωμό του “το κάνουν κι οι άλλοι αυτό ή έχω πρόβλημα;”.

Απορούμε και χρειαζόμαστε να μάθουμε τι είναι φυσιολογικό, αν αυτά που κάνουμε και σκεφτόμαστε είναι μέσα στα πλαίσια του κανονικού, τι αποκλίνει από αυτό, τι είναι προβληματικό, τι είναι νορμάλ και τι ανώμαλο. Όταν πρόκειται όμως για το σεξ, είναι αρκετά δύσκολη η κατάσταση καθώς υπάρχουν όρια και αναστολές που δεν μας επιτρέπουν να μιλήσουμε και να συζητήσουμε με τους φίλους μας αλλά και τον σύντροφό μας, για όσα πραγματικά μας απασχολούν.

Μπορεί να μην θέλουμε να ξέρουμε πως κάνουν σεξ οι φίλοι μας, για παράδειγμα, επειδή δεν θέλουμε να τους φέρουμε σε δύσκολη θέση ή δεν θα θέλαμε να μας ρωτήσουν και εκείνοι γιατί θα νιώθουμε εκτεθειμένοι. Μαθαίνοντας όμως για το τι κάνει ο υπόλοιπος κόσμος, παίρνουμε πληροφορίες που μας είναι απαραίτητες για να μην θεωρούμε τον εαυτό μας και τη σεξουαλικότητά μας ντροπιαστική ή περίεργη ή λάθος. Έτσι, αναζητάμε έναν τρόπο να βρούμε τη φυσιολογικότητα στη σεξουαλική ζωή μέσα από τη σύγκριση. Που και πότε, με τι τρόπο, πόσο συχνά και ποιες τεχνικές και στάσεις επιλέγουν όταν κάνουν σεξ οι άλλοι; Καταφεύγουμε σε άρθρα και έρευνες που έχουν δείκτες και μέσους όρους, ώστε να δούμε πόσο απέχουμε ή πόσο νορμάλ είμαστε.

Η πραγματικότητα είναι πως οι έννοιες “νορμάλ”, “φυσιολογικό”, και “κανονικό”, δεν μπορούν να οριστούν.

Εάν μία σεξουαλική μας συμπεριφορά ή φαντασίωση δεν προκαλεί προβλήματα στη σχέση μαςαλλά και στην καθημερινή μας ζωή,  δεν μας δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα και δεν παρουσιάζονται σωματικά προβλήματα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την κανονικότητα της σεξουαλικότητάς μας. Έτσι κι αλλιώς, στα πλαίσια της σεξουαλικότητας είναι αναμενόμενο, δεχόμενοι ποικίλα ερεθίσματα καθημερινά να νιώθουμε την επιθυμία να πειραματιστούμε και να δοκιμάσουμε.

Τι συμβαίνει όταν η σεξουαλική μας ζωή δεν είναι προβληματική;

·         Πριν & μετά το σεξ

Η αναμονή πριν έρθετε σε σεξουαλική επαφή, το διάστημα που επιθυμείτε πολύ τον σύντροφό σας, νιώθετε ενθουσιασμό και ανυπομονησία, ενώ μετά το σεξ, αισθάνεστε ικανοποίηση και ευχαρίστηση. Σε αντίθετες περιπτώσεις, υπάρχει χώρος για τύψεις και θυμό, νιώθοντας πως το κάνετε επειδή “πρέπει”, ακόμη και αν δεν το βρίσκεται ευχάριστο.

·         Εμπιστοσύνη

Ο σύντροφός σας θα έχει την όρεξη και την ικανότητα να μοιραστείτε μαζί του τις σκέψεις και τις επιθυμίες σας, χωρίς την ανησυχία πως θα σας χαρακτηρίσει με βάση αυτές ή ακόμη και θα σας απορρίψει. Νιώθετε ασφαλείς για να μοιραστείτε όλα όσα έχετε στο μυαλό σας και επιθυμείτε γύρω από το σεξ ,τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

·         Ειλικρίνεια

Αφού αρχικά αναγνωρίσετε οι ίδιοι τι είναι αυτό που επιθυμείτε στη σεξουαλική σας ζωή, τι υπάρχει και δεν σας ικανοποιεί, τι δεν υπάρχει και σας λείπει, μπορείτε έπειτα να το συζητήσετε με τον σύντροφό σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε σκέψεις και επιθυμίες σας με ειλικρίνεια και αμεσότητα, έτσι μόνο θα έχετε την ευκαιρία να μεταφέρετε τη φαντασία σας στη σεξουαλική σας πραγματικότητα και να διεκδικήσετε αυτό που επιθυμείτε.

·         Αποδοχή

Με τον καιρό, μαθαίνετε ο ένας τον άλλον και γνωρίζετε και τις διαφορετικές σας επιθυμίες αλλά και τους κοινούς σας τόπους. Αναγνωρίζετε τις αλλαγές και στις αντιλήψεις αλλά και στο σώμα του συντρόφου σας. Όμως, μόνο εφόσον τον έχετε δεχτεί σαν όλο, μπορείτε να νιώθετε πραγματικά άνετα για να σας γνωρίσει και εκείνος αντίστοιχα, ώστε να εξελιχθείτε και να πειραματιστείτε μαζί.

Δημοσιευμένο άρθρο στο JoyTv.gr

Similar Posts