Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ρίσκο και αλλαγές στον εργασιακό χώρο: Τι σε τρομάζει και πώς θα το «νικήσεις»;

Πότε δυσκολεύεσαι να πάρεις ένα ρίσκο;

Πώς να γνωρίζεις ότι θα πάνε καλά τα πράγματα, όμως εσύ να διστάζεις;

Γιατί δεν μπορείς να διαχειριστείς την εσωτερική σου ανάγκη για αλλαγή;

Είτε ξεκίνησες τώρα την επαγγελματική σου σταδιοδρομία είτε είσαι καιρό στην αγορά εργασίας, είναι συνηθισμένο φαινόμενο το να δυσκολεύεσαι με τις αλλαγές που συμβαίνουν ή να αποφεύγεις να πάρεις κάποιο ρίσκο. Και στις δύο περιπτώσεις, η κεντρική ιδέα είναι το καινούργιο, το άγνωστο,εκείνο που θα έρθει αρχικά να σε “ξεβολέψει” αλλά φαίνεται να σου υπόσχεται εξέλιξη, πρόοδο και επιτυχία. Μπορεί να σου προκαλέσει ενθουσιασμό και αγωνία, μαζί όμως μπορεί να αισθανθείς ακόμη και θυμό ή/και φόβο, ώστε να καταλήγεις να το αναβάλλεις ή να το αποφεύγεις. Η αιτία; Η φυσική μας ροπή προς την ασφάλεια που κάνει την αλλαγή να είναι τρομακτική γιατί θα μας απομακρύνει από τη σιγουριά που έχουμε συνηθίσει. Ακόμη και σε θέματα καθημερινότητας, όσο κίνηση κι αν έχει η διαδρομή που επιλέγουμε για τη δουλειά, είναι εκείνη που έχουμε συνηθίσει και“Που να μπλέκεις τώρα να μάθεις άλλους δρόμους; Δεν πειράζει.”. Αντίστοιχα, λοιπόν, οι επιλογές μας ακολουθούν πεπετημένες οδούς στις προτάσεις μας στη δουλειά, στη συμπεριφορά μας προς τους συνεργάτες, στις φιλοδοξίες μας. Αν όμως αυτό αντί να μας κάνει παραγωγικούς, μας συντηρεί σε μία μέτρια σταθερότητα;

Τι χρειάζεται για να κάνεις την αλλαγή;

·         Οργάνωση

Αρχικά, θα χρειαστεί να υπάρχει τόσο η ανάγκη για αλλαγή, όσο και μία πρώτη ιδέα σχετικά με την κατεύθυνσή της ή τον στόχο. Για αυτό, απαραίτητο είναι να είσαι ανοιχτός για ιδέες που μπορεί να μην είναι μέρος του αρχικού σου σχεδίου και σε βγάζουν εντελώς από την πρώτη σου ιδέα. Αυτό μπορεί να είναι αγχωτικό, όμως με οργάνωση και ιεράρχιση προτεραιοτήτων και αναγκών μπορεί να βρεθεί πρόγραμμα και ένας δρόμος προσεκτικά σχεδιασμένος, που λαμβάνει υπόψη τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις, αλλά και τις ευχάριστες στιγμές και την πρόοδο.

·         Ρεαλισμός

Είναι όντως εφικτό να συμβεί; Από την οικονομική ή τη χρονική πλευρά για παράδειγμα, πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι αυτό που θέλεις να αλλάξεις; Δεν είναι λίγες οι φορές που η φαντασία μας μπορεί να μας παρασύρει σε λιγότερο πραγματικά σενάρια και όταν πάμε να τα εφαρμόσουμε στην πραγματικότητα να απογοητευόμαστε και να χάνουμε την ελπίδα μας. Για αυτό και βοηθά το να κάνουμε ερωτήσεις reality checking.

·         Εμπιστοσύνη

Στις ικανότητες και στις επιλογές σου, αρχικά. Επιπλεόν, το σχέδιο χρειάζεται να έχει λεπτομέρειες και μεθόδους που είτε θα έχεις δοκιμάσει και θα έχουν αποτελεσματικότητα, ή εμπιστεύεσαι τη λειτουργικότητά του. Έχοντας πίστη στον εαυτό σου, θα μπορέσεις να διαχειριστείς πιο άμεσα και αποτελεσματικά την όποια δυσκολία.

·         Όρια

Θα είναι χρήσιμο να ορίσεις πόσο υπομονή μπορείς να κάνεις, πόσες δοκιμασίες διατείθεσαι να κάνεις, πόσες φορές μπορείς να έχει αποτυχίες – μεγάλες ή μικρές (οι μικρές, όμως, είναι σχεδόν δεδομένες σε κάθε νέο και είναι μαθήματα). Τα όρια αυτά θα εξασφαλίσουν πως η απόδοσή σου θα είναι η μέγιστη και δεν θα ταλαιπωρηθείς περισσότερο από όσο είναι πραγματικά χρήσιμο.

Σε κάθε περίπτωση, καθώς είναι τέτοια η εποχή που οι οικονομικές αστάθειες είναι κυρίως δεδομένες, θα βοηθούσε να αναρωτηθείς πριν από κάθε απόφαση εάν πρόκειται για έναν στόχο που περιμένεις να επιτευχθεί άμεσα ή αν έχεις την υπομονή και την αντοχή να περιμένεις.

 

Δημοσιευμένο άρθρο στο JoyTv.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.