Σεξ: Η πρόωρη εκσπερμάτιση στον άντρα- Πώς να το χειριστείς


«Νοιάζεται μόνο για τη δική του ικανοποίηση»

«Γιατί δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του;»

«Η σύντροφός μου δεν προλαβαίνει να έχει οργασμό γιατί δεν μπορώ να κρατηθώ και εκσπερματίζω πολύ σύντομα»

«Δεν κάνουμε σεξ όσο συχνά κάναμε παλιά γιατί ξέρουμε από πριν πως θα είναι πολύ σύντομο»

Τέτοιες είναι συνήθως οι φράσεις που φωτογραφίζουν ένα ζευγάρι όπου ο άντρας έχει με πρόωρη εκσπερμάτιση. Αναφερόμενοι στην πρόωρη εκσπερμάτιση εννοούμε το «γρήγορο τελείωμα» που βιώνει ένας άντρας, κυρίως κατά την έναρξη της σεξουαλικής του ζωής. Του είναι αδύνατον να συγκρατήσει την εκσπερμάτισή του και να έχει τον έλεγχό της. Εμφανίζεται περίπου στο 1/3 των ανδρών και είναι μία ψυχολογική διαταραχή, με μικρό ποσοστό οργανικών παραγόντων. Πολλές είναι οι περιπτώσεις που συναντάται μαζί με στυτική δυσλειτουργία, η οποία μπορεί να προέρχεται από ψυχολογικά ή οργανικά αίτια.

Είναι μεγάλος ο αριθμός των ερευνών και των άρθρων που έχουν ασχοληθεί με την πρόωρη εκσπερμάτιση και πως είναι ο άντρας που την βιώνει. Ελάχιστες όμως είναι οι αναφορές σχετικά με τη γυναίκα που μοιράζεται αυτό το πρόβλημα. Το κύριο χαρακτηριστικό των γυναικών αυτών φαίνεται να είναι πως ο άντρας την ώρα του σεξ επικεντρώνεται στη δική του ευχαρίστηση, δίχως ενδιαφέρον για την τον οργασμό της συντρόφου του.

Πιο συγκεκριμένα και αναφορικά στις γυναίκες αυτές και κατ’επέκταση στο ζευγάρι που είναι αντιμέτωπο με την πρόωρη εκσπερμάτιση, προσφάτως έγινε μία έρευνα στην Ιταλία από τους Graziottin και Althof. Υποστηρίζουν πως σημασία έχει η ερμηνεία που δίνει στο πρόβλημα κάθε ένας από τους συντρόφους. Με φίλτρο τις απόψεις τους γύρω από το σεξ και τη συναισθηματική τους κατάσταση, ο καθένας μεταφράζει αυτό το πρόβλημα με τον δικό του τρόπο.

Συγκρίνοντας γυναίκες που οι σύντροφοί τους δεν παρουσιάζουν πρόωρη εκσπερμάτιση με γυναίκες που οι σύντροφοί τους παρουσιάζουν, προέκυψαν ενδιαφέροντα αποτέλεσμα. Δηλαδή, δήλωσαν πως έχουν προβληματική σεξουαλική λειτουργία (επιθυμία, διέγερση, οργασμός, ηρεμία), μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση, καθώς επίσης δυσκολία και στεναχώρια με τη σχέση τους. Ενδεικτικά, φαίνεται πως το 52% των γυναικών που βιώνουν την πρόωρη εκσπερμάτιση του συντρόφου τους, δεν έχουν οργασμό. Αναφορικά με τη σεξουαλική ικανοποίηση της γυναίκας, η διάρκεια του σεξουαλικού παιχνιδιού (foreplay) φάνηκε να μην είναι όσο σημαντική είναι η διάρκεια της ενδοκολπικής διείσδυσης κατά τη σεξουαλική πράξη. Αυτό που μοιάζει να είναι το κεντρικό πρόβλημά της είναι η απότομη διακοπή που την «παγώνει» μετά τη βιαστική του εκσπερμάτιση. Από τη μία, δεν μπορεί να πετύχει τον δικό της οργασμό και από την άλλη η διακοπή αυτή έρχεται χωρίς προειδοποίηση και «σπάει» τη σωματική ένωση των συντρόφων.

Ο ρόλος της γυναίκας

Η πραγματικότητα είναι πως, αν και οι γυναίκες-σύντροφοι μπορούν συχνά να αναγνωρίσουν το πρόβλημα αυτό, είναι σπάνιες και ελάχιστες οι περιπτώσεις που θα το αναφέρουν στον άντρα. Οι λόγοι που κρύβονται πίσω από αυτό είναι πως φοβούνται μην πληγώσουν τον σύντροφό τους και/ή να μην του αυξήσουν την αίσθηση της ανεπάρκειας – που εκείνος ήδη έχει. Αποφασίζουν σιωπηλά από κοινού, να μην το συζητήσουν ποτέ και ο καθένας γυρνά στη δική του πλευρά στο κρεβάτι, μένοντας μόνος, προβληματισμένος και σεξουαλικά φτωχός. Αργότερα, καθώς συσσωρεύονται οι διακοπτόμενες επαφές τους, όταν πλέον δεν συμβαίνει τίποτα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από τη μεριά του άντρα, η γυναίκα παρουσιάζει έντονα αισθήματα θυμού και απογοήτευσης. Συνήθως, τότε είναι που αποφασίζει να του μιλήσει. Είναι όμως η σωστή στιγμή; Εξαιτίας της πίεσης που ασκούσε στον εαυτό της αυτό το διάστημα, ενδέχεται το ζευγάρι καυγαδίσει, καθώς εκείνος εξακολουθεί να μην βλέπει πρόβλημα ή αρνείται να το συζητήσει και η γυναίκα νιώθει ακόμη πιο ενοχλημένη, μόνη και απογοητευμένη από τον σύντροφό της. Αυτό ίσως κάνει το πρώην ερωτικό ζευγάρι να έχουν μία περισσότερο…συντροφική και φιλική σχέση ή επιφέρει συγκρούσεις και η σχέση μαζί με το σεξ…μπαίνουν στην κατάψυξη. Σε περιπτώσεις τέτοιες, ο χωρισμός μπορεί να είναι η κατάληξη που συναντούν οι δύο θυμωμένοι και πληγωμένοι σύντροφοι.

Προτού η σχέση μπει σε αυτόν τον φαύλο κύκλο που θα «τρώει» καθένα τους, είναι σημαντικό η γυναίκα να μιλήσει στον σύντροφό της για το πρόβλημα τους. Έτσι, θα του δείξει πως είναι κάτι που επηρεάζει και τους δύο και δεν είναι ένα πρόβλημα που βιώνει μόνος του. Το να καταφύγετε στον ειδικό ψυχικής και σεξουαλικής υγείας θα  βοηθήσει και τους δύο μαζί αλλά και τον καθένα ξεχωριστά να βρείτε τι είναι αυτό που χαλά την ερωτική σας εικόνα και να το επαναπροσδιορίσετε.Επιλέγοντας τη φαρμακευτική αγωγή, το σύμπτωμα εύκολα υποχωρεί. Καθώς όμως είπαμε πως οι ρίζες του προβλήματος δεν εντοπίζονται οργανικά, η ψυχολογική παρέμβαση είναι η θεραπεία εκλογής που θα διασφαλίσει την επιθυμητή διάρκεια των σεξουαλικών

 

Similar Posts