σχέση-εξεταστικκή

Σχέση και εξεταστική: Πώς να τα κάνεις και τα δυο μαζί

Την περίοδο των εξετάσεων συχνά όλα αποκτούν άλλη διάσταση, αφού αλλάζει η ρουτίνα και η καθημερινότητα σου για να γίνει προτεραιότητα η προετοιμασία, το διάβασμα και ο επαρκής ύπνος. Στις περιπτώσεις που είσαι ήδη σε μια σχέση, αρχίζεις να ανησυχείς για το πως θα βρεις τρόπο να την διατηρήσεις χωρίς να τη χαλάσεις, χωρίς να την παραγκωνίσεις αλλά και χωρίς να είναι αδύνατον να την περιορίσεις όπου και όσο χρειάζεται.

Μπορεί να είναι πιο εύκολο να μπεις στη διαδικασία να διαλέξεις ένα από τα δύο, ώστε να αποφύγεις τη δυσκολία της διαχείρισης και των δυο καταστάσεων ταυτόχρονα. Όμως, αυτή είναι η κατάληξη αν αναλογίζεσαι και τις δύο συνθήκες ως προβληματικές. Δηλαδή, η εξεταστική είναι όντως μια περίοδος με έντονο άγχος και απαιτήσεις. Για να ανταπεξέλθεις σε αυτή όμως χρειάζεται να επικεντρώνεσαι όχι μόνο στα καταστροφικά σου σενάρια αλλά και στις ρεαλιστικές δυσκολίες.

Το πιο βοηθητικό σενάριο είναι εκείνο όπου συγκεντρώνεσαι και εστιάζεις στις εξετάσεις σου, βάζεις στόχους που είναι όντως πιθανό να πετύχεις μέσα από το διάβασμα σου και ταυτόχρονα, δίνεις στον εαυτό σου στιγμές ηρεμίας και φροντίδας. Στην τελευταία παράμετρο περιέχεται και η σχέση σου. Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με την εξεταστική η σχέση σου μπορεί να έχει τους παρακάτω ρόλους:

·         Διάλειμμα

Η βόλτα για να πάρεις καθαρό αέρα, δυο ώρες χωρίς σημειώσεις αλλά με μαγείρεμα και νόστιμο φαγητό, ένας καλός ύπνος το βράδυ – είναι απαραίτητα για να είναι πραγματικά αποδοτικό το διάβασμα σου και είναι δραστηριότητες που και μπορείς να κάνεις με τον σύντροφο σου και θα είναι πιο απολαυστικά από το να τα έκανες χωρίς αυτόν.

·         Κινητοποίηση

Κάθε αγώνας έχει ανάγκη και από ανατροφοδότηση και ακόμη περισσότερο από έπαθλα, μικρά ή μεγάλα. Δηλαδή, για κάθε κεφάλαιο που θα έχεις ολοκληρώσει, για κάθε εβδομάδα εξεταστικής που θα έχει περάσει, για την ολοκλήρωση των εξετάσεων, σε διαφορά σημεία αυτής της περιόδου λοιπόν, μπορείς να έχεις επιβραβεύσεις που θα συμφωνήσετε από κοινού και οι δύο. Έτσι, έχεις μακροπρόθεσμα αλλά και βραχυπρόθεσμα σχέδια που θα κάνουν περισσότερο ανεκτή την πίεση του διαβάσματος και των εξετάσεων.

·         Ανακούφιση

Η φροντίδα που μπορεί να δώσει η σχέση σε μια τέτοια περίοδο είναι πολύ σημαντική. Βοηθά να μοιράζεσαι τις ανησυχίες και τις αγωνίες σου, να συζητάτε όσα σε απασχολούν που αφορούν άμεσα ή έμμεσα και τις εξετάσεις. Μέσα από την επικοινωνία, θα ακούσεις και μια ακόμη γνώμη, θα μπορείς να έχεις και κάποιες εναλλακτικές σκέψεις στις δύσκολες στιγμές αλλά ταυτόχρονα, θα γίνεται και πιο βαθιά και ουσιαστική και η επαφή ανάμεσα σας.

Υπάρχουν και στιγμές που θα είναι δυσκολότερο να έχεις την προσοχή σου στραμμένη αποκλειστικά στο διάβασμα, και ενδεχομένως ο ενθουσιασμός και η χαρά που έχεις για τον σύντροφο σου να είναι κάπως ανεξέλεγκτα. Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να μην είναι περιορισμένος και να μην διαβάζει όταν πραγματικά σου είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς, κάνε ένα διάλειμμα και δώσε χρόνο και χώρο στα συναισθήματα σου να εκφραστούν. Με τον τρόπο αυτό, σίγουρα μετά η συγκέντρωση θα είναι λιγότερο δύσκολο επίτευγμα.

Κλείνοντας, μην ξεχνάς πως στις δύσκολες και αγχωτικές περιόδους της ζωής, οι σχέσεις σου είναι απαραίτητο να χαρακτηρίζονται από φροντίδα και υποστήριξη.

 

Δημοσιευμένο άρθρο στο JoyTv.gr

Similar Posts