Τα 7 βήματα για να πάρεις μία απόφαση

Γιατί μας τρομάζει το ότι πρέπει να πάρουμε μία απόφαση;

Όλο και πιο συχνά, συναντώ άτομα που αντί να νιώθουν χαρά και ελευθερία μπροστά σε μία απόφαση, αισθάνονται τρομερό άγχος, ευθύνη, θυμό και τύψεις και προσπαθούν να το αποφύγουν και να το καθυστερήσουν με κάθε τρόπο – δυνατό και αδύνατο. Με αυτή την σκέψη, διοργανώθηκε μία σχετική ομάδα που αφορούσε την δυσκολία της λήψης μίας απόφασης και της αναποφασιστικότητας. Το πρόβλημα ξεκινά και σταματά στο νόημα και την βαρύτητα που έχει η λήψη μίας απόφασης. Όποιος και αν είναι ο λόγος που αρχικά κανείς δυσκολεύεται να αποφασίσει, στο τέλος το θέμα είναι πως θέλει να μην αποφασίσει, περισσότερο τον φοβίζει παρά τον ανακουφίζει το σενάριο της επιλογής.

Έχει μεταμορφωθεί στο μυαλό μας σαν αγγαρεία, σαν απειλή, σαν μία συμπεριφορά που θα μας χαρακτηρίσει για το υπόλοιπο της ζωής μας. Σε μερικά παραδείγματα, όντως μία απόφαση μπορεί να είναι πολύ κρίσιμη για το μέλλον μας και να έχει ιδιαίτερη σημασία, όμως σε κάθε περίπτωση, είναι χαρά και δώρο το να μπορείς να έχεις στα χέρια σου επιλογές και να μην είσαι αναγκασμένος να κάνεις κάτι που έχουν αποφασίσει για σένα άλλοι ή κάτι το οποίο είναι απλώς υποχρεωτικό – ανεξάρτητα με το κατά πόσο σου ταιριάζει και σε φέρνει πιο κοντά σε έναν στόχο. Η ομάδα, κατέληξε σε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση από την οποία όλοι αποκομίσαμε γνώσεις αλλά θεωρώ πως το κυριότερο φάνηκε να είναι η παρακάτω λίστα που έχει “οδηγίες χρήσης κατά της αναποφασιστικότητας”:

1. Τι θέλω πραγματικά;

Ρώτησε τον εαυτό σου ειλικρινά, δίχως πρέπει/σωστό-λάθος/καλό-κακό και ‘τι θα πουν/θέλουν οι άλλοι’, ποια είναι η απόφαση που πραγματικά έχεις ανάγκη να πάρεις σύμφωνα με τις πεποιθήσεις, τις επιθυμίες και τους στόχους σου.

2. Οι πιθανές αποφάσεις που υπάρχουν στην πραγματικότητα

Κάνε μία λίστα με τις αποφάσεις που μπορείς να πάρεις, με μόνη ερώτηση “Τι μπορώ να κάνω ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ;”. Στη συνέχεια, βάλε σε σειρά την βαρύτητα αλλά και την δυσκολία τους.

3. Ακόμη και αν δεν αποφασίζω, αποφασίζω

Ακόμη και όταν το σκέφτεσαι, όταν δεν αποφασίζεις να κάνεις κάτι, κάνεις κάτι… Γιατί δεν είναι ανάγκη να βιαστείς αλλά δεν είναι και τυχαίο το ποιες αποφάσεις σε δυσκολεύουν. Οπότε προτίμησε να μην σε πιέζεις και να αναγνωρίζεις και να σέβεσαι τις δυσκολίες σου και τον δισταγμό σου.

4. Άλλο θέλω και άλλο κάνω

Παρατήρησε αν ταιριάζουν οι επιθυμίες με τις πράξεις σου γιατί αν αυτό δεν συμβαίνει, μπορεί να νιώθεις εγκλωβισμό και αδιέξοδο και αντί να ανακουφίζεσαι, ενδεχομένως να αισθάνεσαι ακόμη μεγαλύτερη πίεση και άγχος, οπότε χρειάζεται να πας ξανά στο 2.

5. Κόπος και αποτέλεσμα

Όλες οι αποφάσεις σου θα έχουν κόπο – αναγνώρισε πόση προσπάθεια θέλεις και μπορείς να κάνεις και τι αποτέλεσμα θα σου φέρει αυτή.

6. Σύμβουλός σου το άγχος

Αν επείγει να ανακουφιστείς από το άγχος παίρνοντας μία απόφαση, επέλεξε όποια είναι πιο κοντά στις επιθυμίες σου, όμως λάβε υπόψη σου τα όρια των άλλων. Επίσης, η τεχνική “μαζεύω όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται” δεν είναι βοηθητική τις περισσότερες φορές, αντιθέτως σε βομβαρδίζεις με ένα σωρό πληροφορίες που δυσκολεύεσαι τελικά να εκτιμήσεις και απλώς γίνονται επιπλέον φορτίο.

7. Προετοιμάσου!

Δεν θα κάνεις την επιλογή που πρέπει αλλά αυτή που χρειάζεσαι – αυτός είναι και ο στόχος και αυτό να σκέφτεσαι ακόμη και όταν δεν έχεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς. Γιατί δεν μπορείς να προβλέψεις την κατάληξη, αλλά μπορείς να είσαι σίγουρος πως έκανες ότι μπορούσες και επιθυμούσες.

Δημοσιευμένο άρθρο στο Joytv.gr

Similar Posts