Τι είναι ο γυναικείος οργασμός;
Βιβλία, άρθρα, εκπομπές, συζητήσεις με φίλους, έρευνες, ολόκληρες θεραπευτικές συνεδρίες έχουν αφιερωθεί στην εξήγηση του γυναικείου οργασμού. Τόσο στη γυναίκα, όσο και στον άνδρα. Το «μυστήριο» συχνά φαίνεται να μην μπορεί να εξηγηθεί ούτε από την ίδια τη γυναίκα που το βιώνει. Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμη και οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει μέχρι και σήμερα να συμφωνήσουν σε έναν ορισμό για τον οργασμό της γυναίκας. Φαίνεται πως καμία από την προσπάθεια ορισμού ως σήμερα δεν έχει καταφέρει να περιέχει σε αντιστοιχία τη βιολογική και την ψυχική διάστασή του. Καθώς λοιπόν δεν μπορούμε να τον ορίσουμε, θα προτιμήσω να σας περιγράψω τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό της γυναίκας και την ωθεί να βιώσει τον οργασμό.
Η διαδικασία
Πρόκειται για μία διαδικασία που ξεκινά εγκεφαλικά και εκφράζεται σωματικά. Αναλυτικότερα, τα στάδια του είναι τα εξής: επιθυμία, διέγερση, πλατό, οργασμός, ηρεμία. Στο πρώτο στάδιο, τα σεξουαλικά καλέσματα ξυπνούν την επιθυμία της γυναίκας σωματικά και ψυχικά. Στη συνέχεια, υπάρχει η διέγερση που υγραίνει τον κόλπο της, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του στήθους και σφίγγει τους μύες. Έτσι, εισέρχεται στο στάδιο κατά το οποίο διογκώνονται στήθος, εσωτερικά και εξωτερικά γεννητικά όργανα. Η εσωτερική διαστολή και η εξωτερική ελαστικότητα του κόλπου τον προετοιμάζουν για να δεχθεί το πέος. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει σημασία το μήκος του πέους. Με την ολοκλήρωση αυτού του σταδίου, η γυναίκα βιώνει τον οργασμό. Στο στάδιο αυτό θα λέγαμε πως γίνεται μία έκρηξη που ακολουθείται από την χαλάρωση των μυών και τη διακοπή της συγκέντρωσης του αίματος σε στήθος και γεννητικά όργανα. Ο οργασμός δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια, όμως ο γυναικείος διαρκεί περισσότερο από τον ανδρικό. Ακολουθεί έπειτα το τελικό στάδιο της ηρεμίας, όπου το σώμα χαλαρώνει και επανέρχεται στην προηγούμενη, φυσιολογική του κατάσταση.
Τα είδη
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει για τις γυναίκες ποιον τύπο οργασμού έχουν. Κολπικό ή κλειτοριδικό; Πολλαπλό ή μοναδικό; Έχουν ή δεν έχουν; Αρχικά, υπάρχει μόνο κλειτοριδικός οργασμός και είναι διακριτά πιο εύκολο να επιτευχθεί-γι” αυτό και υπάρχουν γυναίκες που δηλώνουν πως δεν έχουν την ικανότητα κολπικού οργασμού, κάτι το οποίο δεν υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα. Η κλειτορίδα είναι ένα μέρος γεμάτο νευρικές απολήξεις, μάλιστα πιο πολλές από αυτές που υπάρχουν στο πέος. Ερευνητές έχουν αποδείξει πως η κλειτορίδα έχει ικανότητα διέγερσης αντίστοιχη με αυτή του πέους κατά την παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού. Πρόκειται συνεπώς για… πρωταγωνιστή αναφορικά με τη διέγερση και τον οργασμό της γυναίκας. Επίσης, η γυναίκα μπορεί να έχει μοναδικό, πολλαπλό ή διακοπτόμενο οργασμό. Μοναδικός είναι εκείνος που την οδηγεί απευθείας στην κορύφωση, πολλαπλός εκείνος που έρχεται μετά από πολλούς, μικρούς οργασμούς και διακοπτόμενος που αποτελείται από σταδιακές κορυφώσεις που διακόπτονται, επανέρχονται και διακόπτονται πάλι. Ο τελευταίος τύπος οργασμού οφείλεται σε μία γυναικολογική ή ψυχολογική δυσκολία που μπορεί να περνά . Γενικότερα, ο τύπος οργασμού που έχει κάθε γυναίκα καθορίζεται από τις εμπειρίες της, την κατάσταση της υγείας της, τον σύντροφό της και τη σχέση τους καθώς φυσικά και από τις απόψεις που έχει σχετικά με το σεξ και τον εαυτό της.
Μύθοι και αλήθειες
Χρειάζεται όμως μία πολύ σημαντική διευκρίνιση. Κάθε σεξουαλική πράξη φαίνεται πως αυτονόητα χρειάζεται τον οργασμό για να αποδειχθεί η ικανοποίηση της γυναίκας. Πρόκειται για έναν μεγάλο μύθο, καθώς όσο αφορά στον πολύπλοκο οργασμό της, είναι πολύ εύκολο να διακοπεί ή να ταραχθεί από ψυχολογικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες (άγχος για τη δουλειά, κάποιος θόρυβος από το δίπλα δωμάτιο). Όταν λοιπόν γίνεται αυτοσκοπός κάθε σεξουαλικής συνεύρεσης, προκαλείται ένας φαύλος κύκλος ανησυχίας που απομακρύνει ολοένα και περισσότερο τον πολυπόθητο οργασμό. Σε αυτό το σημείο η αναζήτηση της βοήθειας ειδικού ψυχολόγου-sex therapist κρίνεται απαραίτητη για να αντικατασταθεί η παγίδα αυτή σε σωστές πληροφορίες και οδηγίες.
Αφού εκείνη παγιδευμένη θα αναζητά τον οργασμό της με αγωνία, αυτό θα μεταδοθεί και στον σύντροφό της. Εκείνος που προσπαθεί να της προσφέρει μοναδικούς και έντονους οργασμούς για να αποδείξει τόσο στη σύντροφό του όσο και στον εαυτό του πόσο καλός και ξεχωριστός εραστής είναι, όταν τη βλέπει να μην κορυφώνει, ματαιώνεται. Αυτή της η δυσκολία τον βάζει σε σκέψεις και αμφισβητεί την ικανότητά του ή ακόμη και την επιθυμία της συντρόφου προς το πρόσωπό του. Έτσι, παγιδεύεται και εκείνος με τη σειρά του σε έναν φαύλο κύκλο όπου κάθε φορά προσπαθεί περισσότερο και διαφορετικά για να της προσφέρει τον πολυπόθητο οργασμό. Τελευταίες έρευνες ισχυρίζονται ότι τη στιγμή που θα καταφέρει να της μιλήσει ανοιχτά για τον προβληματισμό του, η δυσκολία της να φτάσει σε οργασμό θα αρχίσει να μειώνεται.
Καθώς λοιπόν η αλληλεπίδραση φαίνεται να είναι τόσο βοηθητική και να ενισχύει και τους δύο συντρόφους, η ειλικρινής επικοινωνία είναι ένα μαγικό συστατικό για να υπάρξει άνεση και ποιότητα στη σχέση και κατ’επέκταση στον οργασμό της γυναίκας.