Τι στόχους να μην βάλεις για το 2018

Ενώ όλοι γεμίζουν τις λίστες τους με όσα πρέπει να κάνουν, να βρουν, να πετύχουν για αυτή τη νέα χρονιά, παρακάτω θα βρεις μία λίστα με όλους τους στόχους που δεν θα είναι χρήσιμο να βάλεις για αυτή την χρονιά – γιατί, ξέρουμε όλοι, ότι όσο και αν τους βάζεις κάθε χρόνο, ποτέ δεν τους πετυχαίνεις, κάπου στα μισά της διαδρομής τα παρατάς. Το πιο συνηθισμένο λάθος σε αυτή την στοχοθεσία, είναι πως δεν λαμβάνουμε υπόψη πως οι αλλαγές θέλουν και χρόνο. Έτσι, ξεκινάμε με μεγάλο ενθουσιασμό και σύντομα καταλήγουμε να απογοητευόμαστε που δεν καταφέρνουμε τον στόχο μας και τα παρατάμε ή συνεχίζουμε χωρίς την ίδια προσήλωση.

Παρακάτω είναι μία λίστα στόχων που ΔΕΝ πρέπει να βάλεις:

 Να είμαι χαρούμενος.

Ξέρουμε πως κανείς δεν θέλει να έχει δυσάρεστα συναισθήματα που θα του χαλούν την ημέρα, την διάθεση και τις σχέσεις, όμως πόσο ρεαλιστικό μπορεί να είναι κάποιος να βιώνει μόνο θετικά και όμορφα συναισθήματα; Και τι θα κάνει όταν έρχεται, για παράδειγμα ο θυμός εκτός από το να αισθάνεται ακόμη περισσότερο θυμό προς τον εαυτό του αφού δεν κατέφερε να εκπληρώσει τον στόχο του για χαρά;

 Να χάσω 5 κιλά/τρώω υγιεινά/ξεκινήσω γυμναστική.

Σχετικά με την διατροφή, θέλουμε όλοι να είμαστε υγιείς, δυνατοί και με ευεξία, όμως προτού ξεκινήσουμε ένα αυστηρό και διατροφικά σωστό πρόγραμμα, χρειάζεται να εξετάσουμε αυτά τα λάθη που κάνουμε, που-πότε-γιατί. Χωρίς αυτές τις πληροφορίες, οι ατασθαλίες θα είναι πάντα εκεί, θα μας σαγηνεύουν και τελικά θα απογοητευόμαστε που δεν τηρούμε την διατροφική μας αλλαγή. (σημείωση: η απογοήτευση συχνά έχει ακραίες επιπτώσεις στην διατροφή καθώς μας οδηγεί σε ακόμη περισσότερο μη-θρεπτικό αλλά ανακουφιστικό φαγητό ή καταδικάζει το φαγητό και το κάνει να είναι εχθρός μας, κίνδυνος και η διατροφή καταλήγει στερητική)

 Να κάνω σχέση/παντρευτώ.

Πρόκειται για την ανάγκη μας για συντροφικότητα, υπάρχει και άλλοι την αγκαλιάζουν, άλλοι την αγνοούν και κάποιοι την σαμποτάρουν. Το λάθος με τον συγκεκριμένο στόχο, είναι πως υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξει κανείς σε μία σχέση/γάμο για την διαδικασία και όχι από την επιθυμία του για τον σύντροφό του. Αναγνώρισε την ανάγκη σου για την συντροφιά ενός ερωτικού συντρόφου, τι είναι αυτό που χρειάζεσαι να πάρεις αλλά και να δώσεις σε μία τέτοια επαφή και κάνε πιο προσδιορισμένο τον σκοπό σου, για παράδειγμα ‘Να κάνω μία γνωριμία που θα με κάνει να εκφράζομαι αυθόρμητα και θα νιώθω άνετα’ ή ‘Να ζήσω στο ίδιο σπίτι με τον σύντροφό μου ώστε να μάθουμε ο ένας τον άλλον καλύτερα’.

 Να πάρω προαγωγή/αλλάξω δουλειά.

Αντ’αυτού, θα ήταν περισσότερο χρήσιμο να εντοπίσεις τι δεν σε ικανοποιεί στην τωρινή επαγγελματική σου κατάσταση και να δεις τόσο γιατί συμβαίνει όσο και τι θα μπορούσε να είναι αλλιώς ρεαλιστικά. Είναι δεδομένα μία δύσκολη περίοδος επαγγελματικά αυτή, για αυτό είναι πολύ σημαντικό να διερευνήσεις όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, καθώς και τα μέσα που έχεις για να τις αξιοποιήσεις. Ένας πιο αποτελεσματικός στόχος λοιπόν, θα ήταν να κάνεις ότι πιο παραγωγικό και ευχάριστο μπορείς αναφορικά με την δουλειά σου, για να μπορείς να απολαμβάνεις τους κόπους σου και να μην ματαιώνεσαι όταν δεν είναι οι συνθήκες όπως τις είχες φανταστεί και να τρέχεις μακριά τους-κάτι που μόνο παραγωγικό δεν θα μπορέσει να σε κάνει.

Και για να μην μείνεις χωρίς στόχο για την επόμενη χρονιά, σου προτείνω να βάλεις όσο στόχους εσύ επιθυμείς πάνω στον καμβά μου οι οποίοι να περιέχουν την κατανόηση του εαυτού σου και την ικανότητά σου να περιμένεις. Όπως χρειάζεσαι χρόνο για να βρεις ποιες ασκήσεις σου ταιριάζουν στο γυμναστήριο μέχρι να δεις τα αποτελέσματα των στόχων σου, έτσι ακριβώς μπορείς να βάλεις σαν στόχο την διαδικασία και όχι τον προορισμό.
Κατά τον A. Bandura, σπουδαίο σύγχρονο ψυχολόγο, η αποτελεσματική ρύθμιση της συμπεριφοράς μας δεν έρχεται από την θέληση, αλλά από την προσωπική μας κινητοποίηση και αυτοκαθοδήγηση.
Καλή χρόνια!

Similar Posts