6 λόγοι εξηγούν γιατί είσαι ακόμα single
Άλλοι για περισσότερο και άλλοι για λιγότερο χρονικό διάστημα, έχουμε μείνει χωρίς σχέση ή οποιαδήποτε μορφή ερωτικής επαφής με κάποιον άλλον. Και σίγουρα, στην περίοδο που διανύουμε, είναι οφθαλμοφανές πως υπάρχει μια διάχυτη μοναχικότητα γύρω μας. Αναρωτιέμαι αν θέλουμε όντως να μένουμε μόνοι ή αν η αξία της συντροφικότητας είναι όσο μεγάλη ακούγεται. Μετά από μελέτη και συζήτηση, καταλήγω πως όλοι θέλουν κάποιον σύντροφο στην καθημερινότητα τους, απλά κάποιες φορές χάνουμε το που, το πως, το πότε, το γιατί και άλλες παραμέτρους που μετατρέπουμε σε εμπόδια και μας κάνουν να νιώθουμε ακόμη πιο ευάλωτοι και ακόμη πιο μόνοι.
Η αναζήτησή μου κατέληξε στους 6 βασικούς λόγους που φαίνεται να μας κρατάνε ακόμη στην παρέα των singles και μακριά από τη συντροφικότητα που τόσο επιθυμούμε:
1.«Δεν θέλω να έρθει ο άλλος πολύ κοντά»
Είναι ο γνωστός “φόβος της δέσμευσης”. Δεν είναι σπάνιο να νομίζεις πως θέλεις σχέση ενώ ουσιαστικά θέλεις να καλύψεις κάποια άλλη ανάγκη μέσω της σχέσης. Μήπως δεν σου λείπει ένας ερωτικός σύντροφος αλλά μία ασχολία μετά τη δουλειά;
2.«Έχω συγκεκριμένες απαιτήσεις από μία σχέση»
Εάν στην αναζήτηση της επόμενης σχέσης σου σε συντροφεύει μία λίστα με “πρέπει” και “δεν πρέπει”, πιθανόν να είναι από τα κύρια εμπόδια που βάζεις στον εαυτό σου. Σκέψου, πόσο εύκολο είναι να βρεις έναν άνθρωπο, για οποιαδήποτε συναναστροφή, που να έχει όσα σου αρέσουν και δεν έχει όσα σε ενοχλούν; Δύσκολο και σίγουρα όχι πολύ ρεαλιστικό. Σίγουρα, δεν θα μπορείς να περάσεις από «το κρεβάτι του Προκρούστη» για να χωράει στις προσδοκίες σου ο επόμενος σύντροφός σου. Μήπως θα σε βοηθούσε να προσπαθούσες να είσαι λιγότερο περιοριστική και περισσότερο ανοιχτή σε νέες εμπειρίες;
3.«Δεν υπάρχει χώρος για σχέση στην καθημερινότητά μου»
Οι δουλειές, οι υποχρεώσεις, οι δραστηριότητές σου κάθε μέρα γεμίζουν τις ώρες σου και ακόμη και τα ραντεβού δεν χωράνε με ευκολία στο πρόγραμμά σου. Κάνοντας ένα βήμα πίσω απ’ όλα αυτά που γράφεις στην ατζέντα σου, παρατήρησε πόσα κάνεις συνειδητά και πόσα απολαμβάνεις αλλά και πόσα… απλά τα κάνεις από συνήθεια. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρνεις σύντομα να βρεις χρόνο ώστε να ικανοποιήσεις ανάγκες σου που έχουν παραμεληθεί – όπως το να βγεις για ποτό και να φλερτάρεις.
4.«Συνηθίζω να επιλέγω συντρόφους που δεν είναι διαθέσιμοι»
Έχεις παρατηρήσει πως τελευταία οι επιλογές που κάνεις για σχέσεις δεν είναι και οι πλέον κατάλληλες για να σου δώσουν όσα ζητάς. Είτε είναι σε μία άλλη σχέση, είτε δεν έχει τον χρόνο που θα ήθελες να διαθέτει για σας, είτε είναι συναισθηματικά πιο έντονος από όσο μπορείς να αντέξεις, και η λίστα συνεχίζεται με χαρακτηριστικά που από την αρχή έβλεπες πως έχει, όμως εθελοτυφλούσες για να μπορείς να είσαι στη σχέση αυτή.
5.«Δεν πιστεύω πως μπορώ να κάνω σχέση»
Βλέπεις τα άλλα ζευγάρια στο περιβάλλον σου και παρατηρείς πως υπάρχουν χαρακτηριστικά που είτε δεν έχεις είτε δεν μπορείς να αντέξεις. Για παράδειγμα, η υποχωρητικότητα της φίλης σου στις επίμονες απόψεις του συντρόφου της ή η τρυφερότητα που δίνει με μεγάλη ευκολία ο φίλος σου στη νέα του σύντροφο, είναι καταστάσεις που μπορεί να σε κάνουν να σκεφτείς “μα καλά, πως μπορούν; δεν τους ενοχλεί;”. Ενδυνάμωσε την πίστη στον εαυτό σου και χρησιμοποίησε την αυτοπεποίθησή σου ως καύσιμο κατά την επιλογή του επόμενου συντρόφου σου.
6.«Φοβάμαι μία ακόμη αποτυχημένη σχέση»
Η τελευταία σου ερωτική εμπειρία δεν είχε ακριβώς το τέλος που περίμενες κι αυτό σε πόνεσε. Και για να προφυλαχτείς από μία επανάληψη αυτής της επώδυνης εμπειρίας, σκέφτηκες να αποφύγεις κάθε τι που περιέχει το ενδεχόμενο να αποτύχεις ξανά. Αλλά, αν το καλοσκεφτείς, η πιθανότητα αυτή είναι ίση με την πιθανότητα να έχεις μία επιτυχία στην επόμενη προσπάθειά σου – λαμβάνοντας ως μάθημα όσα δεν πήγαν καλά την προηγούμενη φορά.
Μπορεί ένας ή και παραπάνω από τους 6 αυτούς λόγους να είναι η απάντηση στην ερώτηση “γιατί έχω μείνει single εγώ τελικά;”, αλλά αυτό που χρειάζεται να έχεις στο μυαλό σου είναι η ερώτηση “τι θέλω και τι χρειάζομαι για μένα;”.