Καταλαβαίνεις πως δεν θες άλλη μία φορά να ξεκινήσεις μία σχέση που “κάτι δεν το νιώθεις σωστό” ή που αμφιβάλλεις αν πραγματικά σου ταιριάζει. Και στο παρελθόν έχεις βιώσει διάφορες σχέσεις που είχαν άδοξο τέλος και ένιωσες πως θα μπορούσες να είχες κάνει τα πράγματα διαφορετικά – αλλά κάτι σε τραβούσε.

Αυτά είναι τα 7 βήματα που θα σε βοηθήσουν να μπεις σε μία όχι καταδικασμένη εξ αρχής σχέση και να μην επιλέξεις έναν λάθος σύντροφο:

1. Μη φέρνεις όλες τις πληγές του παρελθόντος στο παρόν και στο μέλλον σου. 

Όπως όλες μας οι εμπειρίες, έτσι και οι σχέσεις σου θα σου δώσουν σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές μαζί με αναμνήσεις. Το πιο σημαντικό σημείο είναι φεύγοντας από τη σχέση, να πάρεις μαζί σου όσα χρειάζεσαι, όσα έχουν ουσία για σένα και να καταφέρεις να ξεφορτωθείς τυχόν τραύματα και εμπόδια. Οι αρνητικές στιγμές είναι χρήσιμες για να σε κάνουν να φύγεις αλλά για να προχωρήσεις, το κύριο καύσιμό σου θα είσαι εσύ και οι προσωπικές σου διαδικασίες και ποιότητες. Μάθε να ξεχωρίζεις όσα θες και όσα πάνε για πέταμα, χωρίς να φορτώνεσαι με περιττές αποσκευές που αργά ή γρήγορα θα σε κουράσουν.

2. Αποδέξου τα λάθη σου και μάθε από αυτά 

Από την πρώτη μέχρι και την πιο πρόσφατη σχέση σου, εντόπισε ποιες είναι οι στιγμές που θα ήθελες να έχεις σταθεί διαφορετικά. Με την παρατήρηση των δικών σου λανθασμένων και δύσκολων στιγμών, αποδέξου ότι το έκανες, αναρωτήσου γιατί μπορεί να το αποφάσισες και αναζήτησε αν θα μπορούσες να σκεφτείς ή να συμπεριφερθείς με άλλο τρόπο. Τα λάθη μας μπορεί να μας κάνουν να νευριάζουμε, να ντρεπόμαστε ή να απογοητευόμαστε με εμάς, είναι όμως δικά μας και δείχνουν ίσως περισσότερο ασυνείδητες διαδικασίες του εαυτού μας – για αυτό μην τα πετάς αλλά χρησιμοποίησέ τα προς όφελός σου.

3. Βρες τις ανάγκες και οι επιθυμίες σου

Για να ξέρεις τι ψάχνεις σε ένα σύντροφο, χρειάζεται να αναζητήσεις τι θες και τι χρειάζεσαι. Στις σκέψεις σου σχετικά με σχέσεις, ζευγάρια, συντρόφους, δοκίμασε να σε ρωτάς “Τι θέλω πραγματικά από αυτή τη σχέση;”, “Πως χρειάζομαι να μου φερθεί σε μία τέτοια κατάσταση ο σύντροφός μου;”. Με τέτοιου τύπου ερωτήσεις, θα μπορέσεις να έχεις μία εικόνα της αναζήτησής σου που θα σε βοηθήσει να μη χάνεσαι στις λεπτομέρειες αλλά να εστιάζεσαι πιο άμεσα στα στοιχεία που σε αφορούν.

4. Μάθε τα όριά σου και όρισέ τα

Οχύρωσε τις επιθυμίες και τις ανάγκες σου με όρια που θα τους δώσουν τον απαραίτητο σεβασμό και την αντίστοιχα απαραίτητη ασφάλεια. Με τα όρια, θα χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου, αφού θα ορίσεις εσύ τι μπορείς να ανεχθείς και για πόσο, κρίνοντας με βάση τον εαυτό σου. Επιπλέον, με έναν τέτοιο τρόπο, εύκολα κερδίζεις και την εκτίμηση των γύρω σου και ειδικά ενός νέου συντρόφου αφού θα είσαι ασφαλής και αποφασιστική στην κάθε σου κίνηση.

5. Φαντάσου τα στοιχεία της σχέσης και του συντρόφου που θα ήθελες

Εκτός από όσα θέλεις να βρεις σε μία σχέση ως κατάσταση, υπάρχουν και στοιχεία που θες να βρεις πιο συγκεκριμένα σε έναν σύντροφο. Μαζί με τα ‘θέλω’ και ‘χρειάζομαι’ που έχεις αναζητήσει, τώρα αναζήτησε και όλες τις ποιότητες που ρεαλιστικά έχει ένας σύντροφος που θα ήθελες να είναι στη ζωή σου. Αν το θέλω σου είναι τα ταξίδια, σίγουρα θα χρειαστείς κάποιον που είναι πρόθυμος να κάνετε βόλτες στην Ευρώπη αντί να θέλει να μένει σπίτι και να βυθίζεται στον καναπέ με την πρώτη ευκαιρία.

6. Απέφυγε το “εγώ πότε θα μπω σε μία σχέση;”

Αν κάνοντας όλες αυτές τις σκέψεις περί συντρόφου, ξεκινάς να το σκέφτεσαι ξανά και ξανά μέσα στη μέρα και να σου γίνεται εμμονή, δεν είσαι σε καλό δρόμο! Συχνά όταν μία ανάγκη μας γίνεται έμμονη ιδέα, καταλήγουμε να κατασπαράζουμε βουλιμικά την κάθε πιθανή κάλυψή της, προτού καταλάβουμε αν είναι όντως αυτό που αναζητούσαμε – με αποτέλεσμα μετά να απογοητευόμαστε όλο και περισσότερο. Θυμήσου τα όρια που μαθαίνεις να θέτεις στον εαυτό σου και καθησύχασε την ανησυχία σου.

7. Να είσαι ειλικρινής με τους άλλους, όπως και με τον εαυτό σου

Αν όλα τα παραπάνω τα έχεις δουλέψει με τον εαυτό σου χωρίς να κάνεις πιο όμορφα μερικά στοιχεία απ’ ό,τι είναι, χωρίς να παρουσιάζεις μία κατάσταση χειρότερη από την πραγματικότητα, χωρίς να σου κρύβεις στοιχεία που δεν σε ευχαριστούν και γενικά, εάν είσαι άμεση και ειλικρινής με τον εαυτό, τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου, έτσι θα μπορέσεις να είσαι και ειλικρινής και με τους άλλους, συγκεκριμένα με τον επόμενο σύντροφό σου. Η ειλικρίνεια είναι κυρίαρχο όπλο σου για να καταφέρεις να επικοινωνήσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου όταν θα νιώθεις την ανάγκη να το κάνεις.

Η σύνδεση δύο άγνωστων στην αρχή ανθρώπων επιφυλάσσει πάντα εκπλήξεις. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα και όσο περισσότερο θελήσεις και καταφέρεις να καταλάβεις τον εαυτό σου, θα μπορέσεις να κάνεις αυτές τις εκπλήξεις όσο πιο ευχάριστες γίνεται.

Similar Posts