Αυτοϊκανοποίηση: Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει όταν έχεις σχέση;
«Δεν τον ικανοποιώ αρκετά;», «Αφού κάνουμε σεξ, γιατί αυνανίζεται;», «Πόσο σεξ είναι αρκετό για να μην έχει ανάγκη να αυνανιστεί;», «Είναι ανώμαλος;»
Πρόκειται για ένα δείγμα από τις ερωτήσεις των γυναικών που με κάποιον τρόπο ανακαλύπτουν πως ο σύντροφός τους αυνανίζεται. Προτού όμως τον ορίσουμε ως φυσιολογικό ή όχι, έχει σημασία να κατανοήσουμε τι είναι ο αυνανισμός. Παρά την πληθώρα επιστημονικών και δημοσιογραφικών άρθρων, έχει επικρατήσει μία μπερδεμένη εικόνα. Τελικά, η αυτοϊκανοποίηση επιτρέπεται; Πολλά είναι τα κατηγορητήρια εναντίον του αυνανισμού. Βασισμένοι στις πιο πρόσφατες έρευνες στο πλαίσιο της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και ψυχολογίας καταλήγουμε πως:
·Η έναρξη του αυνανισμού εντοπίζεται στην εφηβεία.
·Οι γυναίκες αυνανίζονται πιο σπάνια από τους άντρες (2-4 φορές/μήνα για τις γυναίκες και 4-9 φορές/μήνα για τους άντρες).
·Μέσω του αυνανισμού μαθαίνουμε το σώμα μας και τη σεξουαλική μας λειτουργία.
·Τις περιόδους που δεν υπάρχει σύντροφος, έτσι διατηρείται η σεξουαλική έκφραση και λειτουργία.
·Είναι σεξουαλική λύση για όσους έχουν συντρόφους λιγότερο ενεργούς σεξουαλικά ή μη διαθέσιμων.
·Είναι ασφαλής σεξουαλική λύση συγκριτικά με το περιστασιακό σεξ και την πιθανή απόκτηση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Καθώς φαίνεται, η επιστήμη καταδεικνύει τόσους λόγους που κάνουν τον αυνανισμό φυσιολογικό. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτό συμβαίνει στα πλαίσια μίας σχέσης;
Κυρίαρχες γυναικείες σκέψεις είναι «Δεν του είμαι αρκετή», «Κάτι δεν κάνω καλά», «Τον νοιάζει μόνο ο εαυτός του», «Μόνος του περνάει καλύτερα». Όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα τη δυσφορία της συντρόφου από τη μοναχική σεξουαλική έκφραση του άντρα. Υπάρχει πραγματικά λόγος δυσφορίας όμως;
Τι σημαίνει αυνανισμός για τον άνδρα και πότε είναι αποδεκτός στη σχέση
Ο αυνανισμός είναι ο σίγουρος δρόμος προς τον οργασμό για τον καθένα ξεχωριστά. Σε περιστάσεις που χρειάζεται εκτόνωση μιας σεξουαλικής έντασης και δεν είναι εφικτό το σεξ, ο αυνανισμός έρχεται ως λύση. Έχει επιπλέον έχει αγχολυτική χρήση καθώς μεγάλο ποσοστό αντρών δηλώνουν πως τους χαλαρώνει μετά από μία έντονη μέρα, νιώθουν να αφαιρείται ένα βάρος από πάνω τους. Επίσης, ο αυνανισμός δεν είναι απαραίτητα απομονωμένος και μοναχικός, ενδέχεται να γίνεται και στο κρεβάτι σας και να αποτελεί προκαταρκτικό παιχνίδι ή τρόπο που εντείνει τον οργασμό.
Παρόλα αυτά όμως, για να γίνουν αυτά αποδεκτά και κατανοητά, απαραίτητη είναι η επικοινωνία των αναγκών και των επιθυμιών ανάμεσα στο ζευγάρι. Όπως εκείνος θα πει «μου αρέσει να περνάω χρόνο με το σώμα μου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν με ικανοποιείς εσύ αρκετά», έτσι κι εκείνη μπορεί να πει «νιώθω όμως πως κάτι λείπει και το ψάχνεις αλλού, αισθάνομαι σαν να με απατάς»και έτσι οι λόγοι και οι σκέψεις και των δύο να επικοινωνηθούν για να γίνουν αμφότερες εξηγήσεις και μετακινήσεις. Στόχος είναι κανείς από τους δύο να μην νιώθει απομονωμένος, υποτιμημένος, ανεπαρκής, ή καταπιεσμένος.
Γιατί οι γυναίκες δεν το δέχονται εύκολα
Είναι γεγονός πως ο άντρας είναι ο πρωταγωνιστής του αυνανισμού και η γυναίκα είναι η ενοχλημένη σύντροφος. Οι λόγοι πίσω από αυτό επεκτείνονται από τα προσωπικά της πιστεύω γύρω από το σεξ (π.χ. εκείνη δεν έχει αυνανιστεί ποτέ) μέχρι και τη ντροπή που ίσως να νιώθει η ίδια για τη δική της σεξουαλικότητα (π.χ. δεν είναι πολύ ανοιχτή σε σεξουαλικές προτάσεις του συντρόφου της και προτιμά ένα «δοκιμασμένο» σεξουαλικό μοτίβο). Πολύ βοηθητικό για εκείνη θα ήταν να στραφεί και προς τον εαυτό της για να εντοπίσει ποιο είναι το δικό της στοιχείο που ενοχλείται και θίγεται τόσο από τον αυνανισμό του συντρόφου της.
Πότε ο αυνανισμός δεν έχει θέση ανάμεσά μας
Υπάρχουν όμως 5 σενάρια τα οποία δείχνουν πως ο αυνανισμός δεν είναι υγιής και βοηθητικός, αλλά νοσηρός και ελλοχεύει κινδύνους για το ζευγάρι.
1. Η επιθυμία για αυνανισμό είναι μεγαλύτερη από την επιθυμία για σεξουαλική επαφή με τον σύντροφο.
2. Ο αυνανισμός προκαλεί τραυματισμούς λόγω της έντασης και της συχνότητας.
3. Η ντροπή χρωματίζει το σκηνικό του αυνανισμού και αποτελεί μεγάλο μυστικό με αίσθημα ενοχής.
4. Στις περιπτώσεις που όπως αναφέραμε ο αυνανισμός είναι αγχολυτικός, μπορεί να παγιδευτεί τελικά στην απομόνωση και τη μειωμένη ποιότητα στην απόδοση, συνεπώς να έχει αποτελέσματα αντίστροφα από τα επιθυμητά.
5. Οι προσπάθειες να μειωθεί ή να σταματήσει ο αυνανισμός είναι πάντα αποτυχημένες και υπάρχουν συμπτώματα εθισμού.
Συνεπώς η ερώτηση «είναι φυσιολογικό;» έχει ως απάντηση πως ο αυνανισμός δεν είναι ένδειξη παθολογίας και δεν αντικαθιστά την σεξουαλική επαφή του ζευγαριού ούτε και μπορεί να καλύψει κενά τα οποία ενδέχεται να υπάρχουν στη σχέση. Αν όμως η δυσφορία που προκαλεί φέρνει μαζί και δυσκολίες στο συναίσθημα, στην επικοινωνία ή και στο σεξ του ζευγαριού, τότε μιλάμε για μία μη-φυσιολογική αυνανιστική συνήθεια που έχει ανάγκη περαιτέρω συζήτησης και υποστήριξης από τον ειδικό sex therapist.