Έχεις αυτοπεποίθηση; Οι 4 ερωτήσεις που θα σου δώσουν την απάντηση
‘Μαγεία είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό, μπορείς να κάνεις τα πάντα.’ – Β.Γκαίτε
Αν θέλουμε να κάνουμε ένα πολύ καλό και ουσιαστικό σχόλιο για κάποιον, θα αναφερθούμε στην καλή εικόνα που έχει για τον εαυτό του, ότι πιστεύει σε εκείνον και ότι είναι δυνατός χαρακτήρας. Η αυτοπεποίθηση, η καλή εικόνα για τον εαυτό, η αυτοεκτίμηση, είναι ποιότητες για τις οποίες γίνεται πολύ λόγος. Είναι, όμως, τόσο εύκολο να καταφέρει κανείς να έχει αυτοπεποίθηση;
Τι σημαίνει αυτοπεποίθηση;
Μέσα από τις θεωρίες και τις έρευνες που βρίσκουμε στον τομέα της ψυχολογίας και της ψυχοθεραπείας, μπορούμε να προσδιορίσουμε την αυτοπεποίθηση ως εξής: είναι το χαρακτηριστικό μας που μας εξυπηρετεί ώστε να αξιολογούμε ρεαλιστικά και να αποδεχόμαστε τις θετικές και τις αρνητικές πτυχές του εαυτού μας, με σεβασμό στα προσωπικά μας όρια και ταυτόχρονα πίστη στις ικανότητες και τις δεξιότητές μας.
Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που δημιουργούμε, καλλιεργούμε και εξελίσσουμε από την παιδική μας κιόλας ηλικία. Οι γονείς, καθώς μεγαλώνουμε, μας μαθαίνουν για τον κόσμο αλλά και για τον εαυτό μας. Συνεπώς, μας βοηθούν να συνθέσουμε τις βασικές και πυρηνικές μας πεποιθήσεις που χρειαζόμαστε για να νιώθουμε ικανοί και να ξεπερνάμε τους φόβους μας. Σε περιπτώσεις, όμως, που δεν έχουν οι ίδιοι ως γονείς αρκετά καλή εικόνα για τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους, είναι πιο δύσκολο να μας κάνουν να νιώσουμε ρεαλιστικά καλά ως παιδιά. Αυτό μπορεί να επιφέρει δύο ειδών αποτελέσματα, άλλες φορές να έχουμε υπερβολικά καλή εικόνα για τον εαυτό μας, πως είμαστε οι καλύτεροι χωρίς πραγματικές αποδείξεις, και άλλες φορές να έχουμε μία γενικότερη κακής ποιότητας εκτίμηση για τον εαυτό μας και να φοβόμαστε ντροπαλοί, απόμακροι, αποφευκτικοί.
Όταν μιλάμε για υπερβολικά θετική εικόνα για τον εαυτό, η οποία όμως συνοδεύεται και από μία έντονη ευαισθησία στη γνώμη και την κριτική των άλλων, τότε μιλάμε για ναρκισσισμό. Αντιθέτως, τα πολύ χαμηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης συνδέονται συχνά με την κατάθλιψη και τις διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος. Καταλαβαίνουμε συνεπώς, πως και στην περίπτωση της αυτοπεποίθησης, υγιής και λειτουργική είναι μία μεσαία βαθμίδα και όχι τα άκρα.
Τελικά, εγώ έχω αυτοπεποίθηση;
Δοκίμασε να απαντήσεις τις παρακάτω 4 ερωτήσεις:
1. Διαρκώς ανησυχείς έντονα για τις σχέσεις σου (φιλικές, ερωτικές επαγγελματικές) καθώς πιστεύεις πως υπάρχει περίπτωση κάτι να πάει στραβά/κάποιος να σε παρεξηγήσει;
2. Έχεις μία εσωτερική φωνή που είναι αυστηρός κριτής του εαυτού σου και δεν μπορείς να διαχειριστείς με ευκολία μέτρια ή αρνητικά αποτελέσματα;
3. Είσαι συχνά αναποφάσιστος και μπαίνεις εύκολα σε αδιέξοδα διλλήματα που σε προβληματίζουν για ώρες;
4. Δεν πιστεύεις στα θετικά σχόλια των άλλων, καθώς δεν θεωρείς ότι έχεις στοιχεία που θα κερδίσουν το ενδιαφέρον τους πραγματικά;
Αν οι περισσότερες απαντήσεις που έδωσες ήταν ‘ναι’, φαίνεται να μην νιώθεις αρκετά άνετα με τον εαυτό σου αλλά και με τους γύρω σου, συνεπώς χαρακτηρίζεσαι από χαμηλή αυτοπεποίθηση.
Στην περίπτωση που νιώθεις ότι δεν πάει κάτι αρκετά καλά, δεν έχεις όσα θα ήθελες για να νιώθεις καλά, δεν αισθάνεσαι με κάτι ικανοποίηση, ρίξε μία πιο προσεκτική ματιά στον εαυτό σου, παρατήρησε και αναρωτήσου ‘είναι όντως τόσο δύσκολα τα πράγματα ή εσύ δεν έχεις την δυνατότητα να αφεθείς και να ευχαριστηθείς κάτι;’.
Η κακή εικόνα εαυτού, μοιραία φέρνει και μία χαμηλής ποιότητας καθημερινότητα. Πρόλαβε την ποσοτική και ποιοτική αυτή πτώση, φροντίζοντας τον εαυτό σου, ζητώντας τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχοθεραπευτή.