Τα 3 πιο συχνά μοτίβα που καταστρέφουν μια σχέση
Νιώθεις πως δεν ξέρεις γιατί και με ποιον τρόπο κατέληξε έτσι η σχέση σας. Καθώς είσαι μέσα στην σχέση, μπορεί ο άλλος να δίνει διαφορετική προσοχή σε συμπεριφορές και καταστάσεις που για εσένα είναι σημαντικές/ενοχλητικές/αποτρεπτικές. Όσο και αν σε μία σχέση η διαφορετικότητα είναι επιθυμητή για την εξέλιξη τόσο των συντρόφων όσο και της σχέσης, ορισμένες επιλογές, συνήθειες, μοτίβα, δεν είναι πάντα τοποθετημένα προς αυτή την εξελικτική κατεύθυνση, αντιθέτως. Υπάρχουν συμπεριφορές που μας κάνουν να απομακρυνόμαστε και να φεύγουμε από την σχέση – πραγματικά ή φαντασιωσικά – όμως συχνά, μένετε στην αποχώρηση αυτή και όχι στην διαδρομή που κάνατε μαζί μέχρι εκείνο το σημείο. Η επανάληψη δυσάρεστων μοτίβων είναι ο δρόμος που οδηγεί και στον χωρισμό. Η επίγνωση αυτών η όχι, είναι που κάνει την διαδρομή δυσκολότερη ή πιο ανεκτή.
Τα 3 πιο συνηθισμένα μοτίβα που καταστρέφουν μια σχέση είναι
-
Κριτική και απαιτήσεις
Η ύπαρξη αυστηρών και πολύ συγκεκριμένων πεποιθήσεις που επίμονα και αδιάλλακτα περιμένει ο σύντροφος σου να ασπαστείς, μία αίσθηση αξιολόγηση και επικριτικότητας. Αν επαναλαμβάνει ξανά και ξανά τα παράπονα του, όσα δεν του αρέσουν και τον ενοχλούν σε εσένα, αν προτείνει μόνο αλλαγές γιατί βρίσκει να κάνεις τίποτα σωστά/καλά/ωραία, δεν είναι και πολύ ευχάριστος άνθρωπος μέσα σε αυτή την σχέση. Η ανάγκη για έναν καλό λόγο, για μία ενίσχυση, για υποστήριξη όταν κάτι πάει στραβά, είναι δεδομένο πως είναι πολύ μεγάλη στις ερωτικές σχέσεις.
-
Απουσία ενσυναίσθησης
Η ικανότητα να έχεις επίγνωση των συναισθημάτων σου και να τα φροντίζεις, αν ενισχυθεί γίνεται ενσυναίσθηση και σε βοηθά να κάνεις το άλλο και για τους άλλους, να τους καταλαβαίνεις, να τους βοηθάς, να τους ακούς. Αυτό δεν είναι και αυτονόητο χαρακτηριστικό που έχουν αναπτύξει όμως όλοι, για αυτό και μπορεί στη σχέση ο σύντροφος σου να μην δίνει αρκετή σημασία στα συναισθήματα σου, να μην καταλάβαινε ακριβώς τι αισθάνεσαι, να δυσκολεύεται να σε συμπονέσει και να σε υποστηρίξει. Έτσι, καταλήγεις κάποια στιγμή πως ο σύντροφος σου είναι αδιάφορος, αναίσθητος, μη-υποστηρικτικός και κάποια στιγμή αυτό σου κάνει προτιμότερο τον χωρισμό.
-
Κακή επικοινωνία
Δεν ζητά συγγνώμη, παραποιεί τα λόγια σου, ακούει για να απαντήσει και όχι για να καταλάβει, δεν θυμάται αυτά που λες, λέει ψέματα, δεν είναι διαθέσιμος για έναν ειλικρινή διάλογο. Είναι τα πιο συχνά δείγματα κακής επικοινωνίας ανάμεσα σε συντρόφους και προκαλούν καυγάδες και ρήξεις. Σύντομα ίσως αποφασίσεις πως είναι καλύτερα να μην μιλάς αφού δεν βγάζεις κάποιο αποτέλεσμα και να καταπιεστείς ή να αποφασίσεις να αποχωρίσεις.
Η σχέση είναι ένας οργανισμός ζωντανός που εξαρτάται από τα δύο μέλη του, εσάς και από εσάς περιμένει να τον φροντίζετε ακριβώς όπως φροντίζετε τον εαυτό σας αλλά και ο ένας τον άλλον. Αν τα μοτίβα αυτά καταστρέφουν την τρυφερή πλευρά της σχέση σας, αν αντί για ασφάλεια υπάρχει ανασφάλεια και δυσφορία, το να φύγεις δεν θα είναι και τόσο ξαφνικό. Η οριοθέτηση όσων ανεχόμαστε είναι δική μας δουλειά και φροντίδα για τον εαυτό μας.