φίλοι πρώην

Μπορούμε να μείνουμε φίλοι με τον “πρώην” μας;

΄Πόσο εύκολο είναι να κρατήσεις επαφές με τον άνθρωπο που μόλις χώρισες;

Είναι ενδεικτικό για την κάθε σχέση τόσο ο τρόπος που θα ξεκινήσει όσο και η διάρκειά της. Συνεπώς, σε αντιστοιχία, ο χωρισμός θα είναι εξίσου χαρακτηριστικός της επαφής των δύο ατόμων. Ισχύει πως σε κάποιες περιπτώσεις ο χωρισμός και ουσιαστικά ο αποχωρισμός του άλλου ατόμου από τη ζωή και την καθημερινότητα, είναι επώδυνος και μετά αφήνει ένα κενό, μία ευκαιρία ίσως για αναπλαισίωση της σχέσης. Σε αυτό το κενό, συχνά γεννιέται η ανάγκη “να μείνουμε φίλοι”. Μπορούμε όντως να το κάνουμε αυτό; Πετυχαίνει;

Αναρωτιόμαστε συχνά αν μπορούμε να μείνουμε φίλοι με τον “πρώην” μας και χωρίς να απαντήσω αν είναι κακό ή καλό, προτείνω κάποιες ερωτήσεις που θα κάνουν τον καθένα να βρει την απάντηση που είναι πιο ταιριαστή για την δική του περίπτωση.

-Τι περιμένω από αυτή τη φιλία;

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η ειλικρίνεια και η αυθεντικότητα σε κάθε σχέση και πολύ περισσότερο σε μία πρώην ερωτική σχέση. Δηλαδή, είναι απαραίτητα προϋπόθεση, αν θέλω να μείνουμε φίλοι, να είναι όντως φιλική η πρόθεσή μου; Συχνά, μένουμε γιατί ελπίζουμε σε μία επανασύνδεση, σε ένα “σίγουρο” σεξ ή ακόμη και για να εκδικηθούμε. Συμφωνούμε όλοι πως αυτές δεν είναι και οι κατάλληλες συνθήκες για να είμαστε φίλοι με κάποιον και ειδικότερα με τον πρώην σύντροφό μας.

-Οι στόχοι μου είναι παροντικοί ή μελλοντικοί;

Ενδιαφέρομαι να παραμείνει στη ζωή μου γιατί τώρα που χωρίσαμε μου είναι δύσκολο να μην τον έχω στην καθημερινότητά μου ή τον χρειάζομαι να ακολουθεί την πορεία μου, γιατί νιώθω πως χωρίς εκείνον κάτι θα πάει στραβά; Και στις δύο περιπτώσεις, η ανάγκη της φιλίας του “πρώην” έχει έναν χαρακτήρα περισσότερο συνήθειας και βαθύτερης ανάγκης, παρά της φιλικής πρόθεσης.

-Είναι ξεκάθαρο και για τους δυό μας πως δεν είμαστε πλέον ζευγάρι;

Μπορεί να ήμασταν ζευγάρι και να επικοινωνούσαμε καλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ακολουθούμε και τις ίδιες διαδικασίες αναφορικά με τα συναισθήματά μας. Αυτό σημαίνει, πως μπορεί να μην είμαστε στην ίδια ακριβώς φάση σχετικά με τον χωρισμό μας. Άλλος να είναι στην κατάσταση της αποδοχής και της ψυχραιμίας και άλλος να είναι θυμωμένος και απογοητευμένος. Αυτό το σενάριο δεν είναι ιδανικό για να ξεκινήσει η νέα, φιλική πορεία της σχέσης σας.

-Έχουμε άλυτα ζητήματα;

Θέματα που είναι σε εκκρεμότητα ενδέχεται να μας κάνουν να μην θέλουμε να χάσουμε επαφή ο ένας από τον άλλον. Αν για παράδειγμα, έχετε κανονίσει ένα ταξίδι που ακόμη δεν έχετε ακυρώσει, υπάρχει η ανάγκη να είστε σε επικοινωνία. Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως θέλετε να κάνετε και παρέα και να συνεχίσετε να συναντιέστε σαν δύο φίλοι, αφού ο στόχος είναι άλλος και πολύ συγκεκριμένος. Για αυτό και σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η ειλικρίνεια στην επικοινωνία, ώστε και να γίνει η συνεννόηση που χρειάζεται και να μην περάσουν μπερδεμένα μηνύματα από τον έναν στον άλλο.

Οι κύκλοι για να έχουν το σχήμα τους ολοκληρωμένο χρειάζεται να κλείνουν.Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τον κύκλο κάθε σχέσης. Αν δεν επιτρέψεις στη σχέση να ολοκληρωθεί και να πάρει το τελικό της σχήμα, δεν θα μπορείς να την γνωρίζεις και στο όλο της. Συνεπώς, αν είναι ολοκληρωμένη μία πορεία, δώσε λίγο χρόνο να ωριμάσει και να σταθεροποιηθεί η τελική της μορφή και μπορείτε, εκ νέου, να βρείτε μία νέα πορεία στο μέλλον – εφόσον είναι ανάγκη και επιθυμία και των δύο.

Δημοσιευμένο άρθρο στο Joytv.gr

Similar Posts