επιστροφή-κανονικότητα-covid

Επιστροφή στην κανονικότητα: Πώς θα αντιμετωπίσεις τη νέα κατάσταση;

Έφυγε η καραντίνα αλλά μας άφησε μαθήματα.

Μας άφησε νέες σκέψεις, αρνητικές προς το μέλλον και ευεργετικές ως προς την εσωτερική μας υπόσταση.

Μας άφησε μία νέα αίσθηση αβέβαιου από την μία, καινούργιου ξεκινήματος από την άλλη.

Μας έμαθε να φροντίζουμε τον εαυτό μας και ποιες είναι οι βασικές αρχές της υγιεινής και της προσωπικής μας φροντίδας.

Μας έμαθε πως δεν είναι όλα απαραίτητα σε έκταση και ένταση και για αυτό χρειάζεται να είμαστε λιτοί αλλά και ποιοτικοί.

Είναι πολλοί που γκρίνιαζαν στο διάστημα της καραντίνας. “Και τώρα τι να κάνω;”,“Χάλασαν τα σχέδια μου”, “Εγώ δεν μπορώ να μένω σπίτι, θα τρελαθώ”, “Είναι υπερβολή όλα αυτά, δεν χρειάζεται να κλειδωνόμαστε σπίτι μας”, “Δεν γίνεται να αντέξω μακριά από τους φίλους μου και τους δικούς μου ανθρώπους”.

Είναι και οι άλλοι που “Τέλεια, θα αποφύγω όσους δεν θέλω και συναναστρέφομαι με το ζόρι”, “Εμένα πάντα μου άρεσε να τα κάνω όλα από το σπίτι”, “Είναι ευκαιρία να κάνω καθάρισμα/οργάνωση/ανακαίνιση στο σπίτι μου”, “Θα περάσω όλον αυτόν τον χρόνο που όλο ήθελα και δεν έβρισκα με την οικογένεια μου”.

Για μένα, και πάλι, η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Προτιμώ να το βλέπω και προτείνω να το δείτε και εσείς, ως μία αλλαγή, ως ένα απαραίτητο restart, ως μία ευκαιρία αναπροσαρμογής και εξέλιξης.

Ναι, είναι ενοχλητικό να σου κόβεται η ελευθερία, σε αυτό θα συμφωνήσουμε όλοι. Όμως, είναι αντίστοιχα απαραίτητο να ξέρω να έχω αυτοέλεγχο και ποιότητα. Να μην κάνουμε κάτι από αντίδραση ή από συνήθεια και μόνο. Η κάθε επιλογή και κίνηση μας να έχει νόημα και ουσία για εμάς, για τις επιθυμίες μας, για τις ανάγκες μας.

Μετά την καραντίνα λοιπόν, εντόπισε:

  • Τι ανακάλυψες;
  • Τι απόλαυσες;
  • Τι δεν αντέχεις;
  • Τι είχες ξεχάσει;
  • Τι σου λείπει;

Είναι οι απαραίτητες ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου. Πάρε ένα χαρτί και σημείωσε την κάθε ερώτηση με τις αντίστοιχες απαντήσεις. Μπορεί να σου πάρει μέρες μέχρι να ολοκληρώσεις ικανοποιητικά την κάθε απάντηση. Είναι εντάξει, δεν βιάζεται κανείς. Κράτησε αυτές τις απαντήσεις σου και έχε τες ως σύμβουλο κάθε φορά που νιώθεις να είσαι σε αδιέξοδο, όταν θέλεις να πάρεις μία απόφαση, όταν νιώθεις πως κάτι σε ενοχλεί και δεν ξέρεις τι είναι αυτό.

Οι αλλαγές που έχουν γίνει, έχουν χρωματίσει την ζωή μας ως εξής:

  • Σχέσεις

Κατά την διάρκεια της καραντίνας, αντιμετώπισες, αναλογίστηκες ίσως και να άλλαξες συμπεριφορές και ρουτίνες που πριν δεν είχες χρόνο ή να παρατηρήσεις ή να κάνεις κάτι σχετικά με αυτές. Οι δυσκολίες δεν ήταν νέες, αυτό είναι αλήθεια, μην το ξεχνάς. Απλώς, τώρα ήρθαν πιο καθαρές, τώρα δεν είχες ‘φασαρία’ στην καθημερινότητά σου και μπόρεσες να τις δεις ακριβώς όπως ήταν. Αυτά τα παράπονα που είχες απλά ξεχνούσες. Αυτές οι ενστάσεις που είχες αλλά δεν προλάβαινες. Αυτά τα γκρι σημεία που απέφευγες. Αυτές οι διαφορές που δεν έλυνες γιατί έπρεπε να ασχοληθείς με κάτι άλλο. Όλα αυτά είναι τα σημεία που σε φωνάζουν να ασχοληθείς ουσιαστικά και να αποπροσανατολιστείς προς τις ποιοτικές αλλαγές της σχέσης που από βόλεμα, ανάγκη και συνήθεια, θα την κάνουν φωλιά, στήριξη, δύναμη.

  • Δουλειά

Και από μακριά δούλεψες και μπορεί και να μην δούλεψες και καθόλου. Αλλά σίγουρα η επαφή σου με την δουλειά που είχες συνηθίσει άλλαξε. Και η αλλαγή αυτή, κάτι θα σου προκάλεσε. Σκέψεις και συναισθήματα, ανάμεικτα ίσως αλλά αν τους δώσεις βάση, μάλλον έχουν κάποιο (κρυφό) νόημα. Τι σου αρέσει στο τώρα και τι σου λείπει από το πριν. Τι δεν θα ήθελες να αλλάξει ξανά και πως θα ήθελες να εξελιχθεί. Και, βασικά, σου αρέσει η δουλειά που κάνεις; Ήταν κάτι που σου έλειπε ως συνήθεια, ως αντιπερισπασμός ή την κάνεις γιατί…πρέπει;

  • Εαυτός

Έμεινες με τον εαυτό σου, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Βρήκες χρόνο να δεις τι σου λείπει τόσο καιρό, πόσο γρήγορα έκανες μπάνιο πριν, ότι κοιμόσουν μόνο όταν πλέον δεν άντεχες άλλο και άλλα τέτοια βιαστικά. Ακόμη, μπορεί να είδες και πως και πάλι δεν βρήκες χρόνο για σένα. Είναι και αυτό ενδεικτικό του πόσο ασχολείσαι μαζί σου ή τι προτεραιότητα έχουν όλα όσα είναι εξωτερικά από εσένα. Σίγουρα, δημιουργήθηκε τροφή για σκέψη γύρω από την κυρίαρχη σχέση της ζωής σου: την σχέση σου με τον εαυτό σου.

Δημοσιευμένο άρθρο InStyle.gr

Similar Posts