Πώς να συνεχίσεις μια σχέση μετά την απιστία;
«Μετά από αυτή την υπέροχη σχέση, η απιστία ήταν το τελευταίο που θα περίμενα να μπει ανάμεσα μας. Και σοκαρίστηκα. Η εμπιστοσύνη μου τραυματίστηκε πραγματικά. Όμως… Δεν ξέρω πως να το εξηγήσω, αλλά δεν θέλω να χωρίσουμε, να μην είμαστε πλέον μαζί. Νιώθω ότι θέλω να το προσπαθήσουμε και να συνεχίσουμε. Ακούγεται ίσως παράλογο, το καταλαβαίνω. Προσπάθησα όμως και δεν μπορώ. Θέλω να είμαστε μαζί, παρά τις δυσκολίες.»
Έχει συμβεί αυτό, είναι αλήθεια. Και μάλιστα περισσότερες φορές από όσες μπορεί να πιστεύουμε. Γνωρίζουμε ότι οι σχέσεις δεν είναι εύκολες, αυτό συμπεριλάβει τον κάθε έναν από μας, οπότε έτσι γίνεται και ρεαλιστικό αλλά και εφικτό το να είναι μαζί πάλι ένα ζευγάρι μετά από την απιστία του ενός. Τα κύρια συστατικά για αυτή τη συνταγή είναι η ειλικρίνεια και η επικοινωνία. Εφόσον θέλουν και οι δυο και το συζητήσουν μεταξύ τους, μπορούν και να προχωρήσουν για να θεραπεύσουν τη σχέση τους μαζί.
Οι πιο συνηθισμένες δυσκολίες είναι οι εξής:
· Η εμπιστοσύνη από την αρχή
Το πρώτο και μεγαλύτερο θέμα είναι ο κλονισμός της εμπιστοσύνης. Πρόκειται για μία δυσκολία που απαιτεί πολλή δουλειά για να ανακτηθεί. Η επικοινωνία χρειάζεται να είναι συνεχής, ειλικρινής, ανοιχτή και διάφανη. Ο χρόνος σταθερότητας στις φυσιολογικές συνθήκες που επικρατούσαν πριν το γεγονός είναι απαραίτητος ώστε να επουλωθούν τα τραύματα. Και αυτό εφόσον είναι εφικτό, καθώς το βάθος του τραύματος που βιώνει ο καθένας, το γνωρίζει μόνο ο ίδιος.
· Ανασφάλεια
Σε επίπεδο σχέσης αλλά και σε ατομικό επίπεδο, θα λείπει, τουλάχιστον στην αρχή, η αίσθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας. Φανταστείτε το σαν να περπατάτε σε ένα τεντωμένο σχοινί που σας ανησυχεί αλλά θα σας οδηγήσει και στην απέναντι πλευρά που τόσο επιθυμείτε. Για να ξεπεράσει κανείς κάτι τέτοιο, θα πρέπει να τα έχει βρει πρώτα με τον εαυτό του, να γνωρίζει τις αντοχές και τις δυνατότητές του, να τα έχει αποδεχθεί και να μην νιώθει ευάλωτος εξαιτίας τους.
Η συζήτηση περί αυτογνωσίας του καθένας ξεχωριστά, θα δώσει και στους δύο μία καλύτερη οπτική για την ίδια τη σχέση τους. Και στα δύο επίπεδα, ενδεχομένως να χρειαστούν αλλαγές, αυτό όμως που είναι πιο σημαντικό από αυτές καθαυτές τις αλλαγές είναι η διαδικασία της αλλαγής να γίνει επειδή τη χρειάζονται και οι δύο και όχι γιατί έτσι ο ένας θεωρεί ότι θα γίνει πιο αρεστός και θα αποφευχθούν μελλοντικές παρόμοιες καταστάσεις – αυτό είναι πιθανότερο να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο πίεσης και υποκρισίας που θα κάνει τις μελλοντικές επαναλήψεις σχεδόν σίγουρες.
· Οι λόγοι της απιστίας
Απαραίτητη είναι και η διερεύνηση των λόγων που οδήγησαν στην απιστία. Αν δεν συμβεί αυτό τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα επαναληφθεί. Ποια ανάγκη την προκάλεσε; Πού υπήρχε κενό που δεν εντοπίστηκε και γιατί δεν συζητήθηκε; Τι άφησε τελικά αυτή η εμπειρία και τι συναίσθημα έχει ο καθένας γύρω από αυτή;
· Οι λόγοι που μένουν στη σχέση
Πολύ σημαντικό είναι να έχει κατασταλάξει ο καθένας ξεχωριστά και έπειτα να έχουν συζητήσει μαζί, τι είναι αυτό που τους κάνει να θέλουν να προσπαθήσουν να βοηθήσουν τη σχέση τους. Τα παιδιά, οικονομικές συνθήκες, συναισθήματα. Καθετί μπορεί να έχει σημασία για το ζευγάρι, αλλά αυτό που είναι απαραίτητο είναι ο καθένας να έχει πραγματικά την επιθυμία να προσπαθήσει, χωρίς να το κάνει αυτό σαν τιμωρία για τον εαυτό του ή θυσία για τη σχέση.
Σε κάθε περίπτωση η απιστία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αδυναμία των συντρόφων να επικοινωνήσουν με ειλικρίνεια, χωρίς φόβο αλλά με πάθος τις ανάγκες τους, όποιες κι αν είναι αυτές. Είναι χαρακτηριστικό ωριμότητας η αναγνώριση των δυσκολιών και η αποδοχή της αδυναμίας μας μπροστά σε μερικές καταστάσεις. Τόσο η ατομική ψυχοθεραπεία όσο και η θεραπεία ζεύγους αποτελούν πολύτιμα εργαλεία που θα μας βοηθούν να βρουν τις λύσεις που δεν μπορούμε μόνοι μας.