Οδηγίες Χρήσης: Ποιοτική σχέση
Στην γνωριμία, βάζουμε τα καλά μας ρούχα, ξεκινάμε με ενθουσιασμό. Μετά… κάτι στραβώνει. Και εκεί θέλουμε οδηγίες.
Για κάποιον λόγο, λες και ξεχνάμε τα αρχικά μας σχέδια, τα όνειρα μας και τις προσδοκίες μας και ξεκινάμε με καυγάδες, διαφωνίες, εγωισμούς και κόμπλεξ. Είναι συχνό να εντοπίζουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες της σχέσης μας αλλά να μην μας είναι εύκολο και ευδιάκριτο το πως να λειτουργήσουμε διαφορετικά. Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που είναι εύκολο να γίνουν προβληματικά, γιατί δεν δίνουμε αρκετή σημασία.
Παρακάτω σας παρουσιάζω οδηγίες χρήσεις, δηλαδή τις πιο χρήσιμες…βελτιστοποιήσεις που βοηθούν τις σχέσεις να μας είναι ουσιαστικές και ποιοτικές.
1+1=∞
Κάθε σύντροφος θα φέρει την μοναδικότητα του. Ολόκληρη! Μαζί με τα όμορφα, θα φέρει και τα λιγότερο μορφοποιημένα στοιχεία του. Εκείνα που είναι δύσκολα και δυσάρεστα κάποιες φορές. Η εξέλιξη τόσο της σχέσης όσο και του κάθε συντρόφου, έρχεται κυρίως μέσα από τις διαφορές των δύο. Αντί να χάνεις τον εαυτό σου στον άλλον λοιπόν, εντοπίστε όσα δεν ξέρεις για εσένα μέσα από όσα ξένα στοιχεία φέρει ο σύντροφος σου. Αντίστοιχα, δώσε σε εκείνον τις απόψεις και τις συνήθειες σου σαν εναλλακτικές σε όσα τον δυσκολεύουν. Μαζί και οι δύο θα βρείτε και τους ολόκληρους εαυτούς σας αλλά και τις άπειρες επιλογές σας.
Κάνουμε την σχέση φωλιά
Οι βασικές ποιότητες που θα κάνουν την σχέση σου μία φωλιά για να πειραματιστείς, να απολαύσεις, να κατανοήσεις, να προχωρήσεις, είναι το αίσθημα της διαφάνειας και της ασφάλειας σε δυνατά και αδύνατα σημεία σου. Νιώσε εμπιστοσύνη και άφησε τον εαυτό σου να δοκιμάζει, να συζητά και να προχωρά, έχοντας την υποστήριξη και του συντρόφου σου.
Δείχνω ενδιαφέρον μέσω ερωτήσεων
Όσα περνούν από το μυαλό σου και σκοτεινιάζουν τις σκέψεις και την αίσθηση για τον εαυτό σου, τον σύντροφο σου και τη σχέση σας, δοκίμασε να τα μετατρέψεις όλα αυτά σε ερωτήσεις. Έτσι, βρες τον δρόμο χωρίς ανασφάλεια αλλά με οδηγό την πραγματικότητα. Αντί να βασανίζεις το μυαλό σου με καταστροφικά σενάρια και εικασίες, δώσε τους μία διάσταση συζήτησης με την διάθεση να μάθεις, να κατανοήσεις αλλά και να αμφισβητήσεις.
Στέκομαι σε εμένα και βλέπω εσένα
Συχνά αυτά τα δύο μπλέκονται… Καταλήγουμε να βγάζουμε συμπεράσματα όπως “αυτό το έκανε για να με πληγώσει γιατί είναι αδιάφορος” αντί να στεκόμαστε στην δική μας διαδικασία και τα δικά μας συναισθήματα. Είναι πιο ουσιαστικά να μιλά ο καθένας για τον εαυτό του και να διεκδικεί ξεκάθαρες απαντήσεις και από τον σύντροφό του. Προτίμησε λοιπόν να εκφράζεις όσα αισθάνεσαι και σκέφτεσαι αντί να προσπαθείς να ερμηνεύσεις ή να μαντέψεις. Θα είναι πιο ξεκούραστη και πιο ανοιχτή η επικοινωνία σας ενώ ταυτόχρονα, θα δοκιμάσετε και νέους τρόπους έκφρασης. Μόνο αν ο καθένας στέκεται στον εαυτό του, μπορεί να δει και τον σύντροφό του.
Συμπεριλαμβάνω
Ακούω για να καταλάβω και εκφράζομαι για να συνεννοηθώ. Τις περισσότερες φορές είναι αυτά που δεν λέγονται εκείνα που δημιουργούν προβλήματα και παρεξηγήσεις. Για αυτό χρειάζεται φροντίδα στην επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων. Με σεβασμό και ενδιαφέρον δημιουργούμε από κοινού έναν χώρο στον οποίο μπορούμε και οι δύο να εκφραστούμε – ο καθένας για τον εαυτό του. Έχοντας ο καθένας χώρο και χρόνο μέσα στην σχέση, μπορεί να χωρέσει και τον άλλον. Η συμπερίληψη είναι δυναμική διαδικασία και θέλει δουλειά και από τους δύο με υπομονή, συζήτηση και τρυφερότητα.
Κάθε σχέση είναι μοναδική, όπως και κάθε σύντροφος. Παρόλα αυτά, οι συναισθηματικές ανάγκες μας σπάνια αποκλίνουν πολύ μεταξύ τους. Σε αυτές είναι βασισμένες και αυτές οι οδηγίες χρήσης. Να θυμάσαι λοιπόν πως η συνέπεια, η επικοινωνία, ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη είναι ποιότητες απαραίτητες σε όλους μας. Τόσο η προσφορά όσο και η διεκδίκησή τους είναι θεμελιώδεις!