Αυτά είναι τα ‘όχι’ που θα σώσουν την σχέση σου
Από την αρχή κιόλας της σχέσης, ο καθένας παρουσιάζει χαρακτηριστικά και συμπεριφορές του που ενδέχεται να δυσκολέψουν τον άλλον. Εκεί ξεκινάνε και οι πρώτες δυσκολίες, συζητήσεις, αντιδράσεις που για να λήξουν ίσως και να χρειαστεί να προσαρμοστούμε στο μαζί και να αφήσουμε λίγο στην άκρη ή να στρογγυλέψουμε όσα κουβαλούσαμε όσο ήμασταν μόνοι. Υπάρχουν όμως μερικές συνθήκες που αν επιτρέψετε να υπάρχουν μέσα στην σχέση σας θα δημιουργούν διαρκώς αιτίες προστριβής και αντί για αγάπη και ασφάλεια θα νιώθετε ανησυχία και ένταση.
Πιο συγκεκριμένα, αμφισβήτησε την αξία και πες ‘όχι’ στις παρακάτω συνθήκες:
- Απουσία ενδιαφέροντος και σεβασμού
Κάποιος που δεν απαντά στα τηλέφωνα και δεν ρωτά να μάθει για την μέρα σου, δείχνει να μην έχει την ικανότητα να μπει στην θέση σου και έχει πάντα όρεξη για καυγάδες και εντάσεις, δεν είναι ένας σύντροφος που δείχνει σεβασμό και τρυφερότητα. Είναι απαραίτητο και οι δύο να έχουν καλή διάθεση και θέληση, να συζητάνε ειλικρινά, χωρίς χειρισμούς και επιθέσεις ώστε να μπορεί να προχωρήσει η σχέση.
- Αντιθέσεις στο σεξ
Αν ένας από τους δύο δεν είναι μονογαμικός, ενδιαφέρεται για συγκεκριμένα φετίχ που κάνουν την άλλον να αισθάνεται άβολα, δεν έχετε και οι δύο ίδιες ανάγκες αναφορικά με την συχνότητα και τον τρόπο σεξουαλικής επαφής, προκύπτουν ζητήματα που κάνουν το σεξ από ενοχλητικό ως και αποφευκτέο. Υπάρχουν ζευγάρια που δεν δίνουν σημασία στο σεξ, αλλά αν δεν είστε σε αυτή την κατηγορία, είναι απαραίτητο να κάνετε ανοιχτή συζήτηση γύρω από τους προβληματισμούς αλλά και τις επιθυμίες που έχει ο καθένας αναφορικά με το σεξ.
- Μυστικά και ψέματα
Κρύβει κανείς στοιχεία του χαρακτήρα του ή παρουσιάζει ψευδή χαρακτηριστικά, ώστε να γίνει πιο γοητευτικός ή για να προστατευτεί από τον κίνδυνο που βιώνει στην κοντινή επαφή που έχουν δύο σύντροφοι. Με τον τρόπο αυτό όμως, δεν γνωρίζονται ποτέ πραγματικά μεταξύ τους, παραμένουν στην επιφάνεια και οι βάσεις της σχέσεις είναι σαθρές. Η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητα στοιχεία για να δημιουργηθεί και να αναπτυχθεί με υγεία και ισορροπία μία σχέση οπότε, παρά τον φόβο και το άγχος, να δημιουργήσετε ένα κλίμα ασφάλειας για να μπορείτε και οι δύο να δείξετε το πραγματικό σας πρόσωπο.
- Αναβίωση παλιότερων δυσλειτουργικών σχέσεων
Η εστία ανοχής τέτοιων συμπεριφορών και στάσεων, εντοπίζεται στην οικογένεια και τις σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των μελών. Μία οικογένεια όπου οι γονείς είχαν άνιση σχέση, με τον έναν να υποτιμά και τον άλλον να θυματοποιείται, εκπαιδεύει το παιδί πως μπορεί να έχει έναν από αυτούς τους δύο ρόλους και παρόλα αυτά να βρει έναν σύντροφο που θα ταιριάξει με αντίστοιχο τρόπο.Η ανάγκη για τα προσωπικά όρια του καθένα, την ικανότητα του να λέει ‘όχι’ αλλά και να ζητά, είναι προσωπική και βαθιά σε όλους μας, και είναι απαραίτητο να έχει χώρο να εκφραστεί, ιδιαίτερα στις ερωτικές σχέσεις που η τόση κοντινότητα μπορεί εύκολα να κάνει το άτομο να ‘χάσει’ τον εαυτό του.
Όσο κι αν είναι αλήθεια πως δύο άνθρωποι διαφορετικοί, όταν είναι σε σχέση θα μάθουν και θα εξελιχθούν, υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφραστεί λάθος το ‘διαφορετικοί’. Ο σύντροφος μου χρειάζεται να έχει γνωρίσματα που βρίσκω γοητευτικά αλλά και χρήσιμα για να αναπτύξω κι εγώ με την βοήθεια του αντίστοιχες δεξιότητες. Αν είναι διαφορετικός με έναν τρόπο που με καταπιέζει, δεν μου επιτρέπεται να δοκιμάζω και να εκφράζομαι και με κάνει να νιώθω ανεπαρκής, τότε είναι ένας τοξικός σύντροφος που δεν μπορεί να με αγαπήσει και να με φροντίσει, όπως χρειάζεται σε μία σχέση. Η επιλογή και ο συμβιβασμός γίνονται για να προωθήσουν και να ενισχύσουν την επαφή και την επικοινωνία, όχι για να μειώσουν την αξία και τις επιθυμίες σου.