Σου έχει γίνει η υγιεινή διατροφή ψυχαναγκασμός; Κάνε το τεστ για να το ανακαλύψεις

Πόσο υγιεινή είναι η υγιεινή διατροφή;

Διαβάζω όλες τις λεπτομέρειες στις συσκευασίες των τροφίμων που πρόκειται να φάω-ξέρω τι σημαίνει η καθεμία. Είναι απαραίτητο για μένα να τρώω συγκεκριμένα είδη ή ομάδες τροφίμων, έχω πρόγραμμα. Και δεν είναι αυθαίρετο αυτό. Υπάρχει βιβλιογραφία, έρευνες και κινήματα που το υποστηρίζουν αυτό. Δεν γίνεται να συνεννοηθώ με εκείνους που τρώνε ότι βρουν και θεωρούν πως κάνω υπερβολές. Η υγεία μου είναι πάνω από όλα.» Και ισχύει αυτό, είναι πολύτιμο και απαραίτητο να φροντίζουμε την υγείας μας και την διατροφή μας.”

Το πρόβλημα ξεκινά όταν αυτό γίνεται αυτοσκοπός, όταν γινόμαστε απόλυτοι με τις επιλογές μας και δεν μπορούμε να κάνουμε ευέλικτα διατροφικά προγράμματα και απαιτούμε να είναι και οι άλλοι έτσι. Η ανάγκη να τρώμε υγιεινά, να αθλούμαστε, να φροντίζουμε την υγεία μας, δεν είναι κάτι καινούργιο. Ξεκίνησε από τότε που υπάρχει ο άνθρωπος και αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του. Αλλά τι συμβαίνει όταν οι ανάγκες αυτές αναφορικά με την διατροφή διαστρεβλώνονται; Οι παρακάτω ερωτήσεις είναι ενδεικτικές για να κάνουμε μια αυτοπαρατήρηση:

1.Αισθάνεσαι διατροφικά πιο ευφυής και «ψαγμένος» από τους άλλους και αναρωτιέσαι γιατί τρώνε αυτά που τρώνε;

2.Η διατροφή σου σε χαρακτηρίζει τόσο που δεν μπορείς να συναναστραφείς με όσους δεν τρώνε όπως εσύ;

3.Νιώθεις ενοχές όταν χαλάς την διατροφή σου;

4.Τιμωρείς τον εαυτό σου όταν χαλάς την διατροφή σου;

5.Χαλάει η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου όταν χαλάς την διατροφή σου;

6.Σου γίνονται εμμονή 30ημερα challenge διατροφής;

7.Δυσκολεύεσαι να τρως με άτομα που δεν τρώνε ότι εσυ;

8.Κανεις επεισόδια υπερφαγίας με junk food και μετά κάνεις νηστεία, έντονη γυμναστική ή ακόμη πιο αυστηρή δίαιτα;

9.Αποφεύγεις τροφές χωρίς να σου έχουν προκαλέσει κάποιο παθολογικό πρόβλημα; 10.Σου απαγορεύεις τροφές σε σημείο που το σώμα σου αισθάνεται άρρωστο;

Αν απαντας κυρίως θετικά στα παραπάνω, εμφανίσεις σημάδια ορθορεξίας. Πρόκειται για μια κατάσταση που διαστρεβλώνει τις σκέψεις και την συμπεριφορά σου απέναντι στην διατροφή σε έναν βαθμό υπερβολικό, τόσο που μπορεί να σου προκαλεί πρόβλημα στην κοινωνική σου ζωή, στην διάθεση σου, στην εργασία σου και στην υγεία σου.

Η ορθορεξία χαρακτηρίζεται από: -Επιθετικές και αρνητικές σκέψεις και στάσεις προς το φαγητό και τους άλλους. -Ανησυχία και άγχος σχετικά με το φαγητό. -Εμμονή με την ποιότητα των τροφίμων. -Αυτοτιμωρητικές συμπεριφορές αναφορικά με τις επιλογές στην διατροφή. -Η επιλογή τροφίμων και ο περιορισμός επηρεάζει την αυτοπεποίθηση και προκαλεί αίσθημα ανωτερότητας. -Μέσα από τον έλεγχο των τροφίμων αυτοπροσδιορίζεσαι ως προσωπικότητα. -Τα φαγητά αλλά και οι άλλοι είναι απολυτα διαχωρισμένοι σε «καλά» και «κακά».

Δεν πρόκειται για διαταραχής, καθώς δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη επίσημα από τα εγχειρίδια διάγνωσης που χρησιμοποιούμε, όμως οι έρευνες που αποδεικνύουν την ύπαρξη αλλά και την σημασία της αυξάνονται. Στις περιπτώσεις που όλα τα παραπάνω ισχύουν, αντί να έχει θετική επήρεια στην ζωή μας, μας κάνουν να είμαστε υπερβολικά επιλεκτικοί και συγκεκριμένοι, με αποτέλεσμα να αποκλείουμε τον εαυτό μας από δραστηριότητες και επιθυμίες μας. Καθώς παν μέτρον άριστον, ενώ είναι πραγματικά σημαντικό να έχουμε μια πλούσια και υγιεινή διατροφή, είναι εύκολο να φτάσουμε σε ακραία επίπεδα και τελικά να μην μας φροντίζουμε αλλά να μας τιμωρούμε.

Δημοσιευμένο άρθρο στο Joytv.gr

Similar Posts