Οι φίλοι και οι γνωστοί, οι φίλοι στο facebook και στα άλλα social media, αλλά και εκείνοι που θα πάρουμε γιατί δεν ξέρουμε τι να κάνουμε στην δουλειά που δεν μας δίνουν αύξηση. Υπάρχουν κατηγορίες καταστάσεων και σχέσεων, υπάρχουν επιλογές και ανάγκες. Μερικές ειδικές περιστάσεις θέλουμε να τις περάσουμε και να τις μοιραστούμε με τους ‘ειδικούς’ και δικούς μας φίλους, τον κολλητό μας, τον καλό μας φίλος. Οι άλλοι όμως τι είναι; Είναι κοινωνική ανάγκη ή απλά σπαταλάμε την ενέργεια και τον χρόνο μας;
Για την έννοια “καλός φίλος”…
μπορούμε να δώσουμε πολλές ερμηνείες και αμέτρητα παραδείγματα.
Με στόχο να εννοούμε το ίδιο πράγμα, κοντινό φίλο/κολλητό/δικό μας άνθρωπο θεωρούμε εκείνον που:
- δεν μας κάνει να νιώθουμε μοναξιά ή βαρεμάρα
- μπορούμε να μιλήσουμε ειλικρινά και άμεσα
- είμαστε ο εαυτός μας – με τα δυνατά και τα αδύναμα χαρακτηριστικά μας
- μας λέει τόσο τα θετικά όσα τα αρνητικά μας και δεν μας πληγώνει
- θέλουμε και απολαμβάνουμε να χαιρόμαστε μαζί του
- είμαστε πρόθυμοι και συμπονετικοί σχετικά με τις δυσκολίες του
Οι έρευνες καταλήγουν πως ο μέσος άνθρωπος έχει 3-5 τέτοιους ανθρώπους σε όλη του την ζωή. (ανάμεσα σε αυτούς εκτός από φίλοι, είναι σύντροφοι, αδέλφια και άλλοι συγγενείς που έχουμε κοντινή και σταθερή σχέση-από επιλογή). Και από αυτούς 1 ή 2 έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των 8 χρόνων, αλλά πρόκειται για άτομα που κολλάνε στην ζωή σου σαν να είναι τα χαμένα κομμάτια του παζλ της προσωπικότητάς σου, αφού σε καταλαβαίνουν και σε βοηθούν, ακόμη και για αυτά που θεωρείς πως είναι αδιέξοδα. Αυτές οι φιλίες είναι υπεύθυνες τόσο για την ψυχική μας ισορροπία και τα αισθήματα ασφάλειας και εγγύτητας, όσο και για την καλή υγεία μας παθολογικά – έχει αποδειχτεί πως τα καρδιακά προβλήματα εμφανίζονται 2 φορές πιο συχνά στους μοναχικούς ανθρώπους ή εκείνους που έχουν κοινωνικό κύκλο αλλά όχι βαθιές συναισθηματικές επαφές.
Και τι είναι όλοι οι υπόλοιποι;
Μεγάλη έρευνα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης του ψυχολόγου Robin Dunbar και των συναδέλφων του, ασχολήθηκε με τα άτομα που σχετιζόμαστε στην ζωή μας. Κατέληξαν πως κατά μέσο όρο γνωρίζουμε και συναναστρεφόμαστε με 150 άτομα μαξ – σε διαφορετικά επίπεδα σύνδεσης και οικειότητας. Άρα, εύκολα μπορούμε να καταλήξουμε πως μπορούμε να συνδεθούμε ακόμη και με 145 άτομα σε όλη μας την ζωή, αλλά δεν θα μοιραστούμε σημαντικές στιγμές (όπως ένα πάρτυ ή ένας γάμος) με περισσότερους από 50 από αυτούς και δεν θα απευθυνθούμε σε περισσότερους από 15 για ένα πρόβλημα ή για συχνές συναντήσεις.
Χωρίς να παραγνωρίζουμε την κοινωνική ανάγκη που έχουμε όλοι…
(σε μία ποικιλία έντασης) για αναγνώριση, ασφάλεια, επικοινωνία και το αίσθημα του ανήκειν, συμπεραίνουμε, πως σε διάφορα επίπεδα αλλά και διάφορες στιγμές τις ζωή μας, χρειαζόμαστε 1-5 άτομα και οι υπόλοιποι είναι εκεί γιατί…απλά είναι όμορφο να έχεις άλλους κοντά σου. Όλοι οι υπόλοιποι είναι απολύτως μοναδικά άτομα, που μοιραζόμαστε κοινά χαρακτηριστικά ή ενδιαφέροντα, και είναι με τον δικό τους τρόπο απαραίτητοι για την προσωπική μας εξέλιξη. Οι σχέσεις αυτές περιέχουν ενδιαφέρον, αγάπη, διαφορετικότητα, εγγύτητα και ασφάλεια, ποιότητες πολύ σημαντικές για την ανάπτυξή μας.