Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πρόωρη εκσπερμάτιση

Το βιαστικό σεξ

«Η εκσπερμάτισή του πάντα είναι πολύ σύντομη αλλά μου έχει πει πως δεν το κάνει επίτηδες.»
«Δεν προλαβαίνω πότε να ευχαριστηθώ το σεξ γιατί σκέφτεται μόνο την δική του απόλαυση.»
«Ξέρω ότι κάτι δεν πάει καλά αλλά δεν κάνει τίποτα για αυτό και με εκνευρίζει.»
«Θέλω να του πω ότι θέλω να κάνει κάτι για να διαρκεί περισσότερο η επαφή μας αλλά δεν ξέρω πώς να του το πω με τρόπο.»

Ποιο είναι το πρόβλημα;
Η πρόωρη εκσπερμάτιση που είναι η σύντομη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής μέχρι την εκσπερμάτιση είναι μία δυσλειτουργία που εμφανίζει 1 στους 5 άντρες πριν τα 60 του. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την σύγχρονη παγκόσμια βιβλιογραφία, ως ορισμό της πρόωρης εκσπερμάτισης έχουμε τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Σε όλες ή στις περισσότερες διεισδύσεις, η εκσπερμάτιση έρχεται περίπου 1 λεπτό μετά (ορισμένες φορές και πριν γίνει η διείσδυση) – υπάρχουν βέβαια και άντρες που υποστηρίζουν πως ο χρόνος μπορεί να είναι και 2-3 λεπτά και για αυτό δεν μπορούμε να είμαστε αυστηροί αναφορικά με την διάρκεια
 • Ο άντρας έχει απώλεια του ελέγχου στην εκσπερμάτισή του και αδυνατεί να την καθυστερήσει όταν νιώθει πως έρχεται
 • Το άγχος, η αγωνία, η απογοήτευση και η αποφυγή της επόμενης σεξουαλικής επαφής ή/και της συζήτησης του προβλήματος, είναι οι κύριες επιπτώσεις του προβλήματος

Η δυσλειτουργία μπορεί να εμφανιστεί από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής του άντρα έχοντας την διάρκεια του 1-2 λεπτά (πρωτοπαθής ή χρόνια πρόωρη εκσπερμάτιση) ή να εμφανιστεί σταδιακά ή ξαφνικά σε κάποια περίοδο της ζωής του, ενώ έχει προηγηθεί σεξουαλική δραστηριότητα με την δυνατότητα ελέγχου ή με επαρκή διάρκεια (δευτεροπαθή ή επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση).

Συχνό είναι το φαινόμενο η διάρκεια της σεξουαλικής συνεύρεσης να μην είναι αρκετή για την σύντροφο. Η ερώτηση είναι εάν το αντιλαμβάνεται αυτό και το ο άντρας. Και η αλήθεια είναι πως ναι αλλά συχνά δεν βρίσκει τρόπο και κουράγιο να το παραδεχθεί και να το αντιμετώπιση. Το πρόβλημα είναι πως η φάση της διέγερσης που προηγείται της εκσπερμάτισης διαρκεί ένα μικρό διάστημα και όλα έχουν μίας τάση βιασύνης στο σεξ του πρόωρου άντρα που προσπαθεί να προλάβει όσα περισσότερα μπορεί. Αυτή η διαδικασία από μόνη της, συμβάλλει και στην αύξηση του άγχους του αναφορικά με το σεξ όπου μειώνει την απόλαυσή του και αυξάνει την δυσφορία του.

Τα αίτια

Καθώς είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα, πολλές είναι οι έρευνες που έχουν γίνει από τους ειδικούς. Ως αποτέλεσμα και για να κατορθώσουμε να βρούμε την καλύτερη θεραπεία, εντοπίσαμε πως η δυσλειτουργία αυτή της εκσπερμάτισης μπορεί να έχει ψυχολογικές αλλά και οργανικές αιτίες. Αυτό που είναι σημαντικό είναι πως όταν πρόκειται για πρωτοπαθή πρόωρη εκσπερμάτιση συχνότερα είναι απόρρoια ψυχολογικών λόγων ενώ η δευτεροπαθής οργανικών.

Πιο συγκεκριμένα και σχετικά με την ψυχική κατάσταση του πρόωρου έχουν αποδειχθεί ως αιτίες οι εξής:

 • Άγχος απόδοσης– τόσο οι προηγούμενες σύντομες σεξουαλικές επαφές όσο και το άγχος για την ικανοποίηση της συντρόφού του, τον παγιδεύουν να προσπαθεί διαρκώς και ανεπιτυχώς να καθυστερήσει την εκσπερμάτιση.
 • Στρες καθημερινότητας ή της σχέσης – σκέψεις που τον βασανίζουν και τον πιέζουν, τον δυσκολεύουν να συγκεντρωθεί στην σεξουαλική πράξη.
 • Χαμηλή εικόνα εαυτού και μειωμένη αυτοπεποίθηση – μία κακή αίσθηση εαυτού καλεί τον άντρα να αποδείξει την αξία του και τον εγκλωβίζει στην υπερπροσπάθεια για να τα καταφέρει, κάτι που μοιραία θα του προκαλέσει (επιπλέον) άγχος.
 • Αρνητικές εμπειρίες στις ερωτικές και σεξουαλικές σχέσεις – συσσωρευμένες άσχημες καταστάσεις που συνδέονται είτε με την πρόωρη εκσπερμάτιση είτε με έναν από τους παραπάνω λόγους, του προκαλούν την αρνητική αίσθηση για την επόμενη σεξουαλική επαφή που καταδικάζει από πριν ως ‘σύντομη και αποτυχημένη’.

Τα οργανικά αίτια που κρύβονται πίσω από την πρόωρη εκσπερμάτιση είναι τα ακόλουθα:

 • Στυτική δυσλειτουργία
 • Παθήσεις του προστάτη, και πιο συγκεκριμένα η χρόνια προστατίτιδα
 • Παθήσεις του θυροειδούς (υπερθυροειδισμός)
 • Κατάχρηση ουσιών

Η σύντροφος
Η σύντροφος που είναι στο κρεβάτι με έναν πρόωρο άντρα παρουσιάζεται αρχικά να απορεί «έκανα κάτι λάθος εγώ;» και σιγά σιγά, αντί να κάνει την ερώτηση αυτή, προσπαθεί να βρει τον τρόπο είτε να τον βοηθήσει είτε και να το επικοινωνήσει. Αλλά αυτό όταν δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα της προκαλεί ενόχληση, η οποία ενόχληση καθώς συσσωρεύεται μετατρέπεται σε θυμό. Θυμώνει μαζί του, που δεν απολαμβάνουν το σεξ οι δυο τους και εκείνος δεν κάνει τίποτα, δείχνει να μην ασχολείται μαζί της ή με το πρόβλημά του και το σπρώχνει κάτω από το χαλί. Δεν είναι σπάνιο, η σύντροφος να επικαλείται τα συναισθήματά της για εκείνον και να προσπαθεί να πείσει τον εαυτό της να το αγνοήσει αλλά αυτό, μακροπρόθεσμα, την οδηγεί σε περισσότερο θυμό απέναντί του. Ενδιαφέρον παρουσιάζει πως το μεγαλύτερο ποσοστό αντρών με πρόωρη εκσπερμάτιση, καταφεύγουν στο ειδικό μετά από την παρότρυνση ή/και πίεση της συντρόφου τους και έρχονται «για να αποδείξω πως έχει αξία για μένα η σχέση μας».

Αντιμετωπίζεται;

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μία δυσλειτουργία που έχει θεραπεία, αρκεί να νιώσει πραγματικά την ανάγκη για αυτή ο άντρας. Τόσο ψυχολογικά όσο και φαρμακευτικά, ένας πρόωρος άντρας μπορεί να αντιμετωπίσει την δυσκολία του. Ο στόχος δεν είναι να αυξηθεί η διάρκεια της εκσπερμάτισης και μόνο αλλά να αντιληφθεί και τους λόγους που τον δυσκολεύουν να συγκρατηθεί εκείνη την στιγμή. Η ψυχολογική υποστήριξη, οι τεχνικές της σεξουαλικής θεραπείας μπορεί να ενισχυθεί επιπλέον και από την φαρμακευτική αγωγή και να στηρίξει τον άντρα να ξεπεράσει το σύντομο χρονικό διάστημα που φαίνεται να του επιβάλει ο οργανισμός του και να τον απομακρύνει από την σύντροφό του.