Σεξ και εφηβεία: Πως θα μιλήσεις στην κόρη σου για τις πρώτες της σεξουαλικές επαφές


“Τι ακριβώς να της πω δηλαδή; Και με ποιον τρόπο; Πότε; Και αν το ξέρει ήδη; Αν δεν θέλει να το ακούσει από εμένα; Θα είναι άβολα πιστεύω.”

Οι προηγούμενες γενιές μαμάδων δεν ήξεραν και για αυτό απέφευγαν κατά τη συζήτηση περί σεξ με τις κόρες τους. Βέβαια, υπήρχαν πάντα και εκείνες οι cool μαμάδες που δεν έδειξαν ποτέ να αγχώνονται με αυτό το θέμα, όμως αυτό μπορεί να είχε και πάλι ακραία αποτελέσματα. Από τη μία, πολλή ντροπή, πολλές ενοχές, πίεση και άγχος για το άγνωστο ή από την άλλη χαλαρή διάθεση, με άγνοια κινδύνων και με πιο έφηβη και ενθουσιώδη συμπεριφορά. Ανεξάρτητα με το αν σας μίλησε ή όχι η μαμά για το σεξ, το σεξ μπορεί να τρομάξει ή να κάνει ένα κορίτσι να το “σιχαθεί” . Ο ρόλος της μαμάς είναι να της μιλήσει τόσο για τη σωματική όσο και για τη συναισθηματική της ανάπτυξη και κατάσταση και να την ενημερώσει για τις δυνατότητες και τις επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν.
Πλέον στην Ελλάδα, έχει φανεί από έρευνες πως τα κορίτσια ξεκινούν να κάνουν σεξ στην ηλικία των 14. Για αυτό και είναι απαραίτητο να ενημερωθεί από τη μητέρα της για το σεξ, προτού οι φίλες της και το ίντερνετ την παγιδεύσουν σε μη-ρεαλιστικές σκέψεις και εικόνες. Όταν μία έφηβη σκέφτεται να κάνει σεξ ή έχει ήδη κάνει σεξ, τις περισσότερες φορές δεν είναι μόνο η πράξη αυτή καθ’αυτή που την προκάλεσε. Μαζί με τη σεξουαλική πράξη, έρχεται η αυτοπεποίθηση και η εικόνα που έχει για τον εαυτό της, η ανάγκη της για συντροφικότητα, οι φίλες και οι φίλοι της,  οι δικές τους εμπειρίες και επιθυμίες και η αποδοχή  από εκείνους, καθώς και η σωματική της ανάπτυξη που δεν καταλαβαίνει ή νομίζει πως ξέρει πολύ καλά.
Πρακτικά τώρα:

Πότε να αρχίσεις να της μιλάς:

Δεν μπορείς να αρχίσεις να της μιλάς για το σεξ χωρίς λόγο προφανή, μόνο και μόνο επειδή έχεις καταλάβει πως πρόκειται να κάνει ή πως έχει ξεκινήσει να κάνει πρόσφατα. Βρες μία κατάσταση από το περιβάλλον σας ή ακόμη και από κάτι που θα δείτε σε μία διαφήμιση και ξεκίνησε να της μιλάς για τον έρωτα ή την εγκυμοσύνη ή ότι είναι σχετικό. Έτσι, δεν θα έχει την επίσημη και βαρύγδουπη ατμόσφαιρα που και οι δύο θέλετε να αποφύγετε, ούτε και θα είναι κάτι εντελώς άσχετο που δεν θα μπορεί να αφομοιωθεί από την συζήτησή σας.

Τι να της πεις:

Βιολογία – “είσαι ανατομικά έτοιμη;”
Θα χρειαστούν πληροφορίες σχετικές με το δικό της, αλλά και το αντρικό σώμα, καθώς και τις λειτουργίες και τα όργανα που εμπλέκονται στο σεξ. Όσα δεν ξέρεις εσύ ως μαμά, μπορείς να τα έχεις διαβάσει από πριν από ειδικά βιβλία και sites καθώς και να τα αναζητήσετε μαζί και οι δυο σας. Η εμμηνορρυσία, η πιθανότητα εγκυμοσύνης, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, πιθανή αιμορραγία και πόνος κατά την επαφή, είναι βασικά στοιχεία που οφείλει να γνωρίζει – όχι για να τρομοκρατηθεί, αλλά για να μην πανικοβληθεί και να ξέρει πως να διαχειριστεί κάθε ενδεχόμενο.
Συναίσθημα – “είσαι συναισθηματικά έτοιμη;”
Το σεξ είναι συχνά μέσο για να ‘κρατήσει’ έναν σύντροφο, να μην είναι διαφορετική από τις φίλες της, να δοκιμάσει τον εαυτό της, να αφεθεί σε αυτό που νιώθει πως το σώμα της χρειάζεται. Είναι πολλές οι πλευρές που η συναισθηματική ανωριμότητα θα μπορούσε να βρει στο σεξ μία ανακούφιση, εκεί όμως ως μαμά χρειάζεται να υποδείξεις άλλες μεθόδους που θα την κάνουν να καταλάβει τον εαυτό της και τους γύρω της, που αλλάζουν αρκετά στη διάρκεια της εφηβείας. Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της, θα μπορέσει να βρει μετά και τρόπους που θα την βοηθούσαν να τις καλύψει και όχι απλά να τις κουκουλώσει ή να τις προσπεράσει με το σεξ.
Βασικό σημείο στο οποίο ίσως δεν χρειάζεται να σταθείς είναι στις προσωπικές σου προτιμήσεις και εμπειρίες. Μερικά στοιχεία, χωρίς πολλές πληροφορίες, ίσως είναι χρήσιμα εφόσον τα ρωτήσει η κόρη σου, όμως πρόκειται για μία έφηβη που το πιο πιθανό είναι να νιώθει άβολα γνωρίζοντας με ποιον τρόπο κάνει σεξ η μητέρα της. Να θυμάσαι πως δεν έχει ανάγκη για πρακτικές πληροφορίες για το πως να κάνει σεξ, αλλά χρειάζεται κυρίως να νιώθει ότι μπορεί να ρωτήσει απορίες σχετικά με το πριν και το μετά που μπορεί να τα έχει φανταστεί κάπως τρομακτικά ή αλλόκοτα.
Η υγιής και ισορροπημένη σχέση ανάμεσά σας, θα την κάνει να νιώθει την ασφάλεια και την άνεση να έρχεται στη μαμά της όταν κάτι την προβληματίζει. Χωρίς επικριτικότητα ή την ανάγκη να τα ξέρεις όλα, εσύ ως μαμά να είσαι ειλικρινής και υπομονετική και… καλή επιτυχία!

Similar Posts