Υπάρχει πραγματικά ειλικρίνεια στις σχέσεις;

Ανεξάρτητα από το φύλο, συμφωνούμε όλοι -και αυτό έχει αποδειχθεί από πληθώρα ερευνών- ότι το βασικότερο χαρακτηριστικό που αναζητούμε σε έναν σύντροφο είναι η ειλικρίνεια. Μαζί με την κατανόηση, το χιούμορ, τη φροντίδα, η ειλικρίνεια στη σχέση θα φέρει τα δύο άτομα κοντά. Γι’ αυτό, είναι πολύ συνηθισμένος λόγος τσακωμού και χωρισμού το “δεν είσαι ειλικρινής μαζί μου και ξέρεις πόσο σημαντικό μου είναι αυτό”. Τι πάει, όμως, στραβά και ενώ όλοι το θέλουν, δεν φαίνεται να πετυχαίνουμε εύκολα την ειλικρίνεια στις σχέσεις μας;

Πως είμαι ειλικρινής με τον σύντροφό μου;

Είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου
Η αυτογνωσία και η καλή επαφή είναι ένας δρόμος που είναι απαραίτητος, αν θέλω να μάθω να είμαι ειλικρινής. Παρατηρώντας, κατανοώντας και αναγνωρίζοντας την εσωτερική μου διαδικασία θα μπορέσω αντίστοιχα να το κάνω και στον σύντροφο μου. Αν κρύβομαι εγώ από εμένα, εύκολα μπορεί να κρύβομαι και από τον σύντροφό μου και να καταλήξουμε σε ένα κρυφτό ανάμεσα σε μισές αλήθειες και λευκά ψέματα.
Οι πράξεις μου συνοδεύουν τις λέξεις μου και το αντίστροφο
Όταν δείχνω κάτι διαφορετικό από ό,τι λέω, όταν λέω κάτι που το εννοώ με μερικές αλλαγές, τότε φαίνεται να μην είμαι πολύ συνεπής και ξεκάθαρος στις προθέσεις και τον σκοπό μου. Έχοντας μία ειλικρινή εικόνα αυτού που χρειάζομαι στη σχέση μου, να βγω με τους φίλους μου για παράδειγμα, έρχεται ως συνέπεια να μπορώ να το επικοινωνήσω ευθέως και στον σύντροφο μου χωρίς επιπλέον πληροφορίες ή παραποιημένη αλήθεια. Σε αυτές τις παγίδες πέφτουμε συνήθως όταν μαντεύουμε μια αρνητική μελλοντική εξέλιξη και θέλοντας να την αποφύγουμε, δημιουργούμε καταστάσεις που δεν περιέχουν μόνο και όλη την αλήθεια.
Δίνω και δέχομαι την κριτική
Μπορώ να διαχειριστώ την άποψη που έχει ο σύντροφός μου για εμένα, ενώ παράλληλα μπορώ να έχω και να εκφράσω την άποψή μου για εκείνον. Δεύτερες σκέψεις που θα με κάνουν να νιώθω αμφιβολίες, προσβολές ή άλλες εικασίες που θα δημιουργούν δυσαρέσκεια, έρχονται ως αποτέλεσμα όταν συνηθίζουμε να “ομορφαίνουμε” καταστάσεις για να μην προκαλέσουμε αντιδράσεις ή να μην χαλάσουμε μια ήρεμη κατάσταση στη σχέση μας.

Γιατί δεν είμαι ειλικρινής όμως;

Ανασφάλεια
Στην ιδέα πως θα εκτεθώ στον σύντροφο μου, αρχίζω να σκέφτομαι πως να φαίνομαι λιγότερο ευάλωτος και ελαττωματικός και περισσότερο ενδιαφέρον και θελκτικός. Σ’ αυτή τη διαδικασία, με ευκολία μπορεί να οικειοποιηθώ συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν στην πραγματική μου εικόνα. Αν και ο στόχος στην αρχή ήταν να με θέλει περισσότερο ο σύντροφός μου, μήπως στο τέλος δεν θέλει εμένα αλλά την εικόνα που του έχω δημιουργήσει για εμένα;

Μοναξιά
“Και αν τελικά είμαι απόλυτα ειλικρινής και διάφανος και αυτό δεν αρέσει στον σύντροφο μου και τελικά με αφήσει;”, αυτή είναι η ερώτηση που συχνά μας παγιδεύει σε μια λιγότερο ειλικρινή επικοινωνία. Ο φόβος ένας ενδεχόμενου χωρισμού είναι αρκετός για να μας “αναγκάσει” να παρουσιάσουμε την πιο όμορφη και λιγότερο πραγματική πλευρά του εαυτού μας.

Καταλήγουμε πως όσο κι αν φαίνεται απαραίτητη η ειλικρίνεια δεν είναι ό,τι πιο εύκολο υπάρχει στις ερωτικές μας σχέσεις. Η προσωπική, εσωτερική μας αποδοχή έχει τον πρώτο λόγο και είναι η κινητήρια δύναμη που θα μας ωθήσει προς την αυθεντικότητα μας και τις πιο ουσιαστικές και ειλικρινείς σχέσεις.

Δημοσιευμένο άρθρο στο Joytv.gr

 

couple

Similar Posts