Πόσο σημαντικά είναι τα φιλιά; Και πως επηρεάζουν μια σχέση

Μία ερωτική σκηνή επισφραγίζεται όταν φιλιούνται οι δύο πρωταγωνιστές. Με ένταση, με πάθος, τρυφερά, πεταχτά, με όποιον τρόπο και αν φιληθούν δύο άτομα, θα καταλάβουν πολύ σύντομα ότι είναι μία ένδειξη ερωτικών συναισθημάτων και προθέσεων.

Στην προσπάθεια να καταλάβουμε την αξία που έχει κάθε φιλί, θα βοηθήσει να δούμε τι λένε ειδικοί επιστήμονες που έχουν διεξάγει χρόνιες και στατιστικά σημαντικές μελέτες. Παρακάτω θα βρείτε τις πιο σημαντικές έρευνες που έχουν εντοπίσει ή αποδείξει του λόγους που κάνουν το φιλί τόσο ιδιαίτερο και απολαυστικό για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου και εθνικότητας.

Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες επιζητούν τα φιλιά από τους συντρόφους τους, αυτό που έχει ενδιαφέρον όμως είναι η διαφορετική σημασία που έχει ένα φιλί για κάθε φύλο. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες, εξελικτικά, χρησιμοποιούν το φιλί για τις πληροφορίες που τους δίνει για τον σύντροφο, αλλά και για τη σχέση τους. Με την εγγύτητα που προσφέρουν τα φιλιά, οι αισθήσεις της γεύσης, της αφής και της όσφρησης, είναι γεμάτες με πληροφορίες για τη συμβατότητα που έχουν με τον σύντροφό τους. Έχει αποδειχθεί πως η επιλογή συντρόφου επηρεάζεται από την αίσθηση που τους αφήνει το πρώτο φιλί. Βάση της θεωρίας της επιβίωσης του πιο δυνατού, μία καλή γεύση σημαίνει και υγιής οργανισμός, συνεπώς πρόκειται για έναν σύντροφο που θα έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι ένας κατάλληλος σύντροφος για να κάνουν μαζί και παιδιά στο μέλλον.

Οι άντρες από την άλλη, δίνουν στο φιλί μία πιο σεξουαλική διάσταση. Αρχικά, ας σκεφτούμε πόσο σημασία δίνουμε γενικότερα στο στόμα και ειδικά στα γυναικεία χείλη. Χρησιμοποιώντας κραγιόν – ειδικά το κόκκινο χρώμα – είναι εμφανές πως τα χείλη είναι ένα μέσο σεξουαλικότητας. Ένας άντρας, λοιπόν, μαγνητίζεται από τα χείλη και κυρίως από αυτά που είναι λαμπερά και δείχνουν υγρά, και οι έρευνες δείχνουν πως ένας άντρας θα χρησιμοποιεί και περισσότερο από μία γυναίκα τη γλώσσα του στα φιλιά. Αυτό μπορεί να περιγραφεί και ως μία σεξουαλική σκηνή, καθώς η γλώσσα με τη φαλλική της μορφή μπαίνει σε ένα κόκκινο και υγρό στόμα. Η αίσθηση της διείσδυσης, λοιπόν, μοιραία οδηγεί και στη σεξουαλική επιθυμία και διέγερση. Επιπλέον, τα σάλια έχουν τεστοστερόνη, την ορμόνη δηλαδή που είναι απαραίτητη για τη σεξουαλική διέγερση – κυρίως στους άντρες. Συνεπώς, ένα φιλί είναι και μία εισαγωγή στην σεξουαλική δραστηριότητα για τους άντρες περισσότερο απ’ ότι για τις γυναίκες. Ένα καλό φιλί σημαίνει και μία μελλοντική σεξουαλική πράξη, κάτι που θα κάνει έναν άντρα ακόμη πιο παθιασμένο και ενθουσιασμένο.

Σε ψυχολογικό επίπεδο, η εμπιστοσύνη που θα δείξει κάποιος για να πλησιάσει τόσο κοντά και να φιλήσει τον σύντροφό του, ώστε να νιώσει την οικειότητα και την εγγύτητα που είναι απαραίτητες για το φιλί, είναι και ένα στοιχείο που αποδεικνύει γενικότερα τη διάθεσή μας να έρθουμε κοντά με τον άλλον.

Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε πως πρόσφατη έρευνα κατέληξε στον λόγο που κρύβεται πίσω από την αντανακλαστική μας κίνηση να κλείνουμε τα μάτια όταν φιλιόμαστε. Αυτό γίνεται, καθώς με τα μάτια ανοιχτά και με την όρασή μας ‘ενεργή’, δεν μας είναι εύκολο να εστιάζουμε στις υπόλοιπες αισθήσεις, μιας και η όραση είναι η πιο δυνατή μας αίσθηση. Συνεπώς, με σκοπό να μπορέσουμε να απορροφήσουμε όλες τις πληροφορίες που μας δίνει ένα φιλί, κλείνουμε τα μάτια και δεν αποσπά την προσοχή μας οτιδήποτε τραβά το βλέμμα μας.

Μία πολύ σημαντική μελέτη, συνδέει το φιλί με το σεξ ακόμη πιο άμεσα. Συγκεκριμένα, έχουν γίνει οι εξής τρεις συνδέσεις:
•           Μέσω των φιλιών ‘ξυπνά’ η σεξουαλική επιθυμία, η libido, και αυτό αυξάνει τη σεξουαλική λειτουργία των ανθρώπων αλλά ταυτόχρονα μας βοηθούν να επιλέξουμε τους πιο ταιριαστούς σεξουαλικούς συντρόφους.
•           Ο ενθουσιασμός και ο έρωτας που θα μας οδηγήσουν στο φιλί, θα είναι και το κίνητρό μας για να διαλέξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια τον σύντροφο με τον οποίο θα κάνουμε και σεξ.
•           Δύο σύντροφοι που απολαμβάνουν ο ένας το φιλί του άλλου προβλέπεται να έχουν πιο σταθερές και ασφαλείς σχέσεις, με μεγαλύτερη διάρκεια και με την προοπτική να κάνουν μαζί παιδιά.
Σχετικά με τη βιολογία
Αυτές είναι οι 5 αλλαγές που προκαλεί στον οργανισμό μας ένα ερωτικό φιλί:
1.         Μείωση της καρδιακής πίεσης
2.         Παραγωγή των ορμονών της καλής διάθεσης
3.         Ανακούφιση από κράμπες και πονοκέφαλο
4.         Διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής
5.         Τόνωση των μυών του προσώπου

Κλείνοντας, κρατάμε πως τα φιλιά είναι τελικά μία βασική πηγή θετικών και ευχάριστων αισθήσεων και συναισθημάτων, που είναι απαραίτητα για να έχουμε μία όμορφη ημέρα, αλλά και μία ισορροπημένη ψυχική υγεία.

 

Δημοσιευμένο άρθρο στο Joytv.gr

Similar Posts