Sapiosexual, ή αλλιώς γιατί ένα «όμορφο» μυαλό είναι καλύτερο από ένα όμορφο ταίρι;

Brainy is the new sexy

Συμφωνούμε όλοι πως δεν έχουμε ίδια γούστα όταν πρόκειται για τους ερωτικούς μας συντρόφους. Άλλοι επιλέγουν με βάση την εμφάνιση, άλλοι με βάση την επαγγελματική πορεία και άλλη με βάση την ηλικία. Και είναι σε όλους ξεκάθαρο πόσο πολύ βάση δίνεται στην εξωτερική εμφάνιση στην εποχή μας… Όμως, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας κάποιου όταν πρόκειται να επιλεχθεί για σύντροφος. Και πιο συγκεκριμένα, η ευφυΐα κάποιου, μπορεί να τον κάνει ελκυστικό και sexy.

Οι sapiosexuals, λοιπόν, είναι εκείνοι που σαν κυρίαρχο χαρακτηριστικό έλξης προς έναν ερωτικό σύντροφο έχουν το μυαλό, τον τρόπο σκέψης, την ευφυία  και γενικότερα, την παραγωγική χρήση του εγκεφάλου του άλλου.

Με σκοπό να καταλάβουμε τι προσδιορίζει αυτά τα άτομα, ξεκινάμε από τον όρο, ο οποίος προέρχεται από την ένωση των λέξεων sapiens (σοφός, ορθολογιστής) και sexual (σεξουαλικός). Γίνεται έτσι πιο ξεκάθαρο πως οι sapiosexuals (ή αλλιώς ευφυϊολάγνοι) είναι όσοι έχουν σεξουαλικό ενδιαφέρον από και προς την εγκεφαλική λειτουργία των άλλων.

Όλο αυτό ξεκίνησε το 2014, όταν το site γνωριμιών OkCupid, χρησιμοποίησε τον όρο ως επιλογή σεξουαλικού προσανατολισμού για τους χρήστες. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί ότι, στην εποχή μας, που τα social media είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και ‘διψούν’ για έξυπνες ατάκες και ευφυείς τοποθετήσεις επί παντός επιστητού, είναι κάπως λογική συνέπεια η ευστροφία και η δημιουργική σκέψη να γίνουν ακόμη πιο εμφανή χαρακτηριστικά του καθένα μας, αφού εκφραζόμαστε και πέραν των γοητευτικών selfies.

Αν είσαι ή έχεις γνωρίσει κάποιον sapiosexual…

·         Η εμφάνιση

Οι περισσότεροι sapiosexuals δηλώνουν πως χαρακτηριστικά όπως η εμφάνιση, δεν είναι αδιάφορα για εκείνους, σε ένα πρώτο επίπεδο. Όμως, δεν αρκεί κάποιο χαρακτηριστικό αν δεν υπάρχει η διάθεση και η ικανότητα από το πρόσωπο που τους ενδιαφέρει, να κάνουν μία πιο ουσιαστική και πνευματικά απαιτητική συζήτηση, αυτό είναι και εκείνο που θα τους κάνει να ενθουσιαστούν, να ποθήσουν, να γοητευτούν βαθιά από τον άλλον.

·         Το σεξ

Δεν πρόκειται για πλατωνικές καταστάσεις και αυτό είναι απαραίτητο να αναφερθεί. Επειδή, ένας sapiosexual βρίσκει ερεθιστικές συζητήσεις φιλοσοφικού ενδιαφέροντος, δεν σημαίνει πως θέλει να συζητά και όχι να κάνει σεξ. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι πως ακριβώς επειδή κάποιος θα είναι τόσο γοητευτικός κατά τις συζητήσεις τους, θα θέλει όλο και περισσότερο να κάνει σεξ μαζί του, καθώς αυτό θα τον διεγείρει. Τελικά, αυτό που συμβαίνει με τους sapiosexuals είναι πως θέλουν να βρεθούν σεξουαλικά με το σώμα που περιέχει και το μυαλό που τους διέγειρε σε πρώτη φάση.

·         Πραγματικότητα ή δήθεν;

Υπάρχουν άτομα που υποστηρίζουν ότι οι sapiosexuals δεν είναι τίποτα περισσότερο από δήθεν ή σνομπ άτομα, που απλώς επιλέγουν τους συντρόφους τους με ασυνήθιστο τρόπο ή με υπερβολή, χωρίς να υπάρχει και ουσιαστικός λόγος. Η απάντηση σε αυτό έρχεται από εκείνους που θεωρούν την ευφυία γοητευτική, ανεξάρτητα με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του συντρόφου τους. Πιο συγκεκριμένα, θα έχετε ακούσει σίγουρα κάποιον να είναι με κάποιον που ενώ δεν του αρέσει τόσο όσο άλλοι, προηγούμενοι ή επόμενοι, είχαν μία ιδιαίτερη πνευματική επαφή και αυτός τους έκανε ιδιαίτερα γοητευτικούς. Είναι δηλαδή, γνωστό και πριν το ορίσουμε ως sapiosexuality, πως η ευφυία και το πνεύμα μπορούσε να γοητεύσει.

Η σεξουαλικότητά μας είναι μία πολύ προσωπική κατάσταση και για τον καθένα έχει μία βαθύτερη σημασία. Καθώς η προσωπική μας εξέλιξη, ως μέρος της, είχε και τη σεξουαλική μας ανάπτυξη άρα και τις ερωτικές μας επιλογές, ο καθένας βρίσκει γοητευτικό κάτι που ‘ακουμπά’ στις δικές του εσωτερικές ανάγκες. Ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό που έχει καθένας μας, αυτό που έχει σημασία στο τέλος της ημέρας είναι να γνωρίζει τι τον ενδιαφέρει στον ερωτικό του σύντροφο, να το διεκδικεί και τελικά να το απολαμβάνει, ικανοποιώντας την ανάγκη του για συντροφικότητα και μαθαίνοντας διαρκώς καλύτερα τόσο τον εαυτό του όσο και τον σύντροφό του. Εξάλλου…τι μένει στη σχέση όταν φεύγει ο πρώτος ενθουσιασμός με τα όμορφα μάτια της και τι μένει στη σχέση όταν φεύγει ο ενθουσιασμός της πρώτης φοράς που μιλήσατε για τη φιλοσοφία;

Δημοσιευμένο άρθρο στο JoyTv.gr

Similar Posts