Πως να είσαι μία πραγματικά δυνατή γυναίκα;

Γυναίκες – πρότυπα, που διεκδικούν τα δικαιώματα τους και υπερασπίζονται τις ανάγκες τους, χωρίς να υιοθετούν μία παθητική ή υποτακτική στάση προς την ζωή τους- αυτές είναι οι δυνατές γυναίκες που γίνονται και μοντέλα μίμησης στην εποχή μας. Αυτές τις σκέψεις είχα και με αφορμή την ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Στην αναζήτησή μου, συνάντησα και το women empowerment – πρόκειται για την νέα (σαν πράξη γιατί σαν θεωρία υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια) κίνηση ενδυνάμωση για τις γυναίκες όπου, πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την ενίσχυση της δύναμης και της αυτοεκτίμησης των γυναικών, μέσα από την ζωή, στην κοινωνία, την οικογένεια αλλά και την επαγγελματική πορεία. Και επειδή αυτή η κίνηση είναι βασισμένη στην οικονομική χειραφέτηση και ισότητα των γυναικών, θα ήταν χρήσιμο να βρούμε τρόπους να γενικευτεί, ειδικότερα αναφορικά με την ψυχική της κατάσταση και οπτική.

Με αυτό σαν βάση, παρακάτω θα βρεις τα χαρακτηριστικά που έχει μία γυναίκα που είναι δυνατή και πρότυπο:

1. Δίνει σημασία στην σκέψη, τις γνώσεις, το περιεχόμενό της. Μία δυνατή γυναίκα, επενδύει στις εμπειρίες που θα διευρύνουν το μυαλό της και θα της δώσουν γνώση που δεν θα ενισχύει την καταπίεση των θέλω και των αναγκών της. Πολλά είναι πιο ουσιαστικά από ένα διαρκές χαμόγελο, τον γάμο που θα παραβρεθούν όσοι δεν θέλει να την σχολιάζουν, το πολυτελές αμάξι που θα δείχνει τον κόπο της στην δουλειά ή η εικόνα της στα social media που μοιάζει με ταινία.

2. Το σώμα μας είναι το μέσο για όσα θέλουμε να ζήσουμε, να απολαύσουμε, να εκφράσουμε και να πετύχουμε. Για αυτό τον λόγο θέλει φροντίδα και προσοχή. Η τακτική γυμναστική, τα ετήσια check up για την υγεία μας και η ισορροπημένη διατροφή θα μας εξασφαλίσουν την πιο υγιή πορεία. Με τον τρόπο αυτό αγαπάμε το σώμα μας, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τον τύπο του, χωρίς να σημαίνει πως έχει λιγότερη σημασία αν δεν πληροί τις προϋποθέσεις που προβάλλονται. Μία δυνατή γυναίκα, χτίζει μια σχέση αγάπης με το σώμα της και έτσι αυτό την στηρίζει για όσα θέλει να κάνει.

3. Η σεξουαλικότητα είναι επιλογή σου. Δεν είναι οι φίλοι, οι σύντροφοι, η οικογένεια και το περιβάλλον της που θα της πουν πως, πότε, που, με ποιον θα κάνει σεξ. Μόνο εκείνη ξέρει τι θέλει και τι όχι, τι απολαμβάνει και τι την δυσαρεστεί και αφού τα αναγνωρίσει, χρειάζεται και να τα διεκδικήσει για να απολαμβάνει την σεξουαλική της ζωή.

4. Αναγνώριση και αποδοχή όλων των πλευρών. Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι καταστάσεις, δεν έχουν ποτέ μόνο μια πλευρά. Και μια δυνατή γυναίκα αναγνωρίζει, κατανοεί και σέβεται την διαφορετικότητα. Ξεκινώντας από την δική της και αποδεχόμενη πως μπορεί να είναι και δυνατή και ευαίσθητη, να έχει πάθος αλλά να χρειάζεται και στήριξη, καταφέρνει να δέχεται και τους άλλους αλλά και τα γεγονότα που συναντά.

5. Η αγάπη για τον εαυτό της της μαθαίνει και την αγάπη για τους άλλους. Γνωρίζοντας πως να αγαπά, να είναι τρυφερή και να φροντίζει τον εαυτό της, μπορεί να το κάνει και με τους σημαντικούς για εκείνη ανθρώπους. Δείχνει θαυμασμό, ενθουσιάζεται, εκφράζει την αγάπη της και παθιάζεται.

6. Ανυπακοή αλλά όχι αγένεια. Καθώς υπάρχουν πεποιθήσεις και συνήθειες πολύ σύμφωνες με πατριαρχικά πρότυπα που μοιραία θα δίνουν λιγότερη βαρύτητα και σημασία σε επιθυμίες που έχουν οι γυναίκες, χρειάζεται μια σοβαρή προσπάθεια διεκδίκησης από την γυναικεία πλευρά. Χωρίς να γίνεται ασεβής και επικριτική, θέτει όρια σε όσα της ταιριάζουν και σε όσα την παραβιάζουν και δημιουργεί τον δρόμο που ταιριάζει σε εκείνη.

7. Οι στόχοι της είναι σε συνέπεια με τις επιθυμίες της και οι συμπεριφορές της σε συνέπεια με τον σκοπό της. Βάζει ρεαλιστικούς στόχους και χτίζει τον δρόμο μέχρι την επίτευξη τους. Όταν δεν πετυχαίνει, δεν νιώθει αποτυχία αλλά αναζητά νέες διεξόδους και διαδρομές, αναγνωρίζοντας τα λάθη της.

Similar Posts