Γιατί ο πονοκέφαλος δεν είναι δικαιολογία για να αποφύγεις το σεξ

«Θέλω αλλά δεν μπορώ να κάνουμε σήμερα σεξ, πονάει το κεφάλι μου»
Είναι η φράση που, ως κλισέ πλέον, χρησιμοποιείται για να αποφύγουμε το σεξ. Όμως, τα τελευταία χρόνια, έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο πονοκέφαλος δεν είναι αιτία για να αποφύγεις το σεξ, αντιθέτως είναι ο λόγος που θα σε κάνει να το επιδιώξεις. Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί πως η σεξουαλική συνεύρεση, και ειδικότερα ο οργασμός, είναι πολύ βοηθητικά, καθώς ανακουφίζουν από ημικρανίες και πονοκεφάλους.

Η πιο γνωστή μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί σε γερμανικό πληθυσμό, σε άτομα με πονοκέφαλο και άλλους με ημικρανίες, απέδειξε πως περισσότεροι από τους μισούς ξεπερνούσαν τον πόνο και δεν είχαν κανένα σύμπτωμα μετά το σεξ. Οι άντρες ιδιαίτερα δήλωσαν πως ένιωθαν καλύτερα ακόμη και κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ οι γυναίκες ήταν κυρίως ανακουφισμένες αφού έφταναν σε οργασμό. Κατέληξαν, λοιπόν, πως το σεξ δεν είναι κάτι που χρειάζεται να αποφύγουν όσοι έχουν πονοκέφαλο ή ημικρανία. Αντιθέτως, μέσα από τις ορμόνες που εκρήγνυνται κατά τη διάρκεια του σεξ, ο πόνος μπορεί να ανακουφιστεί. Ο λόγος πίσω από αυτό είναι πως οι ενδορφίνες που παράγει ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του σεξ είναι και φυσικά παυσίπονα.

Αν όμως, παρόλα αυτά, ο πονοκέφαλος είναι ο λόγος που ένα ζευγάρι δεν κάνει σεξ, υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις. Σε εκείνες τις περιπτώσεις που η ημικρανία ή ο πονοκέφαλος εμφανίζονται, μαζί φέρνουν και μία γενικότερη κακή διάθεση και προτιμάτε να ξεκουραστούμε. Όμως, επιπλέον, αν είναι μία συχνή κατάσταση που παρουσιάζετε ως εμπόδιο ανάμεσα σε εσάς και το σεξ, μπορεί να προκαλέσει και επιπλέον προβλήματα στη σχέση σας. Στην περίπτωση που δεν αντιμετωπίζετε με ειλικρίνεια την κατάστασή σας, ο σύντροφός σας μπορεί να το παρερμηνεύσει και να θεωρήσει πως απλώς τον αποφεύγετε.  Η κακή διάθεση, επίσης, μπορεί να προκαλέσει εντάσεις ανάμεσά σας, κάτι που ούτε θα ανακουφίσει τον πόνο σας ούτε και θα είναι μία λειτουργική κατάσταση για τη σχέση σας.

Τελευταία, είναι σημαντικό να αναφερθεί και εκείνο το είδος ημικρανίας που προκαλείται από το ίδιο το σεξ. Ο πονοκέφαλος που μπορεί να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του σεξ ή του αυνανισμού, είναι μία αρκετά σπάνια κατάσταση. Παρόλα αυτά, είναι πιο συχνό να τον συναντήσουμε σε άντρες και εμφανίζεται στην περιοχή του κεφαλιού και του αυχένα. Δεν έχει βρεθεί να έχουν σχέση με τη σεξουαλική ζωή του ατόμου ή και του ζευγαριού. Όμως, είναι μία κατάσταση που ενώ τις περισσότερες φορές αποδεικνύεται να είναι χαμηλής σημασίας, χρειάζεται να απευθυνθείτε στον ειδικό νευρολόγο αν είναι συχνή και ενοχλητική.

Αυτό που είναι βασικότερο από όλα είναι να είμαστε σε καλή επαφή τόσο με το ίδιο μας το σώμα όσο και με τον σύντροφο με τον οποίο βρισκόμαστε σεξουαλικά. Συνεπώς, όποιος και αν είναι ο πόνος που μας επηρεάζει, είναι καλύτερα να το συζητάμε ανοιχτά καθώς επίσης, και τις γενικότερες ανησυχίες και σκέψεις που μπορεί να έχουμε και να μας οδηγούν σε έμμεσες λύσεις όπως η αποφυγή.

Δημοσιευμένο άρθρο στο Joytv.gr

Similar Posts