«Είμαι ομοφυλόφιλη/ος»: Πότε και πώς μπορείς να το πεις στην οικογένεια και τους φίλους σου

Πως να το πω στους γονείς μου;

Πότε να το πω στους φίλους μου;

Χρειάζεται να το ξέρουν όλοι;

Υπάρχει τρόπος να προβλέψω την αντίδρασή τους μετά;

Οι βασικές ερωτήσεις που περνούν από το μυαλό κάποιου που δεν είναι ετεροφυλόφιλος και συχνά οι πρώτες ερωτήσεις που ακούω κατά τις συνεδρίες. Οι απαντήσεις που δίνονται δεν είναι ίδιες κάθε φορά, καθώς ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκεςστην κάθε φάση της ζωής του. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως η αγωνία σχετικά με το coming out (δηλαδή, όταν το ομοφυλόφιλο άτομο ενημερώνει τους γύρω του για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό) προέρχεται, από την μία πλευρά, από καταπίεση που έχει υποστεί για τη σεξουαλικότητά του και, από την άλλη, από τον φόβο πως οι γύρω του θα τον προσεγγίζουν σαν έναν άλλο άνθρωπο.

Παρατήρησα πως άρθρα σχετικά με το coming out σε χώρες όπως η Αγγλία και οι Η.Π.Α., απευθύνονται ακόμη και σε παιδιά στην προεφηβική φάση, αλλά και τους γονείς τους και πως να είναι ενωμένοι και αγαπημένοι, ενώ τα περισσότερα σχετικά άρθρα που βρήκα στα ελληνικά ήταν αρχικά σχετικά με τον φόβο και την ενοχή που αισθάνεται συχνά ένας ομοφυλόφιλος/η και έπειτα, σχετικά με τον θυμό και τη ντροπή που εκφράζουν οι γονείς τους ή/ και οι συγγενείς και φίλοι τους. Γι’ αυτό, σε αυτό το άρθρο θεώρησα πως θα βοηθούσε να αναφέρω τι μπορεί να κάνει και τι να αποφύγει ένα άτομο που ο σεξουαλικός του προσανατολισμός δεν είναι προς το άλλο φύλο αλλά νιώθει την ανάγκη να μην το κουβαλά ως μυστικό, αλλά να το μοιράζεται με τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Πριν το coming out, απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται να λάβουμε υπόψη:

1.       Το χειρότερο πιθανό σενάριο

2.       Άτομα που θα παρέχουν στήριξη

3.       Η σκέψη «για μένα δεν υπάρχει διαφορά, είμαι αυτός που είμαι και είμαι καλά με τον εαυτό μου»

Ποια σημάδια μπορεί να σε αποθαρρύνουν;

Τα παρακάτω είναι στάσεις και συμπεριφορές που μπορεί να εκφράζουν την οικογένεια και τους φίλους σου, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να είναι ενδείξεις πως δεν είναι ακόμη έτοιμοι να σε βοηθήσουν:

·         Εχθρικές σκέψεις και συμπεριφορές απέναντι σε ομοφυλόφιλους

Στην καθημερινότητα έχεις δει πως οι διαθέσεις που έχουν προς την ομοφυλοφιλία δεν έχουν χώρο για συζήτηση και λογική, παρά είναι χρωματισμένες με επιθετικότητα, εκφοβισμό και υποτίμηση, οπότε δεν φαίνεται πως θα μπορούν να διαχειριστούν με ευκολία τη δική σου σεξουαλική ταυτότητα.

·         Προσωπικές απειλές

Περιπτώσεις όπου, για παράδειγμα, έχουν γίνει αναφορές σχετικά με το ενδεχόμενο ομοφυλοφιλίας στην οικογένεια ή την παρέα, και υπάρχουν άτομα που έχουν απειλήσει πως δεν θα δεχθούν κάτι τέτοιο ή πως θα σε βλάψουν.

·         Εξάρτηση – οικονομική ή κάποιας άλλης μορφής

Στην παρούσα φάση, δεν μπορείς να προβλέψεις την αντίδραση των άλλων, αλλά είναι σημαντικοί για σένα καθώς τους έχεις ανάγκη για χρήματα ή για κάτι άλλο που σου είναι απαραίτητο.

Όταν έρθει η στιγμή του coming out…

1.       Εξήγησέ τους γιατί έχεις την ανάγκη να το ξέρουν

Δηλαδή, πες τους τα συναισθήματά σου και τη σημασία που έχουν για σένα στη ζωή σου. Ο λόγος που τούς το λες είναι επειδή δεν θέλεις να κρύβεσαι ή να λες ψέματα, χρειάζεσαι μια υγιή και ασφαλή σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης με την οικογένεια και τους φίλους σου.

2.       Δώσε όσα στοιχεία χρειάζεσαι να έχουν για τη σεξουαλικότητά σου

Μπορεί να σε ρωτήσουν, όμως μπορεί να υπάρχουν και πληροφορίες που επιθυμείς εσύ να γνωρίζουν. Έχεις την δυνατότητα να το συζητήσεις επιλέγοντας όσα νιώθεις καλά να μοιραστείς και παράλληλα, εξηγώντας τους πως είσαι εσύ με την σεξουαλικότητά σου και την ερωτική σου ζωή.

3.       Άφησέ τους χρόνο για να επεξεργαστούν τις καινούργιες πληροφορίες

Καθώς δεν το γνώριζαν πριν τη συζήτηση αυτή, θα χρειαστούν χρόνο. Τις περισσότερες φορές οι πρώτες αντιδράσεις είναι κάπως μουδιασμένες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και αρνητική η στάση τους. Χρειάζεται με ψυχραιμία και κατανόηση και οι δύο πλευρές να πάρετε χρόνο και να κάνετε όση συζήτηση χρειάζεστε.

Μην ξεχνάς πως ο σεξουαλικός σου προσανατολισμός δεν είναι ένα θέμα επιλογής, αλλά βιολογίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να νιώθεις ντροπή ή ενοχή,δεν υπάρχει κάτι που έκανες λάθος. Αποδέξου τον εαυτό σου και επέτρεψε στους άλλους, στον δικό τους χρόνο, να αποδεχθούν πως οι σεξουαλικές σου επιλογές δεν είναι και το βασικό σου χαρακτηριστικό, καθώς έχεις και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία σου που σε ορίζουν ως άτομο, ως μέλος της δουλειά σου, της σχολής σου, της  παρέας σου και της οικογένειάς.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, δήλωσε συμμετοχή στην επόμενη συνάντηση με θέμα την Σεξουαλικότητα και την Ομοφυλοφιλία 

Similar Posts