ποιοτικες σχεσεις τζανου αγγελικη

Καλές φιλίες, τρυφερές σχέσεις, πρόσωπα που εμπιστεύεσαι και σε στηρίζουν, επαφές που σου δίνω ασφάλεια. Είναι όσα επιθυμούμε (και σας εύχομαι) για να νιώθουμε πλούσιοι από άποψη ανθρώπων στη ζωή μας. Όμως, είναι ρεαλιστικό; Ή μήπως έχεις εύκολες και επιφανειακές σχέσεις που σε καλύπτουν μόνο πρόσκαιρα και επιδερμικά;

Τα βασικά συστατικά μία ποιοτικής σχέσης είναι:

Θεματολογία

Κουτσομπολιό, τα νέα της ημέρας, ο καιρός… είναι η θεματολογία που θα έρθει συχνά σε συζητήσεις. Το ζήτημα είναι ΄κι αν είναι μόνο αυτά τα θέματα που συζητάμε;. Πόσο πια να σχολιάσεις τι είπε το φιλικό σου ζευγάρι; Πόσο να αναλύσεις τις τιμές που αυξάνονται στο σούπερ μάρκετ; Πόσο να συζητήσεις για τον καύσωνα που θα έρθει τις επόμενες ημέρες; Αν η συζήτηση για να προχωρήσει έχει ανάγκη από θέματα που είναι έξω από την ζωή, την εμπειρία, το σώμα και το συναίσθημα των δύο, μάλλον οι δύο αυτοί δεν είναι αρκετοί ή δεν είναι αρκετά κοντά. Είναι οκ, όμως δεν είναι αυτό που χαρακτηρίζει τις κοντινές, ειλικρινές και ποιοτικές σχέσεις.

Συχνότητα

Ναι, δεν είναι εύκολο μέσα στην καθημερινότητα να διατηρηθεί μία διαρκής επαφή. Θα υπάρξουν διαλείμματα, θα υπάρχει διαφορά στο ωράριο, θα υπάρχουν μέρες δύσκολες ή και άλλες που θα θέλεις να αποσυρθείς. Αυτό όμως που είναι το κριτήριο είναι το πόσο συχνά αναζητάς και σκέφτεσαι τον άλλον. Πόσες φορές τις τελευταίες μέρες σκέφτηκες ‘αυτό θα άρεσε στον/στην…’ και πόσες άλλες είπες ‘αυτό μου το είχε πει και ο/η…’; Είναι μερικές στιγμές μες την ημέρα σου που αν και περνούν φευγαλέα και σχεδόν απαρατήρητες, έχουν μία πιο βαθιά σημασία για εσένα. Γιατί πρόκειται για σκέψεις, αναμνήσεις, αισθήσεις που προκύπτουν και αποκαλύπτουν την προσωπική σου σύνδεση με το άλλον άτομο. Που ακόμη και έμμεσα, είναι συχνά μαζί σου. Μην ντραπείς να του το μεταφέρεις με την πρώτη ευκαιρία!

Εμπιστοσύνη

‘Με απασχολεί κάτι αλλά τώρα με αυτόν να το συζητάω;’ – αυτό είναι αρκετό για να δείξει πόση εμπιστοσύνη δεν έχει η σχέση σου με το άλλο πρόσωπο. Αν υπάρχουν φίλτρα σχετικά με το τι θα κάνει ο άλλος την πληροφορία που θα του δώσεις, αν αυτό θα χαλάσει την επαφή σας, αν θα λειτουργήσουν πιο έμμεσες και κρυφές διαδικασίες στο μυαλό του και άλλα αντίστοιχα σενάρια, μάλλον δεν έχουμε να κάνουμε καν με σχέση. Η εμπιστοσύνη και από τις δύο πλευρές, η ειλικρίνεια, ο σεβασμός, η ικανότητα να μοιραστώ και η συνέπεια και των δύο, αποτελούν την βάση κάθε σχέσης που δεν θα διαλυθεί με την πρώτη δυσκολία. Μία ποιοτική σχέση, μου επιτρέπει να μην είμαι καλά, να ζητάω βοήθεια, να λέω στον άλλον τι πιστεύω για εκείνον, να μπορώ να πω ‘όχι’, να μοιράζομαι δυσκολίες και με κάνει να νιώθω αγάπη.

Ναι, θέλουμε όλοι τέτοιες σχέσεις. Αλλά, ναι, είναι δύσκολες και σπάνιες. Κυρίως επειδή θέλουν προσπάθεια και υπομονή, αγάπη και δοκιμή. Η σχέση είναι ένας ζωντανός οργανισμός που θέλει καθημερινά αγάπη και συνθήκες κατάλληλες για να επιβιώσει και να ανθίσει.

Και αν ο άλλος δεν μπορεί όπως θέλεις, δεν είναι ταιριαστός σου. Αντίστοιχα, δεν είσαι κι εσύ ταιριαστός για εκείνον. Είναι καλύτερα και για τους δύο να το αφήσετε, παρά να το ζορίζετε.

Μην φοβάσαι να μιλήσεις ανοιχτά! Μην φοβάσαι να πλησιάσεις!

Ας έχουμε μία ποιοτική ζωή, μέσα από όμορφες σχέσεις!

 

Δημοσιευμένο άρθρο στο InStyle.gr

Similar Posts