Στυτική δυσλειτουργία

Τι συμβαίνει όταν η στύση δεν έρχεται με ευκολία;…

 

Την φορά που ενώ εκείνος ήθελε, δεν μπορούσε να κάνετε σεξ.

Τότε που ενώ υπήρχε επαφή, χάθηκε η στύση.

Όταν το σεξ μειώθηκε γιατί κάθε φορά ήταν και πιο δύσκολο να έχει στύση.

Είναι αυτό στυτικό πρόβλημα;

Αλλιώς γνωστή ως στυτική δυσλειτουργία, πρόκειται για την κατάσταση όπου ο άντρας δεν είναι ικανός να αποκτήσει και να διατηρήσει μία στύση ικανή για διείσδυση. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται σε 1 στους 2 άνδρες καθ’όλη την διάρκεια της ενεργής σεξουαλικής του ζωής. Ένα μεμονωμένο περιστατικό δεν σημαίνει και πρόβλημα, καθώς είναι πολλοί οι λόγοι που σε μία δεδομένη στιγμή, ο σύντροφός σου μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολία με την στύση του καθώς μπορεί να τον απασχολεί κάτι που δεν του επιτρέπει να συγκεντρωθεί στην μεταξύ σας επαφή.

Οι λόγοι

Η παρουσία στυτικού προβλήματος μπορεί να κρύβει τόσο ψυχολογικούς όσο και οργανικούς λόγους, καθώς επίσης και την συνύπαρξη των δύο. Κατά την βιβλιογραφία, φαίνεται οι ψυχολογικοί λόγοι να προκαλούν το πρόβλημα στις πιο νεαρές ηλικίες, οι οργανικοί λόγοι μετά την μέση ηλικία και η μικτή αιτιολόγηση στις ακόμη μεγαλύτερες ηλικίες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως πως οι νεαροί άντρες αναζητούν ευκολότερα μία οργανική αιτία πίσω από το πρόβλημά τους, ενώ οι μεγαλύτεροι ελπίζουν να είναι κάτι ψυχολογικό και όχι-ένα ακόμη-οργανικό πρόβλημα.

Ψυχολογικά αίτια

Κυρίως στις πρώτες 10ετίες της ενεργής σεξουαλικής ζωής του άντρα, οι παράγοντες που αναφέρονται παρακάτω, προκαλούν παροδικό ή και μόνιμο στυτικό πρόβλημα. Παγιδευμένος σε αυτά, προσπαθεί είτε κάνοντας υπερπροσπάθεια είτε αποφεύγοντας την επόμενη στυτική αποτυχία να διορθώσει το πρόβλημα, όμως καταφέρνει μόνο να το διαιωνίζει.

Άγχος: ο νούμερο 1 εχθρός της στύσης. Πολλοί είναι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να κάνουν τον άντρα να δυσφορεί. Επαγγελματικά και οικονομικά άγχη, προβλήματα στην οικογένεια ή στο φιλικό περιβάλλον, η χαμηλή ποιότητα ζωής και τόσα άλλα καθημερινά, μπορεί να τον απασχολούν τόσο που να απορροφούν κάθε όρεξη για σεξουαλικά παιχνίδια. Δεν είναι σπάνιο, στην προσπάθειά του να τα πολεμήσει, ο άντρας να προσπαθήσει να τα αγνοήσει και να μπει σε διάθεση σεξ. Εκεί είναι που θα τον προδώσει η στύση του καθώς η προσοχή του δεν θα είναι εστιασμένη στην επαφή του με την σύντροφο αλλά αποπροσανατολίζεται από τις σκέψεις του. Άγχος επίδοσης, πιο συγκεκριμένα, είναι η επιθυμία του να είναι σωστός εραστής, που δίνει στιγμές πάθους και οργασμούς στη σύντροφό του, συνδυαστικά ή όχι με άλλα άγχη, ξεκινά την σεξουαλική συνεύρεση με την ερώτηση «Θα είμαι αρκετά καλός; – Θα την ικανοποιήσω;». Η αγχωμένη έναρξη, δείχνει πως η στύση δεν θα είναι τόσο εύκολο να επιτευχθεί.

Κακή συναισθηματική κατάσταση: μία περίοδος που χαρακτηρίζεται από μία κακή διάθεση στην καθημερινότητά του, μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης και να προκαλέσει και απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας. Ως αποτέλεσμα, η στύση του άντρα μπορεί να είναι πεσμένη ή μη-επιτεύξιμη.

Κακή σχέση με την σύντροφο: συχνοί τσακωμοί και διαφωνίες που μπορεί να υπάρχουν τελευταία στην σχέση, ενδέχεται να μειώσουν την σεξουαλική του επιθυμία προς εσένα και να διανύει ένα διάστημα που επαναπροσδιορίζει την δική σας σχέση, που προβληματίζεται και δεν έχει ως κύριο μέλημα το σεξ. Βγάζοντάς το από την πρώτη γραμμή και αλλάζοντας το περιβάλλον της σχέσης σας, αλλάζει και η στυτική του λειτουργία.

Ελλιπής γνώσης γύρω από το σεξ: δεν είσαι σπάνιο, ένας άντρας να μην έχει μάθει την ρεαλιστική πλευρά του σεξ και παγιδευμένος στην εικόνα που προβάλλεται σε Επίσης, η εξοικείωση με το σώμα και την σεξουαλική του λειτουργία γίνεται κυρίως…από μόνη της, αφού μπορεί οι γονείς του να μην είχαν βρει τον σωστό τρόπο να του εξηγήσουν το σεξ. Ο αυνανισμός, μπορεί πέραν από συνήθεια ευχαρίστησης και εκμάθησης, να γίνει και μία αγαπημένη του ρουτίνα και να αναζητά την ίδια ακριβώς συνθήκη και κατά το σεξ.

Οργανικά αίτια

Καθώς η στύση, εκτός της διάθεσης, έχει ανάγκη την καλή αγγειακή και νευρολογική λειτουργία του οργανισμού, αυτά φθείρονται με την πάροδο του χρόνου και έτσι παρασύρουν μαζί και την στύση. Συγκεκριμένα, μετά τη μέση ηλικία, οι ακόλουθες παθήσεις επηρεάζουν την στύση: αγγειακές, νευρολογικές, ορμονικές, προβλήματα σπονδυλικής στήλης, φαρμακευτική αγωγή και κατάχρηση ουσιών.

Η λύση

Αναφορικά με την περίπτωση που κάποια ψυχολογική δυσκολία προκαλεί το πρόβλημα της στύσης, ο ειδικός σεξουαλικής υγείας θα βοηθήσει τόσο τον άντρα όσο και το ζευγάρι για να το ξεπεράσουν. Ο οργανικός έλεγχος σε ουρολόγο-ανδρολόγο συνίσταται, ειδικότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες. Στην περίπτωση που υπάρχει μία από τις αναφερόμενες οργανικές παθήσεις και παρατηρείται στυτικό πρόβλημα, ο θεράπων ιατρός μπορεί να συμβουλέψει τόσο αναφορικά με την πάθηση όσο και με την φαρμακευτική αγωγή και πως επηρεάζουν την στύση.

Similar Posts