Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Γιατί κάποια ζευγάρια σταματούν να κάνουν σεξ;

Οι λόγοι της απουσίας σεξ σε μια σχέση και οι τρόποι αντιμετώπισης

Γίνεται λόγος γύρω από το καλό και το κακό σεξ, το πόσο συχνά χρειάζεται να κάνουμε και όλα αυτά τα θέματα που θα κάνουν τη σεξουαλική μας ζωή πιο υγιή και πιο…φυσιολογική. Αλλά τι γίνεται όταν το σεξ έχει άλλου είδους ζητήματα και τελικά δεν υπάρχει (σχεδόν) καθόλου;

Δεν είναι ανησυχητικό να μην κάνεις σεξ με τον σύντροφό σου για ένα διάστημα, είναι κάτι που συμβαίνει. Βέβαια, πολλοί αναρωτιούνται πόσο σεξ πρέπει να κάνουν και πόσο είναι αρκετό και κάνουν τέτοια αναζητήσεις σε αντίστοιχα άρθρα που αντί να πάρουν τελικά απαντήσεις, παίρνουν άγχος και πίεση για να γίνουν ΄νορμάλ’. Δεν υπάρχει ένας μαγικός αριθμός, αυτό που υπάρχει είναι η σχέση και οι ανάγκες της που είναι μοναδικές. Ακόμη και το ίδιο άτομο, με διαφορετικούς συντρόφους, βρίσκει διαφορετικό σεξ αρκετό και ικανοποιητικό, συνεπώς δεν υπάρχει κάποιο passpartout.

Μπορεί ένας από τους δύο ή και οι δύο για κάποια περίοδο λόγω εξωτερικών παραγόντων αλλά και θεμάτων που μπορεί να έχουν προκύψει μεταξύ σας, να αποφεύγετε τη σεξουαλική επαφή. Το πρόβλημα ξεκινά όταν το σεξ δεν το επιθυμεί ένας από τους δύο ή και οι δύο και δεν έχουν πρόθεση να το συζητήσουν ή να το λύσουν, καθώς μερικές φορές δεν αναγνωρίζουν καν πως το σεξ τους έχει διαφοροποιηθεί.

Οι λόγοι που συνήθως ένα ζευγάρι αραιώνει την σεξουαλική του λειτουργία και καταλήγει να εγκλωβίζεται στην σιωπή και την καταπίεση καθώς φαίνονται αμιγώς σεξουαλικά θέματα που είναι και δύσκολο να τα συζητήσουν, είναι οι παρακάτω:

· Μειωμένο ή μηδενικό σεξουαλικό ενδιαφέρον από εσένα ή τον σύντροφό σου

Η χαμηλή σεξουαλική διάθεση μπορεί να είναι θέματα συναισθηματικό ή και οργανικό. Στη συναισθηματική πλευρά, περιλαμβάνονται τόσο προβλήματα της ίδιας της σχέσης, όσο και θέματα που απασχολούν τον σύντροφο, ανεξάρτητα και από τη σχέση και από το σεξ, όπως δυσκολίες στη δουλειά που μπορεί να απορροφούν την ενέργεια και το ενδιαφέρον του και να χρωματίζουν αρνητικά όλη την καθημερινότητά του. Στις περιπτώσεις οργανικών αιτίων, είναι απαραίτητο η επίσκεψη σε γιατρό ώστε να δοθούν οι απαραίτητες εξετάσεις και κατευθυντήριες γραμμές αντιμετώπισης.

Επιπλέον, καθώς το σεξ μπορεί να γίνεται απαιτητικό ή υποχρεωτικό ή καθώς ο σύντροφος μπορεί να αλλάζει, υπάρχουν κάποιες παράμετροι που δεν είναι τόσο εύκολο να εντοπιστούν και χρειάζονται μία πιο εξειδικευμένη αναζήτηση. Όπως όλη η σχέση, έτσι και το σεξ θέλει φροντίδα και ενδιαφέρον, χωρίς να το θεωρούμε δεδομένο.

· Δεν υπάρχει σεξουαλικό ενδιαφέρον για τον σύντροφο

Οι σεξουαλικές προσεγγίσεις δεν είναι και από τους δύο συντρόφους και ο ένας είναι από ελάχιστα έως και καθόλου πρόθυμος. Αυτό μπορεί να έχει διάφορες εξηγήσεις αναφορικά με τη σχέση του ζευγαριού. Και οι υποθέσεις που μπορεί να γίνονται από τον ‘εγκαταλελειμένο’ σύντροφο είναι πολλές. Τις περισσότερες φορές το σεξ αποφεύγεται ή γιατί δεν είναι ενδιαφέρον ή γιατί υπάρχει ανάγκη να κρυφτεί κάτι. Από ένα πρόβλημα υγείας μέχρι και μία παράλληλη σχέση. Συχνά, οι άντρες για παράδειγμα δείχνουν να μην έχουν σεξουαλικό ενδιαφέρον για να αποκρύψουν ένα πρόβλημα με τη στύση τους ενώ οι γυναίκες από την άλλη, θέλοντας να αποφύγουν ένα καταναγκαστικό σεξ που ο σύντροφος όλοι επιβάλλει, δηλώνουν πως δεν έχουν γενικά σεξουαλικό ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση όμως, όταν ο ένας από τους δύο δείχνει σεξουαλικά μη-διαθέσιμος, είναι απαραίτητο να συζητηθεί η κατάσταση προτού τα σενάρια διανθίσουν στο μυαλό του άλλου.

· Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή

Αν υπάρχει μία σεξουαλική εμπειρία κατά την οποία υπήρξε πόνος και αυτό ακολουθείται από αντίστοιχα επώδυνες σεξουαλικές επαφές, συχνά θα επιλεχθεί το σεξ να αρχίσει να αποφεύγεται. Μία επώδυνη εμπειρία, σχεδόν αυτόματα, θα αποτυπώσει το σεξ ως επώδυνο και το σώμα θα αντιδρά αρνητικά σε αυτό όσο περνάει ο καιρός. Τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες, το σεξ μπορεί να γίνει επώδυνο για ψυχικούς ή και οργανικούς λόγους. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να διερευνηθεί αν υπάρχουν σκέψεις και συναισθήματα ή αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα γυναικολογικό ή ανδρολογικό που κάνουν το σεξ λιγότερο απολαυστικό και περισσότερο τρομακτικό.

Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες που υπάρχουν στη σεξουαλική σας ζωή;

-Συζήτηση με αμεσότητα και ειλικρίνεια – χωρίς να ξεχνάτε πως πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα, συνεπώς χρειάζεται να μην γίνει κανείς επιθετικός σκοπεύοντας να πληγώσει τον άλλον ώστε να τον κινητοποιήσει, καθώς τα αποτελέσματα είναι κυρίως τα αντίθετα.

-Δείξτε ενδιαφέρον και όχι επικριτικότητα – αντί να προσεγγίσετε το θέμα του σεξ με κριτικό βλέμμα και απαιτήσεις, χρησιμοποιήστε ερωτήσεις που να δείχνουν πως ενδιαφέρεστε και νοιάζεστε να βρείτε από κοινού λύση στους προβληματισμούς σας.

-Απευθυνθείτε σε γιατρό – γυναικολόγο ή ουρολόγο/ανδρολόγο ανάλογα με το πρόβλημά σας ώστε να εντοπίσετε την οργανική φύση καθώς και τη λύση.

-Απευθυνθείτε σε ειδικό – ψυχολόγο/sex therapist στις περιπτώσεις όπου το σεξ εμφανίζει προβλήματα λόγω δυσκολιών της σχέσης ή λάθος και ελλιπών πληροφοριών αναφορικά με το σεξ. Δεν είναι ανάγκη να τα ξέρουμε όλα, υπάρχει πάντα ο κατάλληλος ειδικός που θα μας καθοδηγήσει για να διαχειριστούμε τις δυσκολίες μας τόσο από κοινού όσο και ο καθένας ατομικά.

Όλες οι σχέσεις, αλλά και κάθε σύντροφος ξεχωριστά, έχει δικαίωμα να εκφράζεται σεξουαλικά και να απολαμβάνει το σεξ. Καθώς λοιπόν, οι τρόποι διαχείρισης είναι εύκολα προσβάσιμοι, ας μην γινόμαστε οι ίδιοι τροχοπέδη στη σεξουαλική μας ευχαρίστηση.

Δημοσιευμένο άρθρο στο Joytv.gr