Κορονοιός: Βασικές οδηγίες

Συναισθήματα

Είναι οκ να έχεις ταραχή και ανησυχία, για εσένα και για τους γύρω σου. Το αίσθημα του φόβου είναι αναμενόμενο και απόλυτα φυσιολογικό σε τέτοιες συνθήκες. Ο φόβος ενισχύεται από περιορισμένες πληροφορίες και καταπίεση των συναισθημάτων, για αυτό ενημερώσου και εκφράσου! Έχε στο νου σου την πραγματικότητα και εστίασε σε όσα έχουν όντως συμβεί, προτού ξεκινήσεις την παράλογη σκέψη που θα σου εντείνει και την ανησυχία. Να μοιράζεσαι τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου και να έχεις διάθεση να ακούσεις τους άλλους – πάντα με κριτική σκέψη.

Υγιεινή

Είναι απαραίτητο να έχεις προσωπική και σωματική υγιεινή. Αυτό αφορά από τα χέρια σου και το σώμα σου, ως την διατροφή σου και την κοινωνικοποίησή σου. Ισορροπημένη διατροφή, λίγη σωματική άσκηση, αποφυγή ουσιών, αλκοόλ και καπνίσματος, καλός ύπνος και ευχάριστες κοινωνικές επαφές, ενισχύουν και προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.


Σημαντικό είναι πως αυτές οι οδηγίες δεν ισχύουν μόνο τώρα λόγω του ιού, είναι οι βασικές οδηγίες που καθημερινά οφείλουμε να ακολουθούμε.

Ενημέρωση

Προτίμησε την επιστημονική και άρτια, όχι μόνο τη γενικευμένη και καταστροφική ενημέρωση μέσα από ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές. Οι αναπαραγωγή ξανά και ξανά των ίδιων τραγικών και ‘φουσκωμένων’ ειδήσεων, δίνει στον εγκέφαλό μας το μήνυμα πως πρέπει να φοβάται περισσότερο, αναζητά λοιπόν περισσότερες τρομακτικές ειδήσεις, ανησυχεί περισσότερο και καταλήγει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Αναζήτησε δεδομένα για τον πραγματικό κίνδυνο καθώς και τις ωφέλιμες μεθόδους πρόληψης αλλά και θεραπείας. Για απορίες και ερωτήσεις, να συλλέγεις πληροφορίες από επιστημονικά μέσα, το τηλέφωνο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας 1135 καθώς και τις αρμόδιες αρχές (Υπουργείο Υγείας – Διεθνής Οργανισμός Υγείας)

Μην απομονώνεσαι και μην ‘κόβεις’ όλα όσα κάνεις κανονικά στην καθημερινότητα σου. Απέφυγε τις πολύ κοντινές σωματικές επαφές με όσους έχουν συμπτώματα, φρόντισε την προσωπική σου υγιεινή αλλά και του χώρου σου, τόσο για σένα όσο και για τα άτομα που είναι ευπαθή. Είναι μία συνθήκη που χρειάζεται ψυχραιμία και ενημέρωση, αυτοέλεγχο και προσωπική ευθύνη.

Φρόντισε τον εαυτό σου! Η πιο ασφαλής και σημαντική οδηγία.

 

Similar Posts