Περί γάμου: Ήρθε η ώρα;

Και είστε μαζί τόσο καιρό που πλέον σκέφτεστε πως το να γεράσετε μαζί και να μοιράζεστε την ζωή σας για πάντα είναι η ευχή σας. Και για αυτό προκύπτει και η ανάγκη να γιορτάσετε το μαζί σας, να το μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας, να κάνετε ένα πάρτυ για να είστε όλοι μαζί. Με άλλα λόγια, σκέφτεστε τον γάμο.

Και είναι γεγονός, η απόφαση να παντρευτεί ένα ζευγάρι μπορεί να είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις στη ζωή. Το πότε, το πώς, το με ποιούς, το πού, το γιατί, πρόκειται για ένα μεγάλο κολάζ με πολλές δράσεις και αποφάσεις.

Επιπλέον, χρειάζεται να συμφωνήσουμε ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αυτήν την απόφασηΟι προσωπικές ανάγκες και οι προσδοκίες των συντρόφων, η σταθερότητα και η δυναμική της ίδιας της σχέσης, η οικονομική διαχείριση και η κοινωνική πίεση είναι μόνο μερικοί από αυτούς. Αυτό καθιστά απαραίτητο να υπάρξει χώρος, χρόνος , συζήτηση, σεβασμός και διερεύνηση.

Ο γάμος σαν έννοια, πόσω μάλλον σαν απόφαση, εύκολα μπορεί να ενεργοποιήσει σκέψεις, συμπεριφορές και αισθήσεις απρόσμενες. Είναι μία φάση όπου εμφανίζονται αμφιβολίες και ανησυχίες σχετικά, για παράδειγμα, με την ικανότητα, αλλά και την διάθεση να διατηρήσουν οι σύντροφοι μια μακροχρόνια σχέση. Η ανησυχία για την συνέπεια του άλλου, ο φόβος της δέσμευσης, ο φόβος της εγκατάλειψης καθώς και η αναποφασιστικότητα, συνηθίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους όταν η συζήτηση έχει ως θέμα τον γάμο. Επίσης, για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πίεση από τους γονείς για παράδειγμα, για να παντρευτούν πιο γρήγορα ή να επιλέξουν τον τέλειο σύντροφο, η κατάσταση αυτή μπορεί να γίνει ακόμη πιο φορτική και η κρίση τους να μην είναι καθαρή, ειλικρινής και ούτε καν δική τους στο τέλος.

Πως να γίνει το «βίος ανθόσπαρτος» πραγματικότητα;

Υπάρχουν, λοιπόν, ορισμένα βήματα που χρειάζεται με ειλικρίνεια και ηρεμία να ακολουθήσει το ζευγάρι προτού καταλήξει στην απόφασή του αναφορικά με τον γάμο.

Σε ατομικό επίπεδο, γίνονται πολλές εσωτερικές διαδικασίες όπως η επίγνωση, η ανάλυση, η διαπραγμάτευση, αλλά και ο στοχασμός. Αυτη η ροή δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αντιθέτως είναι εξαιρετικά σημαντικό. Είναι ένδειξη πως ο κάθε σύντροφος αναλαμβάνει την ευθύνη του και να δηλώνει καθαρά και άμεσα τις θέσεις και τις ανάγκες του, από την ειλικρινή του θέση.

Προχωρώντας στο ζευγάρι τώρα, τα πράγματα δεν έχουν ουσιαστικά μεγάλη διαφορά. Όταν βρισκόμαστε σε μια σχέση, είναι σημαντικό να συζητήσουμε ορισμένα βασικά θέματα για να διερευνήσουμε εάν είμαστε συμβατοί με τον σύντροφό μας ώστε να προχωρήσουμε έτσι κι αλλιώς. Η συμβατότητα δημιουργεί και ένα πλαίσιο ασφάλειας, υποστήριξης και ισορροπίας, που μας επιτρέπει να προχωράμε στην ζωή με σιγουριά. Είναι μη-ρεαλιστικό να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία σχέση που δεν θα έχει δύσκολες φάσεις, προβλήματα και διαφωνίες. Όμως είναι σημαντικό, να έχουμε επίγνωση των πιο απαιτητικών ζητημάτων και να έχουμε και οι δύο την ευθύνη μας σε αυτά.

Ως φύλλο πορείας πριν τον γάμο λοιπόν, παρακάτω υπάρχουν 9 ερωτήσεις που θα βοηθήσουν να ρίξετε φως σε σκοτεινά σημεία που κάποιες φορές δεν προτιμάμε να συζητάμε, μέχρι να γίνουν τεράστιες πληγές.

Σας προσκαλώ να χρησιμοποιήστε την λίστα αυτή για να συζητήσετε, να διερευνήσετε και φυσικά να γνωρίσετε ο ένας τον άλλον καλύτερα, ώστε να θεμελιώσετε την σχέση σας ακόμη βαθύτερα – αυτός δεν είναι εξάλλου ο σκοπός του γάμου;

1. Διαφωνίες και συγκρούσεις – Επιτρέπεται να μαλώνουμε ή ζούμε μόνιμα στην ουτοπική αρμονία; Ποιοι είναι οι τρόποι που συνηθίζουμε να συγκρουόμαστε και πόσο μας βοηθούν;
2. Γονεϊκότητα – Θέλουμε παιδιά; Και αν ναι, τι νόημα δίνει ο καθένας στην γονεϊκότητα;
3. Δικό μου ή Δικό μας – Πότε οι υποχρεώσεις μας είναι ατομικές;
4. Συμβατότητα και επιλογές – Είναι οκ να είμαστε διαφορετικοί, αλλά συναντιόμαστε με ικανοποιητικό τρόπο σε σημαντικά θέματα όπως πχ τα χρήματα;
5. Αυτονομία – Πως νιώθουμε όταν κάνουμε πράγματα ο ένας ανεξάρτητα από τον άλλον;
6. Σεξ – Πόσο σημαντικό είναι το σεξ για σένα και τι σημαίνει για την σχέση μας;
7. Επικοινωνία – Είναι εύκολο να επικοινωνήσουμε ή έχουμε συχνές παρεξηγήσεις; Που εντοπίζεται η δυσκολία;
8. Παρελθόν – Υπάρχουν παλιότερα περιστατικά που δεν έχουμε συζητήσει και έχουν μείνει σε εκκρεμότητα;
9. Μέλλον – Πώς βλέπεις εμάς σε 10 χρόνια;

Εφόσον οι παραπάνω ερωτήσεις δημιουργήσουν ένα γόνιμο έδαφος συζήτησης και εξέλιξης για εσάς, η σχέση σας φαίνεται να έχει την ωριμότητα και την δυναμική να μετακινηθεί σε μία άλλη φάση, όπως αυτή του γάμου.

Όταν συζητάτε για τον γάμο σας, είναι σημαντικό να αναλογιστείτε λοιπόν θέματα όπως τα παραπάνω, που επηρεάζουν τη ζωή σας και τη σχέση σας με τον σύντροφό σας. Η αμοιβαία κατανόηση και υποστήριξη είναι από τους πιο σημαντικούς πυλώνες για μία μακροχρόνια σχέση και έναν γάμο με πλούσια πορεία, χώρο για εξέλιξη και αγάπη.

Δημοσιευμένο κείμενο στο LadyLike.gr

Similar Posts