“Οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε”

Σίγουρα θα έχεις ακούσει αυτή την έκφραση. Ισχύει όμως; Και αν ναι, για ποιον λόγο;

Την οικογένεια τη συναντάμε από τη στιγμή που γεννιόμαστε και τα μέλη της μας συνοδεύουν για αρκετά χρόνια στη ζωή μας. Δεν ερχόμαστε στον κόσμο με φίλους. Οπότε, ποια ανάγκη μας κάνει να δημιουργούμε φιλίες όσο μεγαλώνουμε; Από τα γραπτά του Αριστοτέλη κιόλας, έχει αναφερθεί πως οι ομοιότητες μας φέρνουν κοντά στους άλλους και αγαπάμε όσους μας μοιάζουν (“Η φιλία είναι μία ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα”). Καθώς, λοιπόν, υπάρχει έστω κι ένα άτομο με το οποίο μοιράζεσαι κοινά ενδιαφέροντα, χαρακτηριστικά, προτιμάτε το ίδιο φαγητό,  ή την ίδια μουσική, αυτό είναι ένα άτομο που είναι πολύ πιθανό να γίνει φίλος σου.

Και ποιο είναι το κέρδος της φιλίας; Παρακάτω θα βρεις τα βασικά 6 οφέλη έχεις όταν έχεις φίλους.

1. Ειλικρίνεια

Από τα κύρια συστατικά μίας φιλίας που θα σε βοηθά στη ζωή σου, είναι η ειλικρίνεια. Χωρίς ψέματα και υπερβολές, ένας πραγματικός φίλος θα είναι εκεί για να σου πει ακόμη κι όσα σε δυσαρεστήσουν. Η φιλία έχει αποδειχθεί να είναι η πιο ειλικρινής μορφή σχέσης, καθώς μπορείς να συζητήσεις με μεγαλύτερη άνεση από ό,τι με την οικογένειά σου ή τον σύντροφό σου.

2. Θετική και αρνητική ενίσχυση

Είτε για κάποια επιτυχία σου, είτε για κάποια αποτυχία σου, ανεξαρτήτως μεγέθους, ο φίλος σου θα είναι εκεί να σου πει την άποψή του χωρίς να υπερβάλλει ή να αποκρύπτει στοιχεία. Ένας φίλος μπορεί να μοιραστεί μαζί σου τη χαρά σου, ακόμη ίσως εκείνος να αντιληφθεί ένα κατόρθωμά σου προτού το συνειδητοποιήσεις εσύ ο ίδιος. Βέβαια, σε περίπτωση που δεν πετύχεις αυτό που προσπαθούσες ή δεν έκανες πραγματική προσπάθεια, ο φίλος σου και πάλι θα είναι παρών για να στεναχωρηθεί μαζί σου ή να σε “μαλώσει”, και μετά να βρείτε εναλλακτικά σχέδια για την επόμενη φορά.

3. Μειωμένο στρες

Είναι πολλές οι έρευνες που έχουν αποδείξεις πως το στρες μειώνεται ανάλογα με την ποιότητα των φιλικών μας σχέσεων. Οι κακές σχέσεις ή η μοναξιά προκαλούν διάφορα προβλήματα στην καθημερινότητά μας, σωματικά και ψυχικά, με αποτέλεσμα να είμαστε περισσότερο αγχωμένοι και με ένταση. Έχοντας, όμως, φίλους, ακόμη και μία συζήτηση για το άγχος σου από τη δουλειά, μπορεί να σε ανακουφίσει.

4. Προτεραιότητες

Η άποψη του φίλου σου θα είναι μία βοήθεια όταν μπερδεύεσαι και πελαγώνεις, όταν ξεχνάς τις ανάγκες σου και τις αντικαθιστάς με τη δουλειά σου, τη σχέση σου ή με κάτι άλλο εκτός του εαυτού σου. Καθώς εκείνος σε ξέρει πραγματικά, θα μπορεί και να αναγνωρίσει πότε δεν είσαι και πολύ ο εαυτός σου και θα σου υπενθυμίζει τις προτεραιότητές σου ή θα σε βοηθά να τις αναδιαμορφώσετε.

5. Φροντίδα

Καθώς τα συναισθήματα που υπάρχουν ανάμεσα στους φίλους έχουν στοιχεία που μοιάζουν και με τις οικογενειακές αλλά και με τις ερωτικές σχέσεις, είναι σίγουρο πως η φροντίδα θα είναι παρούσα σαν διαδικασία. Τόσο προς τον φίλο σου και άλλο τόσο ως προς τη σχέση σας, χρειάζεται να έχετε ενδιαφέρον και φροντίδα. Αυτό σημαίνει πως, αφού πρόκειται για ένα σημαντικό άτομο για σένα, θέλεις να είναι καλά σωματικά και συναισθηματικά, και προσπαθείς να τον βοηθήσεις και να τον στηρίξεις είτε για να φτάσει είτε για να μείνει σε αυτή την κατάσταση. Με τον τρόπο που φροντίζεις τον εαυτό σου, μπορείς λοιπόν να φροντίσεις και τους φίλους σου.

6. Σχέση – πρότυπο

Εφόσον αυτά τα 6 στοιχεία χαρακτηρίζουν τις σχέσεις με τους φίλους σου, πρόκειται για σχέσεις που θεωρούνται πρότυπο το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις και στις υπόλοιπες σχέσεις της ζωής σου. Μαθαίνοντας τον εαυτό σου μέσα από τη διάδραση με τους φίλους σου, μπορείς  να παρατηρείς και τις αντιδράσεις τους. Με τον τρόπο αυτό, μαθαίνεις με τον πιο άμεσο και βιωματικό τρόπο πως να δέχεσαι αλλά και δίνεις μέσα σε μία σχέση. Πιο συγκεκριμένα, μία ασφαλής φιλία μπορεί να είναι το καλούπι για να δημιουργείς και άλλες ασφαλείς σχέσεις, χωρίς μυστικά, ψέματα και καχυποψία, σε φιλικό, ερωτικό, οικογενειακό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πως οι σχέσεις των αντρών έχουν ως σκοπό να στηρίζουν και να φροντίζουν ο ένας τον άλλον, ενώ στόχος στις φιλίες που κάνουν οι γυναίκες είναι να παρέχουν κυρίως και δευτερευόντως να δέχονται υποστήριξη και βοήθεια από τις φίλες τους.

Και με βάση τον Αμερικάνο συγγραφέα E. Hubbard “ο φίλος σου είναι ο άνθρωπος που ξέρει τα πάντα για σένα και, παρόλα αυτά, ακόμα σε συμπαθεί”, γι’ αυτό, μην ξεχνάς τη σημαντικότητα της σχέσης σας.

Δημοσιευμένο άρθρο στο Joytv.gr 

Similar Posts