Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία: Να, τι φταίει και δεν έχεις όρεξη για σεξ

Από πρόσφατες έρευνες έχει φανεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό και των δυο φύλων βιώνει μείωση της σεξουαλικής του διάθεσης. Σύμφωνα με τις στατιστικές, 1 στις 10 γυναίκες αντιμετωπίζει έντονα το πρόβλημα αυτό στην ερωτική της ζωή. Οι άνδρες συχνά έχουν την τάση να «κουκουλώνουν» το πρόβλημά, όμως η δυσφορία που κουβαλούν γίνεται φανερή με κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία, όπως είναι η στυτική δυσλειτουργία, η πρόωρη εκσπερμάτιση αλλά και η καθυστερημένη εκσπερμάτιση. Όταν ένας σύντροφος για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχει σεξουαλικές επαφές λόγω αποφυγής, καταλήγει να έχει υποτονική σεξουαλική επιθυμία και οι ερωτικές του φαντασιώσεις γίνονται ελάχιστες ή και μηδενικές, τότε πια έχουμε να κάνουμε με μία σεξουαλική διαταραχή.

Οι λόγοι που παρουσιάζονται πιο συχνά πίσω από τη μείωση της σεξουαλικής διάθεσης είναι οι ακόλουθοι:

●      Ορμονικές αλλαγές

Πιο έντονα αυτό παρουσιάζεται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και κατά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες, ενώ για τους άντρες, μετά την ηλικία των 50 που παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης.

●      Έλλειψη οργασμού κατά τη σεξουαλική πράξη

Η επανάληψη μίας σεξουαλικής πράξης που δεν θα τελειώσει με οργασμό, χτίζει στο μυαλό του ατόμου μία εικόνα αποτυχίας και η συσσώρευσή της μπορεί να οδηγήσει στην αποφυγή του σεξ.

●      Αρνητικά συναισθήματα προς τον σύντροφο και/ή τη σχέση

Είτε οι τσακωμοί και οι διαφωνίες με τον σύντροφο είτε ζητήματα που αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε μέσα στη σχέση, αλλάζουν την ισορροπία της συνύπαρξής μας.  Συχνά, το σεξ μπορεί να στερηθεί από τον σύντροφο ως μία μορφή τιμωρίας που δεν ενδιαφέρεται για τον άλλον ή και για την ίδια τους τη σχέση.

●      Κούραση και μειωμένος ύπνος

Αν υπάρχει μία περίοδος που έχει έντονους ρυθμούς, αυξημένη κούραση και λίγο χρόνο για ποιοτικό ύπνο, η σεξουαλική επίδοση μπορεί να μην είναι αρκετά καλή – ειδικά, στην περίπτωση που δεν υπάρχει καν χρόνος για σεξ, άρα το σεξ μπορεί να μην είναι καν σκέψη.

●      Μειωμένη σεξουαλική ζωή και/ή σεξουαλικά ερεθίσματα

Ανάμεσα σε συντρόφους που είναι μαζί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχει βαρεμάρα ή μονοτονία. Επιπλέον, το σεξ μπορεί να μην ήταν ποτέ ικανοποιητικό και για αυτό, χωρίς να έχει συζητηθεί, απλώς να μειώνεται σταδιακά και να αποφεύγεται.

●      Προβλήματα υγείας

Τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, μία κατάσταση υγείας που θα τους ανησυχεί και θα τους ταλαιπωρεί, με ευκολία μπορεί να βγάλει το σεξ από την καθημερινότητα.

●      Επαγγελματικές δυσκολίες

Καθώς οι περισσότεροι στις ημέρες μας ζουν δύσκολες εργασιακές καταστάσεις, αυτές μπορεί να απορροφούν όλη τη διάθεση και την επιθυμία για σεξ. Συνδέεται συχνά μία σκέψη που για παράδειγμα μειώνει τον εαυτό του ατόμου, να το κάνει να μην επιδιώκει καν τη σεξουαλική επαφή με φόβο πως θα επιβεβαιώθει η κακή εικόνα που έχει για τον εαυτό του.

●      Προβλήματα οικονομικά

Όπως και τα επαγγελματικά προβλήματα, έτσι και οι οικονομικές καταστάσεις που δυσκολεύουν την καθημερινότητά του, μπορεί να οδηγήσουν το άτομο σε μία υποτονική σεξουαλική έκφραση και διάθεση.

●      Φαρμακευτική αγωγή

Όπως υπάρχουν φάρμακα που τονώνουν τη σεξουαλική μας διάθεση, έτσι υπάρχουν και φάρμακα τα οποία λειτουργούν ως εμπόδιο σ’ αυτή. Για παράδειγμα, αντικαταθλιπτικά, αντισταμινικά και σχετικά με τη θεραπεία του προστάτη φάρμακα, οδηγούν στην απώλεια της σεξουαλικής όρεξης.

●      Κατάθλιψη

Από τα κύρια συμπτώματα της κατάθλιψης είναι και η απώλεια σεξουαλικής διάθεσης. Συνεπώς, ένα άτομο με καταθλιπτική διάθεση και γενικότερα απώλεια διάθεσης για τον εαυτό του και την καθημερινότητά του, δεν θα νιώσει την ανάγκη να έρθει σε σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό του.

Όταν η αλλαγή στα επίπεδα σεξουαλικής διάθεσης γίνεται αντιληπτή, μπορεί να ψάξει μέσα του ο κάθε ένας για τον λόγο που προκαλεί τη μείωση αυτή. Στο σημείο αυτό είναι που η βοήθεια ενός ειδικού ψυχοθεραπευτή καθώς και του συντρόφου θα είναι πολύτιμη.

Αναφορικά με τις ορμονικές περιπτώσεις και τα προβλήματα υγείας, ειδικοί θεράποντες ιατροί είναι εκείνοι που μπορούν να βοηθήσουν και να ενισχύσουν τα επίπεδα της σεξουαλικής διάθεσης τόσο σε έναν άντρα όσο και σε μία γυναίκα.

Ας μην ξεχνάμε πως η μειωμένη σεξουαλική διάθεση αντιμετωπίζεται και θεραπεύεται αποτελεσματικά σήμερα.

Similar Posts