Μιας και στόχους συνηθίζεις να θέτεις κάθε Πρωτοχρονιά, προτείνω αυτή τη φορά να πάρεις αποφάσεις. Έχει αποδειχθεί, εξάλλου, πως πιο σίγουρα ακολουθούμε και ολοκληρώνουμε μία απόφασή παρά έναν στόχο. Επιπλέον, αν πάρεις μία απόφαση που θα αφορά ή θα την μοιραστείς με τον σύντροφο, τους φίλους ή την οικογένειά σου, θα είναι πιο εύκολο να την πραγματοποιήσεις κιόλας.

 

Παρακάτω, σου προτείνω 6 αποφάσεις που μπορείς να πάρεις και να προτείνεις και στους γύρω σου ώστε να είναι αυτή η χρονιά που θα γίνουν αλλαγές.

1-Δίνω και ζητώ ποιοτικό χρόνο

Χωρίς να στριμώχνεις και να αλλάζεις με πίεση και άγχος το πρόγραμμά σου, οργάνωσε τις ημέρες σου έτσι ώστε να μπορείς να είσαι όσο περισσότερο μπορείς εστιασμένη σε κάθε σου έργο. Συναντάς βιαστικά τους φίλους σου, τρέχεις τελευταία στιγμή να προλάβεις την ταινία στον κινηματογράφο με τον σύντροφό σου, ψωνίζεις δώρα τελευταία στιγμή για τα αδέλφια σου. Αντί για αυτά, επέλεξε να οργανώσεις το πρόγραμμά σου λίγο διαφορετικά ώστε να μπορείς να χωρέσεις αυτά που είναι υποχρεωτικά για τη δουλειά σου, για παράδειγμα, αλλά και όσα είναι αναγκαία για εσένα και θα σου προσφέρουν ποιοτικά συναισθήματα και απολαύσεις που θέλεις. Αντίστοιχα, πρότεινέ το και στους γύρω σου, όπως εκείνον τον φίλο σου που ποτέ δεν βλέπεις γιατί δουλεύει πολύ και δεν έχει χρόνο ή τη μητέρα σου που δεν βρίσκει ποτέ χρόνο να πάει μία βόλτα με τον μπαμπά σου.

2-Μαθαίνω να δέχομαι και να δίνω φροντίδα

Η φροντίδα του εαυτού ξεκινά σίγουρα από τον καθένα μας ξεχωριστά. Αν δηλαδή δεν ξέρω πως να φροντίσω εγώ τις προσωπικές μου ανάγκες, δεν θα καταφέρει να το κάνει για μένα κανένας άλλος – όσο κι αν προσπαθήσει. Συνεπώς, ο καθένας μας πρέπει να καταλάβει τον εαυτό του, τι τον ευχαριστεί και τι όχι, τι τον ξεκουράζει, τι τον πιέζει, τι τον κάνει να ηρεμεί και να ξεφεύγει. Από τον τρόπο που ετοιμάζεις πρωινό μέχρι και το πως ψωνίζεις ρούχα, υπάρχει πάντα μία μικρή δόση φροντίδας. Μάθε, λοιπόν, τι νιώθεις ως φροντίδα, ώστε να μπορείς να το δέχεσαι και από τους άλλους αλλά και να το δίνεις.

3-Εξελίσσω τον εαυτό μου

Οποιαδήποτε δραστηριότητα πρόκειται να σου μάθει κάτι καινούργιο, είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη. Τα βιβλία, η γυμναστική, η ενασχόλησή σου με την κηπουρική και άλλες ασχολίες, είναι μέρος της προσωπικής σου εξέλιξης, αφού σου προσφέρουν πληροφορίες και γνώσεις που θα τονώσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σου. Μπορείς να προτείνεις και στον σύντροφό σου, σε κάποιον φίλο ή μέλος της οικογένειάς σου, να ξεκινήσετε μαζί μία δραστηριότητα. Έτσι και θα έχετε και οι δύο να μάθετε κάτι νέο, όσο και θα περνάτε μαζί ποιοτικό χρόνο.

4-Προσέχω καθημερινά την υγεία μου

Αυτό δεν σημαίνει να πηγαίνεις καθημερινά σε γιατρούς! Αλλά, μέσα στην ημέρα σου, το φαγητό που τρως, η καρέκλα που κάθεσαι στη δουλειά, η ποσότητα νερού που πίνεις, τα παπούτσια που επιλέγεις να φοράς και διάφορες άλλες μικρές λεπτομέρειες, συσσωρευτικά μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σου, αν δεν είναι όπως τα χρειάζεται ο οργανισμός σου. Συνεπώς, δώσε προσοχή σε τέτοια σημεία και άκουσε το σώμα σου. Αν δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις και τρως μέσα στην ημέρα ό,τι βρεις για να ξεγελάσεις την πείνα σου, προσπάθησε να προσαρμόσεις το πρόγραμμά σου έτσι ώστε να προλαβαίνεις να μαγειρέψεις ένα θρεπτικό και υγιεινό γεύμα.

5-Κατανοώ το άγχος μου

Από τα πιο συνηθισμένα που θα ακούσεις είναι το “έχω πολύ άγχος και δεν ξέρω τι να κάνω”. Και επειδή δεν είναι εύκολο να ξεκινήσεις τη διαχείριση του άγχους απλά και μόνο επειδή ξέρεις ότι υπάρχει, έχω να προτείνω μία άλλη προσέγγιση: ξεκίνησε καταγράφοντας πότε παρατηρήσεις να έχεις άγχος, να νιώθεις πανικό ή να έχεις έντονο στρες και μετά χώρισε τις καταγραφές σου σε ρεαλιστικές και μη. Σιγά σιγά θα μάθεις το άγχος σου και αυτό είναι απαραίτητο αν θέλεις να το καταπολεμήσεις. Κατανοώντας το, θα κατανοήσεις και εσένα και, σε συνδυασμό με όσα έχω αναφέρει και παραπάνω, θα βρεις μία μέθοδο για να καταπραΰνεις άγχος σου. Μόνο μην ξεχνάς  πως το άγχος γεννά άγχος και έτσι μπορεί να το διαιωνίζεις όσο το αντιμετωπίζεις ως έναν ανεπιθύμητο επισκέπτη που θες να διώξεις.

6-Μαθαίνω να μένω μόνος

Αυτό που προτείνω είναι να έχεις προσωπικό χρόνο, να μένεις με τον εαυτό σου, και σε αυτόν τον χρόνο να μπορείς να κάνεις όσα ήδη διάβασες σχετικά με τη φροντίδα, την εξέλιξη και την υγεία σου. Σίγουρα απολαμβάνεις τη συντροφιά όλων των σημαντικών προσώπων της ζωής σου, είναι όμως χρήσιμο να βρεις και πως μπορείς να απολαύσεις τη συντροφιά του εαυτού σου. Σ’ αυτό το διάστημα, έχοντας απόσταση από σχέση, φίλους και οικογένεια, μέσα από μία ανασκόπηση, μπορείς να εντοπίσεις και όσα φέρνουν χαρά στη ζωή σου και να τα διεκδικήσεις πιο συχνά.

Με αυτή τη λίστα πιστεύω πως μπορείς να εμπνευστείς, να πάρεις αποφάσεις συγκεκριμένες και να ξεκινήσεις από αύριο κιόλας την προσπάθειά σου να κάνεις την χρόνια αυτή μία χρονιά επίτευξης,παραγωγικότητας και επιτυχίας σε κάθε τομέα, μαζί ή παράλληλα με τους αγαπημένους σου.

Εύχομαι η χρονιά αυτή να φέρει στα χέρια σου όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να ζεις όμορφα και δημιουργικά την κάθε μέρα σου.

Καλή χρονιά!

Similar Posts