Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Τα αίτια και πώς θα το αντιμετωπίσετε

Το σεξ περιέχει σκέψεις, αισθήσεις και ανάγκες, πέρα από το σεξ και αυτό συχνά προκαλεί προβλήματα. Αν μέσα από το σεξ, προσπαθήσεις να αποδείξεις ή να αποφύγεις κάτι, αργά ή γρήγορα θα αντιδράσει το σώμα σου σε αυτό. Ας μείνουμε λοιπόν στο γρήγορα… Τι συμβαίνει όταν το σώμα βιάζεται περισσότερο από όσο μπορεί κανείς να διαχειριστεί και συγκεκριμένα ένας άντρας χάνει τον έλεγχο της εκσπερμάτισής του και αυτή προκύπτει πολύ πιο σύντομα από ότι θα ήθελε;

Πρόωρη εκσπερμάτιση

H αδυναμία του άντρα να επιλέξει ή να καθυστερήσει την στιγμή που θα κορυφώσει τη διέγερση και την απόλαυση που παίρνει από τη σεξουαλική επαφή και ακούσια προκύπτει η εκσπερμάτιση, προτού το θελήσει αλλά και χωρίς να μπορεί να το αποτρέψει. Εφόσον παρουσιαστεί σε περισσότερος από τις μισές σεξουαλικές επαφές μέσα στο τελευταίο 6μηνο θεωρείται πλέον πρόβλημα. Ο χρόνος που έχει οριστεί είναι κάτω από 1 λεπτό  – όμως είναι κάτι που ποικίλει ανά περίπτωση και χρειάζεται να ληφθούν υπόψη και άλλες παράμετροι, για παράδειγμα. Ο άντρας ή το ζευγάρι, λόγω ανησυχίας, θυμού και απογοήτευσης, μπορεί να καταλήξουν να αποφεύγουν το σεξ αλλά και οτιδήποτε ερωτικό ανάμεσά τους.

Είναι ένα πρόβλημα αρκετά συχνό, που φτάνει στο δωμάτιο της θεραπείας μετά από μεγάλο διάστημα από την πρώτη του εμφάνιση. Τα άτομα που εμφανίζουν σε κάποια φάση της ζωής τους πρόωρη εκσπερμάτιση, κατά βάση είναι αγχώδη, πιεσμένα, τελειομανή ή/και εμμονικά. Συνεπώς, δυσκολεύονται να διαχειριστούν έντονες καταστάσεις ή καταστάσεις στις οποίες θα υπάρχει πιθανότητα αρνητικής κριτικής (όπως από τη νέα σύντροφο στο σεξ). Προκαλεί ντροπή και αμηχανία, με αποτέλεσμα η αποφυγή συζήτησης και αναζήτησης βοήθειας να είναι η πρώτη επιλογή για λύση.

Τα αίτια

Οι τελευταίες έρευνες έχουν καταλήξει πως η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μία ψυχολογική διαταραχή για το 80% των περιπτώσεων και επιπλέον, το ποσοστό των αντρών που δεν έχουν παρουσιάσει ποτέ δυσκολία στην καθυστέρηση της εκσπερμάτισης είναι σχεδόν μηδενικό. Οι βασικοί λόγοι που προκαλούν αυτήν τη σεξουαλική διαταραχή είναι:

Ψυχολογικοί

 • Άγχος (που έχει σχέση με το σεξ, την σχέση, τον εαυτό)
 • Ενοχή και ντροπή γύρω από το σεξ
 • Προηγούμενες τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες (όπως σεξουαλική κακοποίηση)
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
 • Μη-ρεαλιστικές πεποιθήσεις και προσδοκίες σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία
 • Δυσκολία στη διαχείριση και την έκφραση συναισθημάτων
 • Άλλα σεξουαλικά προβλήματα (πρόβλημα στύσης ή ένα σεξουαλικό πρόβλημα της συντρόφου)

Παθολογικοί

 • Παθήσεις του προστάτη
 • Κατάθλιψη
 • Υπερθυροειδισμός
 • Χρήση ουσιών

Η αντιμετώπιση

Εφόσον η πρόωρη εκσπερμάτιση προκύπτει από παραπάνω οργανικά αίτια, χρειάζεται η βοήθεια από ειδικό ανδρολόγο-ουρολόγο, για να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος και φαρμακευτική θεραπεία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Σε κάθε άλλη όμως περίπτωση και εφόσον το πρόβλημα δεν είναι παθολογικό αλλά έχει ψυχολογική προέλευση, η ψυχοθεραπεία και το sex therapy είναι η θεραπεία εκλογής. Η διαχείριση της διαταραχής με τον τρόπο αυτό, έχει ως στόχο να αποτραπεί και η επανεμφάνισή της. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία στοχεύει στις αντιλήψεις, τις πεποιθήσεις και την διαχείριση των συναισθηματικών δυσκολιών και είναι η πιο αποτελεσματική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Συνδυαστικά με το sex therapy, θα δώσουν τεχνικές αλλά και συμβουλές που θα κάνουν την σεξουαλική ζωή και πάλι απολαυστική και θα διορθώσουν τα κακώς κείμενα. Καθώς ένα σεξουαλικό πρόβλημα είναι πιο απτό από ένα συναισθηματικό, καταλαβαίνοντας και φροντίζοντας το συναίσθημα, το σεξ αλλάζει και βελτιώνεται αυτόματα.

Μία βιαστική εκσπερμάτιση λοιπόν, μπορεί να θεραπευτεί και να μην είναι εμπόδιο για τον άντρα αλλά και την σύντροφο του, αλλά να ξεκινήσουν και οι δύο να απολαμβάνουν και πάλι τη σεξουαλική τους ζωή, χωρίς άγχος και βιασύνη αλλά με ανανεωμένες σκέψεις και επιθυμίες.

Δημοσιευμένο άρθρο στο InStyle.gr