Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πώς να συγχωρέσω τον σύντροφό μου που με πλήγωσε;

Θα βρεθούμε κάποια στιγμή στη δύσκολη θέση, όπου μετά από έναν τσακωμό, μία διαφωνία ή ακόμη και μία πιο σοβαρή διαμάχη ή μία απιστία, θα έχουμε την ανάγκη της συγχώρεσης. Σε μία σχέση, όμως, είναι αρκετά δύσκολο, χρειάζεται υπομονή, εμπιστοσύνη και συνέπεια. Επίσης, η διαδικασία της συγχώρεσης δεν μας έχει διδαχτεί τόσο κατά την παιδική μας ηλικία, όσο η τιμωρία, η διεκδίκηση και η απόσυρση, συνεπώς είναι φυσικό να μας φέρνει σε άβολη θέση.

Βασική αρχή είναι η συγχώρεση να έρθει σαν αποτέλεσμα της ανάγκης να φροντιστεί η σχέση και να συγχωρέσω τον σύντροφό μου που με πλήγωσε. Όμως, είναι απαραίτητο να αναφέρουμε τι δεν είναι συγχώρεση.

  • Συγχωρώ δεν σημαίνει ξεχνάω (αλλά επαναπροσδιορίζω).
  • Συγχωρώ δεν σημαίνει ότι δεν έχω συναισθήματα (μπορώ να έχω ακόμη αρνητικά και πικρά συναισθήματα τα οποία, όμως, κατανοώ και δεν με επηρεάζουν).
  • Συγχωρώ δεν σημαίνει ‘κάνω χάρη στον άλλον’ (αλλά θέλω να μάθουμε και οι δύο).
  • Συγχωρώ δεν σημαίνει ‘με κάθε ευκαιρία θα σου υπενθυμίζω το λάθος σου μέχρι να αλλάξεις’ (αλλά σε συγχωρώ γιατί θέλω η σχέση μας να δυναμώσει και να εξελιχθεί).

«Πως όμως μπορώ να τα κάνω όλα αυτά;»

Σκέφτομαι ότι μπορεί να φαίνονται πολύ παγωμένα ή γενικευμένα όλα τα παραπάνω και μπορεί κάποιος να θεωρήσει, για παράδειγμα, πως για να μπορείς να συγχωρέσεις μία ασέβεια του συντρόφου σου προς το άτομο σου, χρειάζεται να γυρίσεις τον χρόνο πίσω και να σβήσεις το συμβάν ή πως δεν γίνεται να ξεπεράσεις την πικρία που σου πρόσφερε και θέλεις να εκδικηθείς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, και άλλες αντίστοιχες, φαίνεται ότι το συναίσθημα είναι ακόμη αρκετά έντονο και συνεπώς χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο για να το διαχειριστείς – και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, δεν έχουν όλοι ανάγκη τον ίδιο χρόνο για να μπορέσουν να συγχωρέσουν.

Τα 4 βήματα προς τη συγχώρεση

Όμως, όταν πλέον θέλεις να το ξεπεράσεις, δεν θέλεις όλο να πονάς, θέλεις να συζητήσεις, να εκφράσεις όσα έμαθες από το δυσάρεστο γεγονός στη σχέση σας και έχεις την πρόθεση να δοκιμάσεις ξανά, να μάθετε και οι δύο από τη δυσκολία αυτή και να προχωρήσετε τη σχέση σας, προτείνω αρχικά να ακολουθείς τα παρακάτω 4 βήματα που θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις τι θα κάνεις.

  1. Τι συνέβη και άλλαξε η σχέση μας;

Αρχικά, είναι απαραίτητο να ξαναφέρεις στο μυαλό σου το συμβάν, με κάθε λεπτομέρεια που χρειάζεσαι ώστε να έχεις την πιο ρεαλιστική οπτική της κατάστασης. Κατέγραψε κάπου τις σκέψεις που έκανες και στην αρχή αλλά και τη συνέχεια, έπειτα τα συναισθήματα που είχες και τις αντιδράσεις σου. Επιπλέον, παρατήρησε πως ήταν η σχέση σας πριν το γεγονός αλλά και αμέσως μετά. Έχει σημασία να έχεις ξεκάθαρα στο μυαλό σου αυτά που συνέβησαν, με ποια σειρά και τι πυροδότησαν μέσα σου.

  1. Τι μου έμαθε για εμένα και τη σχέση μας;

Μέσα από τις καταγραφές σου θα μπορείς να έχεις μία καλύτερη εικόνα του εαυτό σου αλλά και της σχέσης σας. Από το συμβάν θα έμαθες για παράδειγμα, αν έχεις κάποια όρια τα οποία δεν μπορείς να ανεχτείς να μην τα σέβεται ο σύντροφός σου – που ως τώρα να μην θεωρούσες άξια αναφοράς. Θα μπορείς, επίσης, σε αυτό το στάδιο να δεις τι υπήρχε και τι έλειπε στη σχέση σου για τις δικές σου ανάγκες και προσδοκίες. Αυτή η εμπειρία είναι σίγουρα μία καλή ευκαιρία να παρατηρήσεις καλύτερα τον εαυτό σου.

  1. Ο σύντροφός μου;

Ανεξάρτητα με την ακριβή αιτία που σε έχει πληγώσει στη δεδομένη στιγμή, σε πρώτη φάση επικεντρώσου στον σύντροφό σου και τη δικαιολογία που παρουσίασε για αυτή τη συμπεριφορά του. Με τα στοιχεία από τα προηγούμενα δύο βήματα, μπορείς να κατανοήσεις αν υπήρχε κάποια ανάγκη του που η σχέση δεν κάλυπτε ή αν υπήρχε κάποια δυσκολία που τον έφερε σε αυτή την κατάσταση. Μην ξεχνάς πως συχνά όλοι ξεχνάμε πως ο σύντροφός μας είναι ένας άνθρωπος με ανάγκες και προτεραιότητες, όπως όλοι μας, και δεν είναι όσο ιδανικός και …υπεράνθρωπος τον έχουμε στο μυαλό μας.

  1. Να του μιλήσω;

Αφού καταλήξεις στην απόφασή σου να τον συγχωρέσεις, μπορείς να του το πεις έμμεσα ή άμεσα. Η πιο άμεση οδός είναι σίγουρα και η πιο ασφαλής, αλλά αναζήτησε τον τρόπο που θα σε κάνει να νιώθεις περισσότερο άνετα και θα σου επιτρέψει να εκφράσεις όσα θέλεις, χωρίς πίεση.

Η συγχώρεση είναι μία πολύ προσωπική διαδικασία για την οποία χρειάζεται να ακούσεις προσεκτικά τον εαυτό σου. Δεν πρόκειται για μία κίνηση που κάνουμε για τον άλλον, αλλά αρχικά για εμάς. Με τη συγχώρεση θα μπορέσεις να αφήσεις πίσω σου, να ξεπεράσεις, να βρεις εναλλακτικές που στο μέλλον μπορεί να σου φανούν χρήσιμες και να σου γλυτώσουν πληγές και δυσάρεστες στιγμές.

Δημοσιευμένο άρθρο στο Joytv.gr