Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πως να διαχειριστείς τη δυσκολία του νέου ξεκινήματος;

Νέα χρονιά, νέα ξεκινήματα, νέες ρουτίνες, νέοι στόχοι, νέος εαυτός. Πολύ ωραίο και αισιόδοξο το πλάνο, λαμπρές οι ιδέες σου και οι προτάσεις σου, καλοδουλεμένο σχέδιο για να προχωρήσουν όλα με επιτυχία. Το βασικότερο συστατικό της επιτυχίας όμως είναι ο εαυτός σου. Και νέα βήματα με παλιό εαυτό δεν γίνονται. Αυτός είναι και ο λόγος που είσαι εδώ σήμερα, ο εαυτός σου, η στάση σου, οι πεποιθήσεις σου, οι νοοτροπίες σου σε οδήγησαν ως εδώ και καθώς φαίνεται, θέλεις αλλαγή. Το άγνωστο και το αβέβαιο του καινούργιου, είναι λογικό να προκαλέσουν ένταση και ανησυχία. Το παρελθόν είναι ένας μπούσουλας καθώς είναι ολοκληρωμένο και έχει αρχή, μέση και τέλος, όμως αν δεν έχουν πάει τόσο καλά τα πράγματα εκεί, η ανάγκη για αναπροσαρμογή της συμπεριφοράς και της προσέγγισης σου είναι παραπάνω από απαραίτητη.

Με αυτό τον στόχο λοιπόν, παρακάτω θα βρεις πως να προσαρμοστείς στις ανάγκες της αλλαγής, τι χρειάζεται δηλαδή ως εσωτερική δική σου διαδικασία ώστε τα όνειρα σου να μην βρουν εμπόδιο εσένα.

Ρεαλισμός

Οι στόχοι για τα ξεκινήματα που οργανώνεις οφείλουν να είναι ρεαλιστικοί και ελαστικοί. Οτιδήποτε απόλυτο, ξύλινο και πάρα πολύ συγκεκριμένο θα σε περιορίσει και δεν θα σου διδάξει αρκετά, παρά θα σε φέρει τελικά σε γνώριμες και όχι επιθυμητές περιστάσεις. Όσοι πιο ρεαλιστικοί, συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι είναι οι στόχοι σου, τόσο πιο εύκολο θα είναι να τους πετύχεις αλλά και να νιώθεις τα βήματα σου να έχουν σταθερή και ανοδική πορεία.

Αισιοδοξία και ελπίδα

Δεν υποστηρίζω το “σκέψου θετικά” καθώς είναι μια πραγματικά άγνωστη τακτική σε πολύ κόσμο, όμως υποστηρίζω το “σκέψου λιγότερο αρνητικά”. Μην ψάχνεις όλα τα ελαττώματα και αδύναμα στοιχεία, όσο επικεντρώνεσαι σε αυτά, εκείνα τροφοδοτούνται, μεγαλώνουν και καταλήγουν να υπερκαλύπτουν οποιαδήποτε προσπάθεια σου για αλλαγή και να την ονομάζουν αποτυχία. Αντιθέτως, απάντησε στον εσωτερικό – πολύ αυστηρό σου κριτή – όταν σε προκαλεί να τα παρατήσεις, βρες εναλλακτικές, δοκίμασε νέες διαδρομές, δώσε το προσωπικό σου στοιχείο. Ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση σου και χρησιμοποίησε τις ικανότητες σου για να εξελιχθείς με τον δικό σου τρόπο. Οι δυσκολίες αποδεικνύουν πως δεν επέλεξες τα πιο χρήσιμα εργαλεία σου, οπότε προσπάθησε ξανά αλλά με άλλη προσέγγιση.

Άνοιξε το μυαλό και τις αισθήσεις σου

Να έχεις χώρο και να μην συγκρίνεις το παρόν και το μέλλον σου με το παρελθόν σου. Με τον τρόπο αυτό θα σου δίνεις την ευκαιρία να βλέπεις τα πράγμα από μία άλλη οπτική και να επαναπροσδιορίζεις τις προσπάθειές σου με πιο ουσιαστικό τρόπο. Η σύγκριση θα σε φέρνει μόνο σε ίδιες καταστάσεις ή σε αποτυχίες, για αυτό αγνόησε την. Δέξου πως το άνοιγμα σε νέες καταστάσεις και πρόσωπα έχει ως δεδομένο να είσαι πιο ευάλωτος, πιο μαλακός, περισσότερο δεκτικός και εκπαίδευσε τον εαυτό σου μέσα από τις νέες συνθήκες, χωρίς να το θεωρείς κουτό ή αδυναμία.

Υπομονή και επιμονή

Η έκφραση που βοηθά ιδιαίτερα να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου είναι πως “τα πράγματα θέλουν χρόνο”. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να σκεφτείς κάτι νέο και διαφορετικό και να το ολοκληρώσεις με επιτυχία μέσα σε μία μόνο μέρα. Για αυτό, έχε υπομονή, δώσε χρόνο και με επιμονή προς το επιθυμητό αποτέλεσμα θα καταφέρεις να προχωράς με μεγαλύτερη ασφάλεια και επιτυχία. Η διαδρομή προς την αλλαγή θα δοκιμάσει αλλά και θα ενισχύσει την θέληση σου, τις δεξιότητες σου και τις ως τώρα συμπεριφορές και πεποιθήσεις σου, για αυτό να έχεις κατά νου πως θα πάει κάτι στραβά, θα χρειαστεί να το δεις ξανά, να ανασκουμπωθείς και να προσπαθείς από την αρχή, αλλιώς.

Αν η δυσκολία σου παραμένει, κάνε μία αλλαγή και αντί να παλεύεις στα τυφλά, ζήτησε βοήθεια, είναι μία καινούργια μέθοδος και αυτή. Ένας ειδικός, στα πλαίσια της ψυχοθεραπείας, θα σε βοηθήσει να βρεις νέους δρόμους να εξερευνήσεις και να αναπτύξεις επιπλέον δεξιότητες αντί να πέφτεις πάντα στα ίδια εμπόδια και να νιώθεις απελπισία και μάταια.

Δώσε ευκαιρίες στον εαυτό σου, φτιάξε τον όπως τον θες για να πας εκεί που επιθυμείς. Γιατί, πραγματικά, το μόνο εμπόδιο είναι ο τρόπος που σκέφτεσαι.

Καλές αρχές!

Δημοσιευμένο άρθρο στο InStyle.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.