Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τι μπορεί να ωθήσει μία γυναίκα στην απιστία;

Γιατί είμαι άπιστη;

“Είναι μία πολύ όμορφη σχέση, βεβαίως. Τον αγαπώ και με αγαπά. Δεν ξέρω αν είμαι ερωτευμένη όμως, παρόλα αυτά τι; Να χωρίσω; Που θα βρω τώρα από την αρχή αυτή την ασφάλεια και την οικειότητα; Αλλά δεν είναι και σωστό να είμαι άπιστη, το καταλαβαίνω. Γιατί το κάνω δεν ξέρω, αλλά δεν ξέρω και αν μπορώ να σταματήσω.”

Σε αυτό το κείμενο, θα μάθεις τι σημαίνει να είσαι άπιστη και τι μήνυμα σου στέλνουν οι επιθυμίες και οι συμπεριφορές σου.

Ξεκαθαρίζουμε από την αρχή, πως πρόκειται για την γυναίκα που απιστεί. Την γυναίκα που είναι σε μία σχέση αλλά παράλληλα απιστεί. Απιστεί κάνοντας σεξ (ηλεκτρονικά ή από κοντά), φλερτάρει, φαντασιώνεται με κάποιον άλλον και όχι με τον σύντροφο της.

Οι λόγοι:

Απώλεια ενδιαφέροντος

Είτε εσύ, είτε εκείνος, είτε και οι δύο, έχετε σταματήσει να ασχολείστε ερωτικά ο ένας με τον άλλον. Είστε αδέλφια, φίλοι, γονιός-παιδί, αλλά δεν είστε εραστές. Οι αιτίες που οδηγούν σε αυτή την αλλαγή ρόλων, είναι για άλλο άρθρο, αλλά σημασία έχει πως έχετε φτάσει σε αυτό το σημείο πλέον. Για αυτό η ερωτική επιβεβαίωση είναι κάτι που μάλλον χρειάζεσαι. Θέμα είναι το πως θα γίνει ο συνδυασμός του ‘με επιβεβαιώνει σεξουαλικά και με επιθυμεί ο ένας αλλά ο άλλος με αγαπά και είναι ο σύντροφος μου’.

Εκδίκηση

­Έχεις ήδη υπάρξει η απατημένη σύντροφος και νιώθεις πως θέλεις να εκδικηθείς με τον ίδιο τρόπο. Πρόκειται για μία συχνή τακτική, αλλά που σπάνια αποφέρει αποτέλεσμα ουσιαστικά. Αυτό οφείλεται στο ότι μένετε στο σύμπτωμα και όχι στο πρόβλημα. Αντί να κάνεις τον καθρέφτη για να νιώσεις ότι ένιωσε εκείνος και να νιώσει ότι ένιωσες εσύ, ξεκίνα και μείνε στο πως νιώθεις εσύ και τι θα σε βοηθούσε.

Χωρισμός

Ναι, μπορεί να θες να χωρίσεις αλλά να μην μπορείς να το πεις – ούτε στον εαυτό σου. Αν δεν είσαι καλή σύντροφος, θα βρει και λόγο να σε χωρίσει ο σύντροφος σου και να μην λάβεις εσύ αυτή την ευθύνη. Πολύ περίπλοκο, αλλά πολύ συχνό. Η δυσκολία ανάληψης της ευθύνης να πούμε “δεν θέλω να είμαστε ζευγάρι πια γιατί…” μπορεί να γεννήσει πολλές ιδέες για τέτοια περίπλοκα σχέδια.

Η λύση:

Η ειλικρίνεια. Βέβαια, ακούγεται αρκετά αντικρουόμενο με την συμπεριφορά της απιστίας. Στην απιστία, πολλές φορές, όλο το ενδιαφέρον είναι το κρυφό, το μυστικό, το ψέμα, το παράνομο. Και η ειλικρίνεια εκεί μοιάζει να μην ταιριάζει, αντιθέτως αναιρεί κάθε ενδιαφέρον. Αν πραγματικά δεν νιώθεις να σε βοηθά η απιστία όμως, χρειάζεται πρώτα να αντιμετωπίσεις ευθέως και ειλικρινά τον εαυτό σου. Τι σου προσφέρει; Πως νιώθεις; Σε τι σε βοηθά το να είσαι άπιστη; Μην φοβηθείς τις απαντήσεις σου, κάνε χώρο για αυτές. Μέσα από αυτές θα καταλάβεις και τον εαυτό σου και την σχέση σου και τις ελλείψεις που υπάρχουν σε αυτά.

Η αλήθεια θα απελευθερώσει πρώτα εσένα. Το τι θα γίνει με την σχέση σου δεν είναι προκαθορισμένο, αλλά σίγουρα θα είναι πιο ξεκάθαρο μετά από αυτό. Ως κεντρικό ζήτημα προτείνω να έχεις το τι ανάγκη έχεις εσύ και όχι το τι κακό κάνεις στη σχέση και το σύντροφο σου. Η ενοχή και οι τύψεις θα σου βάλουν φίλτρα που θα περιπλέξουν περαιτέρω την κατάσταση και θα σε βυθίζουν ακόμη πιο βαθιά στο πρόβλημα.

Δημοσιευμένο κείμενο στο InStyle.gr