Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Σεξ μετά από καιρό;

Όσο και αν οι συζητήσεις μεταξύ φίλων και γνωστών γύρω από το σεξ, έχουν μία δόση υπερβολικής ικανοποίησης και τελειότητας, δεν είναι σπάνιο κάποιος να απέχει καιρό από το σεξ. Τόσο καιρό που να έχει ξεχάσει πως είναι και να ανησυχεί πως δεν θα μπορέσει να κάνει την επόμενη φορά ή τόσο καιρό που θεωρεί πλέον πως είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή και πιέζει τον εαυτό του να πάψει να το σκέφτεται. Και επειδή δεν είναι περίεργο να είναι ταμπού – δυστυχώς – παρακάτω θα βρεις προβληματισμούς που μπορεί να στέκονται εμπόδιο αλλά και πως να τους ξεπεράσεις.

Τα βασικά σημεία που χρειάζονται την προσοχή σου λοιπόν για να γνωριστείς ξανά με την σεξουαλική σου πλευρά είναι:

Υπάρχει πρόβλημα;

Ξεκινάω από εκεί που σταμάτησα

Είναι ουσιαστικά η αρχή και το τέλος του ζητήματος ο λόγος που έχεις αποχή από το σεξ. Η αιτία που σε οδήγησε στο σήμερα, είναι και το πρόβλημα που φοβάσαι να αντιμετωπίσεις την επόμενη φορά που θα υπάρξει (ακόμη και ενδεχόμενο να κάνεις) σεξ. Μία κακή εμπειρία που σε έκανε να νιώσεις πως δεν είσαι κατάλληλη ή αρκετά ικανή/επιθυμητή/έμπειρη, μία απόφαση που πήρες συνειδητά να τιμωρείς τον εαυτό σου ή τις σχέσεις σου με το να μην έχεις σωματική επαφή, οι προτεραιότητές σου που δεν έδωσαν χρόνο και χώρο για ερωτικές και σεξουαλικές στιγμές, είναι μικρότερες ή μεγαλύτερες επιλογές που σε κράτησαν μακριά από το σεξ. ‘Είναι ακόμη θέματα που με απασχολούν; Έχω φόβο και άγχος; Θεωρώ πως κάτι δεν πάει καλά με εμένα ή την σεξουαλική μου λειτουργία;’ Με τέτοιες ερωτήσεις μπορείς να βρεις την αρχή του τέλους και να συμπληρώσεις τα κενά που τόσο καιρό σε βαραίνουν και δεν σου επιτρέπουν να κάνεις όσα επιθυμείς.

Θέλω;

Προσωπική υπόθεση

Σεξ μπορούν να κάνουν όλοι. Σεξ θέλουν να κάνουν όλοι; Σεξ κάνουν όλοι με τις ίδιες σκέψεις και προθέσεις; Όχι και όχι είναι η απάντηση και είναι μόνο δύο από τα σημεία που καταδεικνύουν πόσο προσωπική και ξεχωριστή είναι η υπόθεση σεξ για τον καθένα μας. Και έτσι πρέπει να μείνει. Με σεβασμό και ειλικρινεία προς τον εαυτό μας και προς τον σεξουαλικό μας σύντροφο, λέμε αλλά και ακούμε ανάγκες και επιθυμίες σχετικά με τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας γύρω από το σεξ. ‘Τι σημαίνει σεξ για μένα και τι θα κερδίσω/χάσω αν κάνω σεξ;’ Μέσα από την συγκεκριμένη ερώτηση μπορείς να καταλήξεις στην βαθύτερη και πιο ουσιαστική σου ανησυχία που σε κάνει να μην έχεις καθαρή επιθυμία αναφορικά με την σεξουαλική σου διαθεσιμότητα.

Μπορώ;

Το σώμα και το συναίσθημα

Η αίσθηση και η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου, εξωτερικά αλλά και εσωτερικά, μπορεί να μπλοκάρει την επαφή. ‘Μπορώ να κάνω σεξ; Μπορώ να φιλήσω; Μπορώ να βγω ραντεβού; Μπορώ καν να κάνω κίνηση για να δείξω το ενδιαφέρον μου;’ Σε όλα αυτά ή απάντηση βρίσκεται στην επιτρεπτικότητα που έχεις εσύ προς τον εαυτό σου και πηγή αυτής είναι τόσο η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμησή σου, όσο και η συναισθηματική σου κατάσταση – αν νιώθεις πιο ευάλωτη και εύθικτη για παράδειγμα. Αν νιώθεις το σώμα σου αντιαισθητικό, την προσωπικότητά σου ημιτελή, τις ανάγκες σου παράλογα ή τα συναισθήματά σου υπερβολικά, ήδη έχει τοποθετήσει βαριές ταμπέλες που λειτουργούν σαν τροχοπέδη στην πορεία σου προς το σεξ και την απόλαυση.

 Ξέρω;

Απορίες, μύθοι και στερεότυπα γύρω από το σεξ

Όπως αναφέρθηκε ήδη από την αρχή, το σεξ όταν είναι θέμα συζήτησης, τις περισσότερες φορές, συνοδεύεται από ψέματα, υπερβολές και στερεοτυπικά τσιτάτα “Οι άντρες όλο σεξ θέλουν – οι γυναίκες οι χειραφετημένες δεν κάνουν σχέσεις, μόνο σεξ – όλα τα ζευγάρια χωρίζουν γιατί το σεξ χειροτερεύει με τον καιρό”. Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι γνώσεις και η εμπιστοσύνη στην κρίση σου δέχονται επίθεση από τις βαρύγδουπες δηλώσεις των άλλων και σε βάζουν να αμφισβητείς τον εαυτό σου και τις γνώσεις σου. Για να είσαι σε ένα ασφαλές πλαίσιο αναφορικά με τις πληροφορίες γύρω από το σεξ, ρώτησε φίλους σου που ξέρεις ότι έχετε ουσιαστική και ειλικρινή σχέση, συμβουλέψου ειδικούς και όχι αόριστα άρθρα στο ίντερνετ και ακόμη μπορείς να επισκεφτείς έναν θεραπευτή που θα σε βοηθήσει να καλύψεις τα κενά στις γνώσεις σου αλλά και να πιστέψεις σε αυτές και τον εαυτό σου για να διεκδικήσεις όσα σου στερείς από φόβο, τεμπελιά ή ανασφάλεια.

Δημοσιευμένο άρθρο στο InStyle.gr