Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Αυτά είναι τα 5 στάδια από τα οποία περνάει κάθε σχέση

“Γιατί χωρίσαμε; Δεν κατάλαβα πότε και γιατί χάλασε η σχέση μας.”

Αυτές τις φράσεις τις ακούει συχνά κάθε ψυχολόγος που ασχολείται με τις ερωτικές σχέσεις. Και αυτές οι φράσεις ήταν και η έμπνευση που είχε ο Dr. Jed Diamond και ξεκίνησε να μελετά την πορεία των σχέσεων. Μετά από 3 δεκαετίες ερευνών, κατέληξε λοιπόν στα 5 στάδια που περνά μία σχέση – και εντόπισε και το στάδιο στο οποίο συμβαίνουν και οι χωρισμοί.

Στάδιο 1: Ερωτευόμαστε

Το πιο όμορφο και μαγικό στάδιο όπου, υπό την επήρεια των ορμονών που εκκρίνει ο εγκέφαλός μας, όλα είναι σχεδόν τέλεια. Στον νέο σύντροφο, βλέπω όλα όσα περίμενα να βρω, κάνω σχέδια και φαντασιωσικά πραγματοποιώ όλα όσα ονειρευτεί. Η βασική μας ανάγκη από τον έρωτα είναι ο σύντροφός μας να ικανοποιήσει τις βαθύτερες συναισθηματικές μας ανάγκες και εμείς τις δικές του.

Αυτό το στάδιο, παρά τη μαγεία του, είναι πάρα πολύ έντονο συναισθηματικά, σχεδόν εξουθενωτικό και παρόλα αυτά, όσοι το βιώνουν έχουν την ελπίδα να κρατήσει για πάντα.

Στάδιο 2: Γινόμαστε ζευγάρι

Η συντροφικότητα και η απόλαυση του ενός προς τον άλλο. Σ’ αυτό το στάδιο, τα συναισθήματα εξελίσσονται και βαθαίνουν. Το σεξ γίνεται ίσως λιγότερο, αλλά πολύ πιο πετυχημένο και απολαυστικό. Δίνουμε και δεχόμαστε αγάπη, αποδοχή, τρυφερότητα, ενδιαφέρον, εκτίμηση και ασφάλεια. Το συναίσθημα του παθιασμένου έρωτα από το προηγούμενο στάδιο έχει μειωθεί, όμως τώρα όλα όσα νιώθουμε είναι πιο ζεστά και μας δένουν με τον σύντροφό μας.

Και πάλι, δεν πιστεύουμε ότι γίνεται να φύγουμε από το στάδιο αυτό, καθώς το βιώνουμε ως τη βέλτιστη και βαθύτερη μορφή σχέσης και επικοινωνίας με τον σύντροφό μας.

Στάδιο 3: Η πραγματικότητα

Ή αλλιώς “απογοήτευση”, “η αρχή του τέλους” – για τα περισσότερα ζευγάρια. Και αρχίζει όλη η μαγεία από τα προηγούμενα δύο στάδια να φεύγει και εμείς να νιώθουμε παγιδευμένοι ή παραμελημένοι. Σ’ αυτό το στάδιο, αισθανόμαστε πως πλέον κάτι δεν πάει καλά και αυτό μπορεί να το συνειδητοποιήσουμε από τη μία μέρα στην άλλη ή σταδιακά να παρατηρούμε πόσα πράγματα μας ενοχλούν και μας δυσαρεστούν στη σχέση και στον σύντροφό μας.

Εδώ είναι που ακούγονται και φράσεις όπως “Είμαστε πλέον σαν αδέλφια – Δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν μπορώ να τον δω πια σεξουαλικά – Έχει αλλάξει, δεν είναι η ίδια – Μάλλον είμαστε πολύ μαζί”.  Με νεύρα ή με απουσία, με θλίψη ή με πολύ φορτωμένο πρόγραμμα, μαθαίνεις τις δικές σου ρεαλιστικές και λιγότερο όμορφες πλευρές καθώς και του συντρόφου σου. Έτσι, συγκρούεται η αρχική σου αίσθηση, αυτά που φανταζόσουν όταν ερωτευτήκατε ο ένας τον άλλον, μ’ αυτά που είναι πραγματικά εκεί, με όλα τα χαρακτηριστικά, τις συνήθειες, τις προτιμήσεις που αποτελούν τον σύντροφό σου.

Ο λόγος που τα περισσότερα ζευγάρια σ’ αυτό το στάδιο σταματούν να είναι μαζί είναι γιατί μία μεγάλη έκρηξη αρνητικών συναισθημάτων αλλάζουν το σκηνικό της σχέσης καθώς τώρα θα εμφανιστούν καυγάδες, προβλήματα στη συμβίωση, σεξουαλικές δυσκολίες ακόμη και προβλήματα υγείας.

Όμως, όσοι καταφέρουν να μάθουν σε αυτή τη βάση τόσο τον σύντροφό τους όσο και τον εαυτό τους, σίγουρα προχωρούν πιο βαθιά και σταθερά στα επόμενα βήματα της σχέσης τους.

Στάδιο 4: Καλλιεργώντας την πραγματική αγάπη που διαρκεί

Αυτό το στάδιο θα μπορούσε να ονομαστεί και το στάδιο της αποθεραπείας. Μετά από το κρίσιμο στάδιο της πραγματικότητας, τώρα ο καθένας μέσα στη σχέση, θα φροντίσει τον εαυτό του αλλά και τον άλλον, για να τον βοηθήσει να επουλώσει και να ξεπεράσει το τραύμα του. Συχνά, αυτό που φαίνεται και στην ψυχοθεραπεία, όταν ερχόμαστε τόσο κοντά συναισθηματικά με ένα άλλο άτομο, έρχονται στην επιφάνεια όλοι οι φόβοι και οι δυσκολίες που έχουμε με και για τον εαυτό μας. Και μία από τις πιο ουσιαστικές ανάγκες μας είναι να μπορούμε να εμφανίζουμε την ευάλωτη μας πλευρά στον σύντροφό μας, χωρίς να φοβόμαστε ότι θα μας πληγώσει περισσότερο, αλλά έχοντας του εμπιστοσύνη πως θα μας καταλάβει και θα μας αγαπήσει. Γι’ αυτό, λοιπόν, καθώς είμαστε τόσο ευάλωτοι, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη αγάπη, φροντίδα και κατανόηση και αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί τη σχέση μας στην πραγματική και βαθιά αγάπη.

Στάδιο 5: “Η δύναμη των δύο”

Έχοντας, λοιπόν, καταφέρει να περάσετε μαζί τα προηγούμενα τέσσερα στάδια, το κύριο χαρακτηριστικό σας είναι πως έχετε πραγματικά γνωριστεί, αποδεχθεί και αγαπηθεί – τόσο μεταξύ σας όσο και ο καθένας με τον ίδιο του τον εαυτό. Αφού είστε πλέον μία δυνατή ομάδα, που τα μέλη της μπορούν να συνεργαστούν και να ξεπεράσουν ακόμη και δυσκολίες μαζί, μπορείτε και να δημιουργήσετε μαζί. Χρησιμοποιώντας την “δύναμη των δύο”, όπως υποστηρίζει ο Dr. Diamond, είναι στο χέρι σας να φτιάξετε κάτι που θα αλλάξει το νόημα της ζωής σας, θα δώσει στον κόσμο μία πινελιά από εσάς (υπάρχουν αρκετά ζευγάρια που δουλεύοντας μαζί, έχουν αφήσει κάτι στην ιστορία να τους θυμίζει και να εμπνέει άλλους). Το να δημιουργήσετε κάτι από κοινού, θα ενδυναμώσει τη σχέση σας αλλά θα είναι και μία προσωπική σας, ολοδική σας προσφορά προς τον κόσμο.

 

Αν σε ενδιαφέρει να πάρεις μέρος στο Meeting για τις σχέσεις που οργανώνουμε στις 4&5/3, δήλωσε συμμετοχή εδώ!