Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Σεξισμός: Όταν οι άλλοι σου λένε τι πρέπει να κάνεις για να είσαι σωστή ως γυναίκα

“Δες το Instagram της, σίγουρα χώρισε και ψάχνει τον επόμενο.”
“Καλά, αν είχε δύο παιδιά θα είχε ηρεμήσει και δεν θα έκανε έτσι.”

“Να την προσλάβω και μετά να μείνει έγκυος και να την ψάχνω;”

“Μεσ τα νεύρα είναι διαρκώς, το κακό σεξ δεν κρύβεται.”

“Ασχολείται με την δουλειά γιατί δεν έχει να ασχοληθεί με κανέναν άλλον.” 

Μπορείς να κάνει ό,τι θες αν είσαι γυναίκα το 2019;

Καθημερινά τα σχόλια τύπου “δεν έχει κάνει σεξ –  κάνει κακό σεξ – περιμένει περίοδο – έχει περίοδο –  δεν έχει σχέση” δίνουν εξηγήσεις σε διάφορες συμπεριφορές και στάσεις που έχουν γυναίκες. Ο λόγος που φτάνουμε σε σημείο να αναζητούμε εξήγηση για την διάθεση και την νοοτροπία κάποιου στην ερωτική και σεξουαλική του ζωή, είναι στην πραγματικότητα ανυπόστατος αλλά και ανεξήγητος. Παρόλα αυτά, στην επιφάνειά του, οι εξηγήσεις που μπορoύν να δoθούν είναι αρκετές όπως:

  1. Μία γυναίκα είναι πραγματικά έρμαιο των ορμονικών αλλαγών που περνά λόγω της περιόδου, που δεν έχει πραγματικό έλεγχο στην συμπεριφορά και στο συναίσθημά της.
  2. Το σεξ είναι ένα μέσο έκφρασης που όταν δεν υπάρχει συσσωρεύεται ένταση η οποία βγαίνει άγαρμπα και αδέξια σε άλλους τομείς της ζωής της.
  3. Το αν έχεις σύντροφο/σχέση/σεξουαλικά ενεργή ζωή/γάμο/παιδιά είναι ένδειξη της ψυχικής και συναισθηματικής σου κατάστασης – που όταν δεν υπάρχουν τα παραπάνω είναι πραγματικά διαταραγμένη.
  4. Η κακή και νευρική συμπεριφορά μίας γυναίκας οφείλεται στην αντίστοιχα κακή σεξουαλική της ζωή.

Η πραγματικότητα…

  1. Οι ορμονικές αλλαγές που βιώνει κάθε μήνα η γυναίκα είναι πραγματικά έντονες και σε μερικές περιπτώσεις αυτό συμβαίνει και λόγω κάποιας δυσλειτουργίας στον οργανισμό της. Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα αδυναμία να ελέγξει καμία από τις λειτουργίες της. Ξεκινώντας από τις ορμονικές αλλαγές που μεταβάλλουν τη διάθεση, την όρεξη για φαγητό, την ποιότητα του ύπνου και την δυνατότητα συγκέντρωσης, με την πάροδο του χρόνου, κάθε γυναίκα μαθαίνει και ορίζει καλύτερα το σώμα της και διαχειρίζεται τον οργανισμό της ώστε να μην διαλύεται η ζωή της κάθε μήνα. Είναι μία φυσική λειτουργία και δεν χαλάει την ζωή της, τις σχέσεις της, την δουλειά της, τον επαγγελματισμό της, την τρυφερότητά της, τους στόχους της, τις προτεραιότητές της. Το πρόβλημα ξεκινά όταν μία γυναίκα χρησιμοποιεί μονίμως ως δικαιολογία την περίοδό της – η οποία αν όντως της προκαλεί τέτοια ανεξέλεγκτη αναστάτωση, είναι πολύ πιθανό να είναι σύμπτωμα μίας συναισθηματικής διαταραχής και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.
  2. Στο σεξ, επικοινωνούν σωματικά οι δύο σύντροφοι το πάθος και την ανάγκη που έχουν ο ένας για τον άλλον. Όταν υπάρχουν προβλήματα στο σεξ και αυτό γίνεται σπάνιο, υπάρχουν προβλήματα στο ζευγάρι ή/και στον κάθε σύντροφο ξεχωριστά. Συνεπώς, μέσα από το σεξ μπορεί καθένας να εκφράζεται αλλά το τι εκφράζει έχει να κάνει με το τι τον απασχολεί και τι επιθυμεί από τον σύντροφό του, από την σχέση του και κυριώς από τον εαυτό του. Το σεξ είναι ένα προσωπικό θέμα που μπορεί να μας απασχολεί όταν παρουσιάζει δυσκολίες αλλά δεν μας ορίζει σαν οντότητες.
  3. Στην ζωή της κάθε γυναίκας υπάρχουν προτεραιότητες που δεν μοιράζονται όλες λόγω ανάγκης αλλά και στόχων. Οι ερωτικές σχέσεις, ένας γάμος, η μητρότητα είναι ανάγκες στο επίπεδο της συντροφικότητας, του μοιράσματος και της εξέλιξης αλλά δεν είναι οι μόνοι δρόμοι και οι μοναδικοί στόχοι που πρέπει να έχει κάθε γυναίκα για να είναι και καλά. Αν χρειαζόμαστε ενδείξεις για να καταλάβουμε αν κάποιος είναι υγιής και ώριμος ψυχικά και συναισθηματικά, είναι πιο ωφέλιμο, ξεκινώντας από τον εαυτό μας, να αναρωτηθούμε τι θέλουμε, τι θα μας γεμίσει και με τι τρόπο προσπαθούμε να το αποκτήσουμε. Ένα παιδί, μία θέση εργασίας, ένα σπίτι, μία σχέση, ένα διδακτορικό, έναν γάμο, οτιδήποτε και αν είναι αυτό που θα συμπληρώσει το παζλ της προσωπικής μας ανάγκης για εξέλιξη, δημιουργία, ασφάλεια και αυτοπραγμάτωση.
  4. Μία κακή σεξουαλική ζωή έχει πραγματικά αντίκτυπο στην ψυχική μας κατάσταση. Αλλά το θέμα είναι τι θεωρούμε κακή σεξουαλική ζωή, πως ορίζουμε το πετυχημένο σεξ, τι μας λείπει από τις σεξουαλικές μας εμπειρίες, τι μπορεί να καταπιέζουμε στο σεξ μας στο παρόν. Όσο λοιπόν και αν το σεξ επηρεάζει την διάθεσή μας, δεν είναι η πρώτη αιτία πίσω από μία κακότροπη και δυσάρεστη συμπεριφορά. Ο βασικότερος λόγος που μας δημιουργείται μία δυσφορία που εκφράζεται και στις πράξεις μας είναι οι καταπιεσμένες επιθυμίες μας και οι αδιέξοδες επιλογές μας. Ίσως το σεξ να είναι επέκταση αυτών, αλλά δεν είναι ο πυρήνας.

Η ανάγκη κάποιου να παρατηρεί, να κρίνει, να έχει την πρόθεση να επέμβει στις επιλογές, τις τάσεις, τις συμπεριφορές που έχει μια γυναίκα, είναι πρωτίστως και κυρίως η προσωπική του δυσκολία να αποδεχθεί τόσο τον εαυτό του όσο και την διαφορετικότητα που υπάρχει γύρω του. Ο κύριος στόχος που έχει η διάθεση σχολιασμού είναι κάποια στιγμή με κάποιον τρόπο να καταφέρουμε να αποδεχτούμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Εξάλλου, στους άλλους βλέπουμε τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία μας – είτε πρόκειται για τα σχόλια που κάνουμε, είτε για την επίδραση των σχολίων που δεχόμαστε.

Δημοσιευμένο άρθρο στο InStyle.gr